Nazwisko: Ejsmont
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Barbara_Snarska

Też mam w drzewie Edwarda Snarskiego, ale mój osadzony jest w pózniejszych latach; syn Wincentego i Natalii, ur.1902 w Suchowoli, zm.1962 w Warszawie, mąż Marii Legrand. Do 1945 mieszkał w Wilnie. Rodzeństwo Edwarda to: Albin, Józef, Aleksandra i Marianna, i być może jeszcze inni. Niestety posiadam niewiele danych, ale nie tracę nadziei
Pozdrawiam, B.
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
- jarymi

Apolonia Snarska ur. ok 1777 r. par. Białynin - żona Baltazara Stefana Biedrzyckiego h. Rawicz. Rodzeństwo Jacek Snarski Burgrabia czernichowski , Aniela Snarska - żona Kajetana Kulińskiego i Jan Snarski - tyle Snarskich u mnie
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
-
Ejsmont_Urszula
Witam,
raczej jednego Józefa (1906) bo drugi Czesław na nagrobku ma datę urodzin 1907 ale w żeczywistości urodził się w 1911r.
Po obdzwonieniu rodziny, okazuje się że to jest prawda. Czesław miał dopisane 4 lata więcej. Ponoć kiedyś tak robiono, chodziło chyba o wojsko.
Może się tak bardzo kochali, że mieli dziecko przed ślubem
Pozdrawiam serdecznie
raczej jednego Józefa (1906) bo drugi Czesław na nagrobku ma datę urodzin 1907 ale w żeczywistości urodził się w 1911r.
Po obdzwonieniu rodziny, okazuje się że to jest prawda. Czesław miał dopisane 4 lata więcej. Ponoć kiedyś tak robiono, chodziło chyba o wojsko.
Może się tak bardzo kochali, że mieli dziecko przed ślubem
Pozdrawiam serdecznie
Witam,
Jan Jakub Ejsmont, syn Joachima i Emilii z Wereszczaków, o którym pisał Włodzimest na pierwszej stronie miał liczne rodzeństwo:
Ludwik ur. 19.03.1856
Franciszek ur. 27.11.1860
Jan ur. 24.06. 1864
Stanisław ur. 12.12.1870
Zofia ur. 15.05. 1851
Helena ur. 2. 03. 1853
Józefa ur. 19.03.1855
Maria ur. 23.07. 1859
Jadwiga ur. 16.10.1861
Aniela ur. 29.95.1867
Jan Jakub Ejsmont, syn Joachima i Emilii z Wereszczaków, o którym pisał Włodzimest na pierwszej stronie miał liczne rodzeństwo:
Ludwik ur. 19.03.1856
Franciszek ur. 27.11.1860
Jan ur. 24.06. 1864
Stanisław ur. 12.12.1870
Zofia ur. 15.05. 1851
Helena ur. 2. 03. 1853
Józefa ur. 19.03.1855
Maria ur. 23.07. 1859
Jadwiga ur. 16.10.1861
Aniela ur. 29.95.1867
Pozdrawiam
Marta
Marta
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Panie Ludwiku,
Nie wiem, gdzie się urodził Joachim. Był synem Jana (Iwanowicz), urzędnikiem, raczej nie wywiódł szlachectwa. Żona podpisała się Eysymontt (szlachetnie!). W dokumentach, w języku rosyjskim i niemieckim, wymieniony jest ujezd władysławowski i gorod Suwałki. Metryka chrztu Jana Jakuba wydana w Kobryniu (Planta). Przejrzałam metryki chrztu z Poniemunia, ale nie zauważyłam Ejsmontów. Myślę, że Pan więcej wiadomości wyciśnie z dokumentów.
Znalazłam wzmiankę, iż Rajnold Ejsymontt z synem Witoldem, z majątku Połujki brał udział w powstaniu styczniowym - spotkał się Pan jeszcze z jakąś informacją o nim? Wśród metryk wypatrzyłam chrzestnego - Florentego Ejsymontta z żoną lub córką Izabelą - może o nich Pan słyszał?
Pozdrawiam cieplutko
Nie wiem, gdzie się urodził Joachim. Był synem Jana (Iwanowicz), urzędnikiem, raczej nie wywiódł szlachectwa. Żona podpisała się Eysymontt (szlachetnie!). W dokumentach, w języku rosyjskim i niemieckim, wymieniony jest ujezd władysławowski i gorod Suwałki. Metryka chrztu Jana Jakuba wydana w Kobryniu (Planta). Przejrzałam metryki chrztu z Poniemunia, ale nie zauważyłam Ejsmontów. Myślę, że Pan więcej wiadomości wyciśnie z dokumentów.
Znalazłam wzmiankę, iż Rajnold Ejsymontt z synem Witoldem, z majątku Połujki brał udział w powstaniu styczniowym - spotkał się Pan jeszcze z jakąś informacją o nim? Wśród metryk wypatrzyłam chrzestnego - Florentego Ejsymontta z żoną lub córką Izabelą - może o nich Pan słyszał?
Pozdrawiam cieplutko
Pozdrawiam
Marta
Marta
Witam,
A nuż, widelec ktoś, coś.
D.G. Eysymontt, 1921r.
Siostra babci w Wilnie gdy miała 11 lat otrzymała na imieniny książkę z dedykacją podpisaną jw.
Szukam czegokolwiek co by pozwalało zidentyfikować owego Ejsmonta.
Wilnianką była prababcia
Maria Kazimiera z Wróblewskich Szadkowska (1885 Wilno - 1971)
córka
Edwarda (ok 1822 - ?) syna Matwieja i Elżbiety z Bejnarów
oraz
Stefanii z Czechowiczów (ok 1854 - ?) córki Justyna (ok 1810 - 1862 Wilno) i Heleny Teresy z Ilcewiczów (1824 Troki - 1878 Wilno)
Ciekaw jestem czy D.G. Eysymontt był jakimś krewnym, powinowatym czy tylko znajomym rodziny.
Dalekie związki prababki z Ejsmontami jakieś są ale czy to z tych Ejsmontów był D.G.?
Brat ww Heleny z Ilcewiczów Czechowiczowej, Zygmunt Korneliusz ożenił się w Niemenczynie w roku 1882 ze Stefanią Parczewską córką Stefanii z Ejsmontów.
Pozdrawiam
Hubert
PS. A może to wcale nie był tylko była D.G. Eysymontt?
A nuż, widelec ktoś, coś.
D.G. Eysymontt, 1921r.
Siostra babci w Wilnie gdy miała 11 lat otrzymała na imieniny książkę z dedykacją podpisaną jw.
Szukam czegokolwiek co by pozwalało zidentyfikować owego Ejsmonta.
Wilnianką była prababcia
Maria Kazimiera z Wróblewskich Szadkowska (1885 Wilno - 1971)
córka
Edwarda (ok 1822 - ?) syna Matwieja i Elżbiety z Bejnarów
oraz
Stefanii z Czechowiczów (ok 1854 - ?) córki Justyna (ok 1810 - 1862 Wilno) i Heleny Teresy z Ilcewiczów (1824 Troki - 1878 Wilno)
Ciekaw jestem czy D.G. Eysymontt był jakimś krewnym, powinowatym czy tylko znajomym rodziny.
Dalekie związki prababki z Ejsmontami jakieś są ale czy to z tych Ejsmontów był D.G.?
Brat ww Heleny z Ilcewiczów Czechowiczowej, Zygmunt Korneliusz ożenił się w Niemenczynie w roku 1882 ze Stefanią Parczewską córką Stefanii z Ejsmontów.
Pozdrawiam
Hubert
PS. A może to wcale nie był tylko była D.G. Eysymontt?
-
przemko20161

Witam
Polecam stronę https://www.myheritage.pl/research?form ... ikrewni.pl oraz https://www.myheritage.pl/site-family-t ... -ejsmontow i jeszcze to http://www.genealogia.okiem.pl/genealogia.php?n=eysmont nie licząc samej wikipedii.
Przemek
Polecam stronę https://www.myheritage.pl/research?form ... ikrewni.pl oraz https://www.myheritage.pl/site-family-t ... -ejsmontow i jeszcze to http://www.genealogia.okiem.pl/genealogia.php?n=eysmont nie licząc samej wikipedii.
Przemek
Z góry przepraszam za off-topic. Zelekryzowało mnie nazwisko Ilcewicz, wymienione przez Huberta. Poszukuję przodków Klementyny Ilcewicz, córki Konstantego i Bogumiły ze Szczęsnowiczów, urodzonej w 1880 roku w miejscowości "Kiejdanów". Jej bracia, Stanisław ur. 1860 lub 1865, Antoni ur. 1872 i Franciszek ur. 1876 Ilcewiczowie, przebywali w Kownie, Poniewieżu.Klementyna wyjechała do Jekaterynosławia, bracia do Ameryki. Może moi Ilcewiczowie i Ilcewiczowie Huberta mają wspólne korzenie? Założę osobny wątek, poświęcony nazwisku Ilcewicz, teraz taka notka na gorąco.
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
- Grazyna_Gabi

Szuka ktos jeszcze Ejsmontow ?
Slub -1803 r. parafia Olkieniki pow. Troki
Jozef Świackiewicz & Apolonia Eysmontowna - szlachta.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=1647625
Pozdrawiam
Grazyna
Slub -1803 r. parafia Olkieniki pow. Troki
Jozef Świackiewicz & Apolonia Eysmontowna - szlachta.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=1647625
Pozdrawiam
Grazyna
Witam!
Również jak i ja z rodzaju Ejsmant c miejscowości Małe Ejsmanty .Grodno . coś jest w moim krewnym?
Pradziadek Antoni Ejsmant(1891-1955) jego żona Marianna Путиловска(1893-1963), córka Franciszka Путиловского.Ślub 1909.
Anton Ejsmant syn Kazimierza Ejsmant(1848-?)i matki Konstancji Ignatovich(1859-?).
To wszystkie informacje.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Józef.
Również jak i ja z rodzaju Ejsmant c miejscowości Małe Ejsmanty .Grodno . coś jest w moim krewnym?
Pradziadek Antoni Ejsmant(1891-1955) jego żona Marianna Путиловска(1893-1963), córka Franciszka Путиловского.Ślub 1909.
Anton Ejsmant syn Kazimierza Ejsmant(1848-?)i matki Konstancji Ignatovich(1859-?).
To wszystkie informacje.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Józef.