Witam,
Od dłuższego czasu poszukuję aktu małżeństwa Bernarda Miszek (Mędlak, Mendlak, Bajczyk) z Petronellą Krusieńską (Krasińską). Wedle zdobytych informacji oraz ich wieku powinni go zawrzeć między 1812 a 1817 rokiem. Bernard urodził się ok. 1791 roku w Staroźrebach, syn Walentego i Magdaleny Ignackiej.
Petronella ur. ok. 1800 roku, zmarła w 1838 r. w Staroźrebach, brak info o rodzicach.
W 1817 rodzi się im prawdopodobnie pierwsze dziecko, kolejne także w Staroźrebach.
Gdyby ktoś miał jakieś namiary proszę o info.
Miszek i Krasińska - Stroźreby
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Steamroller_Fly

Radek,
Chcialam bym sie dopisac to twojego post. Ruwniesz poszukuje informacj o Bernard i Petronella. Czy moze wiesz dlaczego uzywajom dwa ruzne naswiska? Wyglonda ze circa 1833 juz uzywajom Mendlak (wedlug actu urodzenia curki Magdaleny). W indexie slubu curki Franciszki som podane dwa, Medlak i Miszek--kture naswisko jest poprawne.
Dzienkuje,
Maggie
Chcialam bym sie dopisac to twojego post. Ruwniesz poszukuje informacj o Bernard i Petronella. Czy moze wiesz dlaczego uzywajom dwa ruzne naswiska? Wyglonda ze circa 1833 juz uzywajom Mendlak (wedlug actu urodzenia curki Magdaleny). W indexie slubu curki Franciszki som podane dwa, Medlak i Miszek--kture naswisko jest poprawne.
Dzienkuje,
Maggie
-
Steamroller_Fly

Odnośnie zmiany nazwiska to, jak to już było wielokrotnie poruszane na tym forum, mogło wynikać z kształtowania się dopiero nazwisk chłopskich, zmiany przezwiska na nazwisko.
Czyżbyś była potomkinią małżeństwa Bernarda i Petronelli ?
Czyżbyś była potomkinią małżeństwa Bernarda i Petronelli ?
Radek
Tak, jestem potomkiem Bernarda i Petronelli. Od ich curki Franciszki Lewandowskiej. Czy moze wiesz jakie jest poprawne naswisko dla Bernarda. Natknelam sie ruwniesz na Jana Polec/Bajtczak urodzonego w 1835 syna Bernarda i Petronelli. Czy jest mozliwe ze uzywali tyle nazwisk, pszepraszam za pytanie ale jestem nowa do forum
-
Steamroller_Fly

No to witaj krewniaczko
A czy mówi Ci coś nazwisko Wolszczyński/Wolsztyński ?
Mieszkasz w USA ?
Z nazwiskiem to jest sprawa zakręcona - zależy które nazwisko traktować jako prawidłowe - urodzony został jako Bernard Połeć, ale jego dzieci miały już nazwiska Mędlak, Mendlak, Miszek. Niestety nie mogę namierzyć aktu ślubu.
Z nazwiskiem to jest sprawa zakręcona - zależy które nazwisko traktować jako prawidłowe - urodzony został jako Bernard Połeć, ale jego dzieci miały już nazwiska Mędlak, Mendlak, Miszek. Niestety nie mogę namierzyć aktu ślubu.
Radek