Babsk - prośba o poradę

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Babsk - prośba o poradę

Post autor: RoRo500 »

Zasoby metrykalne parafii Babsk (koło Rawy Mazowieckiej) z drugiej połowy wieku XIX i początku XX są bardzo fragmentaryczne. Brakuje stron w księgach a także i całych roczników. Czy jest to związane ze zniszczeniem oryginałów?
Bardzo byłbym wdzięczny jeśli osoby doświadczone w poszukiwaniach w tej parafii mogły by mi coś doradzić odnośnie alternatywnych żródeł oraz strategii które pomogły im "załatać" dziury w danych z tej parafii.

Serdecznie pozdrawiam,

Roman
Marceli Pikuła i Marianna Roszak (rodzice ww) - jakiekolwiek dokumenty
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Babsk - prośba o poradę

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa,
miałem podobny problem ze ślubem mojego pradziadka z Babska w 1864 roku. Na szczęście okazało się, że prababka mieszkała wtedy w Starej Rawie, z której zachował się kompletny zbiór ksiąg. Czasem warto poszukać w sąsiednich parafiach.
Pozdrawiam
Bogusław
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Babsk - prośba o poradę

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Romanie,
niestety, zasoby parafii Babsk w AP GM nie są kompletne. Sfotografowaliśmy je w całoci w dniu 23.08.2013, o czym informowałem w moim poście z dnia 24.08.2013 http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -570.phtml gdzie podalem dość szczegółowo, co sfotografowaliśmy. W trakcie numeracji zdjęć wyłapałem dwa przypadki ominiętych stron dotyczące urodzeń U1891/23-26 i U1898/47-50. Braki te są uzupełnione i znajdują się w genbazie w katalogu z brakami. Tak więc w AP GM raczej nie znajdziesz tego, czego brak i co Cę interesuje. Jeśli w trakcie przeglądania stwierdziłeś jakieś braki stron, poinformuj mnie, może to było nasze przeoczenie. Sprawdzimy i ew. uzupełnimy.
Pozdrawiam
Bronisław
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Babsk - prośba o poradę

Bronisławie - zrobiliście wspanialą robotę fotografując księgi z Babska. Bardzo mi to pomogło w poszukiwaniach. Moje pytanie nie było w żaden sposób kwestionowaniem waszej pracy. W wielu miejscach widać, że kart brakuje w oryginalnej księdze bo są wydarte. Zastanawiała mnie tylko przyczyna tak złego zachowania tych ksiąg, oraz ewentualne inne dostępne żródła.

Bogusławie - dziękuję za podzielenie się pomyślnym wynikiem poszukiwań. Przejrzenie okolicznych parafii ma sens, zwłaszcza że w Babsku nie zauważyłem żadnych Rożków, więc jest duża szansa, że panna młoda była z innej parafii.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Babsk - prośba o poradę

Post autor: moyra777 »

Czesc Roman, odswiezam temat... bo w sumie sprzed 3 lat, czy moglbys mi powiedziec, czy udalo Ci sie znalezc dalsze dane o tej parze? Szukam info o Michale Pikula kompletnie nie mam pojecia skad przyszli o Cecylii znalazlam sporo, jak potrzeba mozemy sie wymienic.

Dziekuje za pomoc.

Agneiszka
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Babsk - prośba o poradę

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa,
To co udało się odczytać z babskich ksiąg do 1887 roku jest już w genetece. Niestety braki są duże i stan niektórych ksiąg fatalny.
Są tam 3 nowe wpisy o rodzinie noszącej nazwisko PIKUŁA.
Pozdrawiam
Bogusław
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Babsk - prośba o poradę

Dziekuje za odpowiedz :) geneteke przejrzałam niestety żadnych rezultatów nie mam. Odnaleziona Cecylia w Kurzeszynie jezeli to moja zmarła mając 104 lata, podobno pochowana jest w Lakoszynie. To usłyszałam od Ciotki.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Babsk - prośba o poradę

Cześć Agnieszko,
Powiedz coś więcej o Twoich związkach z Pikułami. Pisz śmiało na PW jeśli nie chcesz tego upubliczniać. Bardzo by mi było miło się trochę więcej dowiedzieć o tych powiązaniach, bo też mam spore problemy z odnajdywaniem danych odnośnie tej rodziny. Jęśli chodzi o Michała (męża Cecyli Rożek) to namierzyłem jego akt urodzenia w parafii Osięciny w 1864 (na mikrofilmie LDS). Chętnie Ci prześlę jeśli Cię to interesuje.
Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Babsk - prośba o poradę

Romanie, Pikułowie to bardzo bliska moja rodzina, mojego dziadka siostra wyszla za maz za Jerzego Pikule, ktory byl wnukiem Michala. Michala i Cecyli syn nazywal sie Leopold. Z opowiadan corki Jerzego parokrotnie byla na cmentarzu odwiedzic grob prababci. Reszte napisze na priv...
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”