Jagieło/Jagieła par. Wysocice miejscowość Gołyszyn

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
olga_snopek

Sympatyk
Adept

Post autor: olga_snopek »

Witam,
poszukuje jakichkolwiek informacji na temat nazwiska Jagieło lub Jagieła z par. Wysocice. w swoich materiałach dotarłam do informacji z których wynika iż rodzice mojej piątej prababki pochodzili z miejscowości Gołyszyn par. Wysocice. Nazwisko w mianowniku brzmi Jagieło lub Jagieła
Tomasz i Magdalena ze Stelmachów Jagieło/a, rodzice Magdaleny, Justyny i Józefy mojej prababki, która zmarła w par. Goleniowy w 1848 r. w wieku 58 lat.
Bardzo proszę o info osoby, które spotkaly w swoich poszukiwaniach to nazwisko lub maja jakąkolwiek wiedzę na temat ksiąg parafialnych U lub M sprzed 1800 r wyże rzeczonej parafii,
pozdrawiam,
Olga
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Jeśli są takie księgi to należy ich szukać albo w odpowiednim archiwum diecezjalnym albo w parafii. Takie księgi raczej do archiwów państwowych nie trafiały. Baza pradziad potwierdza, że najstarsze dostępne w archiwach państwowych akta to rok 1810.
Nazwisko spotkałam ale na południowym Mazowszu ;)
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Olga, nazwisko Twoje jest w Denkowie koło Ostrowca od dawna, natomiast Jagiełło lub Jagieło jest we wsi Mirocice w parafii Nowa Słupia i drugie, a może to ci sami, jest w Starachowicach, przed rokiem 1800 pewnie będzie to Wierzbnik.
Pytałem przed laty, bośmy razem pracowali w Hucie Ostrowiec tego Jagiełły przez dwa - ł , skąd jest jego nazwisko, czy od króla pochodzi, nie wiedział ; pozdrawiam - Julian
eja78

Post autor: eja78 »

Witam
Posiadam w swoim rodzie osoby o nazwisku Jagiełło parafia Wąsewo
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Witaj Olgo!
Parafia Wysocice istnieje od około XII wieku sprawdź jakie akty są w kielcach a jakie w Krakowei na wyszukiwarce szwa oraz co jest w samej parafii. Z nazwiskiem Jagieło spotkałam się w parafiach okolicy czyli Miechów, Prandocin, Nasiechowice, ale na teraz szczegółow nie podam. Pozdrawiam serdecznie
Tekla
kikoo1978

Post autor: kikoo1978 »

witam,

ja w swoich zapiskach znalazlma i=osobe o tym nazwisku, chozi tutaj o osobe Felicjana Dela brata mojego pradziadka ktory ozeni sie z Zofia Jagielo w parafii SZreniawa przypuszczam bo Felicjan sie tam urodzil.

Aleksandra
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Mam prababcię urodzoną około 1881 roku - Katarzynę Jagiełła. Nie wiem, gdzie się urodziła i czyją była córką. Jej mąż to Wincenty Szostak urodzony około 1884 roku w Skotnikach parafia Zagość. Mieli syna Feliksa Szostaka urodzonego 1904 w Skotnikach.

Znalazłam w genetece i to by się zgadzało: Katarzyna Jagiełła była córką Jana i Franciszki Sala i urodziła się w 1881 roku w Nowej Słupi.
Ostatnio zmieniony czw 03 mar 2016, 10:58 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

W moim drzewie mam Jagiełło, Jagiełka, Jagła w parafii Wysocice

Obrazek
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”