Sąspów, Parafia pw. św. Katarzyny ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam,
czy Ktos z Forumowiczow prowadzi(ł) poszukiwania w tej parafii?
Orientujecie sie moze, czy w AN Krakow maja mikrofilmy?
Szukam tam slubu przed 1831 rokiem, ale z indeksow w Genetece widze, ze sa luki w okresie 1812-1820 i 1824-1828.
Bede wdzieczny za jakies informacje.
Pozdrawiam - Mariusz
czy Ktos z Forumowiczow prowadzi(ł) poszukiwania w tej parafii?
Orientujecie sie moze, czy w AN Krakow maja mikrofilmy?
Szukam tam slubu przed 1831 rokiem, ale z indeksow w Genetece widze, ze sa luki w okresie 1812-1820 i 1824-1828.
Bede wdzieczny za jakies informacje.
Pozdrawiam - Mariusz
Heeeej!
Nie ma luk w księgach:) Nie wszystkie roczniki są zindeksowane. W ANK są mikrofilmy za lata 1810-70. O czyj ślub chodzi, jeśli można wiedzieć?
Nie ma luk w księgach:) Nie wszystkie roczniki są zindeksowane. W ANK są mikrofilmy za lata 1810-70. O czyj ślub chodzi, jeśli można wiedzieć?
Łukasz.
Heeej,
mam w tej chwili wypozyczone do Gdanska mikrofilmy z Jerzmanowic i raczej bez sensu byłoby wypozyczanie jeszcze Saspowa w sytuacji, gdy szukam tam TYLKO JEDNEGO AKTU SLUBU, mianowicie:
Sarota Andrzej (ur.ok.1801) z Raton Agata (ur.ok.1803)
Daty urodzin sa orientacyjne - z aktu urodzin ich dziecka w 1831 roku.
Agata moze okazac sie tez Agnieszka - bo widze w Saspowie indeks U1802.
Pozdrawiam - Mariusz
mam w tej chwili wypozyczone do Gdanska mikrofilmy z Jerzmanowic i raczej bez sensu byłoby wypozyczanie jeszcze Saspowa w sytuacji, gdy szukam tam TYLKO JEDNEGO AKTU SLUBU, mianowicie:
Sarota Andrzej (ur.ok.1801) z Raton Agata (ur.ok.1803)
Daty urodzin sa orientacyjne - z aktu urodzin ich dziecka w 1831 roku.
Agata moze okazac sie tez Agnieszka - bo widze w Saspowie indeks U1802.
Pozdrawiam - Mariusz
Rok 1825, numer aktu 13.
Jędrzej Sarota, młodzian z Jerzmanowic i panna Agnieszka Ratoniowna.
Mam zdjęcie, ale aktu małżeństwa numer 14, na którym jest tylko część danych z numeru 13...
Agnieszka miała w dniu ślubu lat 22 i była córką Wawrzyńca Ratonia i Tekli z Piwowarczyków. Napisz mail z prośbą o kopię tego aktu do ANK. Do ślubu załączono aneksy, które powinny znajdować się w AP w Katowicach (zespół nr 1114).
Jędrzej Sarota, młodzian z Jerzmanowic i panna Agnieszka Ratoniowna.
Mam zdjęcie, ale aktu małżeństwa numer 14, na którym jest tylko część danych z numeru 13...
Agnieszka miała w dniu ślubu lat 22 i była córką Wawrzyńca Ratonia i Tekli z Piwowarczyków. Napisz mail z prośbą o kopię tego aktu do ANK. Do ślubu załączono aneksy, które powinny znajdować się w AP w Katowicach (zespół nr 1114).
Łukasz.
Wielkie dzieki!!!
W Krakowie maja mikrofilmy, akta z okresu 1810-1889 sa w Katowicach.
Tylko ciagle nie zgadza mi sie imie Agata/Agnieszka - jakkolwiek nie pierwszy raz mam taki problem.
W 1831 w Jerzmanowicach urodziła sie Weronika Sarota, corka Jedrzeja Saroty i AGATY z Ratoniow.
Zmarła w 1906 - tez jako corka Andrzeja i AGATY z Ratoniow.
W Jerzmanowicach w 1864 jest tez zgon AGATY Sarota, ktora zostawiła meza Andrzeja.
Wydaje mi sie jednak, ze to ta sama osoba tzn. Agata=Agnieszka Raton.
Co sadzisz?
To jest chyba "powszechny" problem z Agnieszka/Agata?, np:
http://www.olejow.pl/readarticle.php?article_id=115
W Krakowie maja mikrofilmy, akta z okresu 1810-1889 sa w Katowicach.
Tylko ciagle nie zgadza mi sie imie Agata/Agnieszka - jakkolwiek nie pierwszy raz mam taki problem.
W 1831 w Jerzmanowicach urodziła sie Weronika Sarota, corka Jedrzeja Saroty i AGATY z Ratoniow.
Zmarła w 1906 - tez jako corka Andrzeja i AGATY z Ratoniow.
W Jerzmanowicach w 1864 jest tez zgon AGATY Sarota, ktora zostawiła meza Andrzeja.
Wydaje mi sie jednak, ze to ta sama osoba tzn. Agata=Agnieszka Raton.
Co sadzisz?
To jest chyba "powszechny" problem z Agnieszka/Agata?, np:
http://www.olejow.pl/readarticle.php?article_id=115
Choć moje pytanie nie dotyczy Sąspowa, to pozwolę sobie zadać je w tym wątku. Otóż 20 km od Sąspowa jest parafia Chlina, duplikaty ksiąg metrykalnych z tejże parafii również znajdują się w AP Katowice. Ale tylko od 1826 roku. Natomiast na samej parafii są płyty CD ze zdjęciami metryk z lat 1781-1799, choć samych papierowych ksiąg nie ma... Ciekawa jestem skąd te CD tam się wzięły i gdzie mogą być oryginały ksiąg? Czyżby również w Krakowie? A może są tam też księgi/mikrofilmy z lat 1800-1825?
Re: Sąspów, Parafia pw. św. Katarzyny ?
Też tak myślę. Często spotykałem się z taką sytuacją. Podobnie jak z Jędrzejem i Adrzejem:)solec1 pisze: Wydaje mi sie jednak, ze to ta sama osoba tzn. Agata=Agnieszka Raton.
Malwino!
W ANK są mikrofilmy ksiąg z lat 1826-70. Nie wiem, niestety, gdzie znajdują się inne.
Łukasz.
a masz moze jakis wglad w akt zgonu Tekli - 3.03.1829 ?frisgaard pisze: Agnieszka miała w dniu ślubu lat 22 i była córką Wawrzyńca Ratonia i Tekli z Piwowarczyków.
Ciekawa historia, idac tropem Twoich indeksow dla Ratoniow, trafi sie na jednoczesne sluby 23.11.1831 w Smardzowicach:
- Marcin Raton, brat Agaty/Agnieszki, zenił sie z Zuzanna Walczak
- a jego (i Agaty/Agnieszki) ojciec Wawrzyniec Raton, owdowiawszy w 1829 po Tekli, zenił sie z... matka Zuzanny Nowak - Agata/Agnieszka z d.Nowak, wdowa po Bartłomieju Walczaku
Nie dosc ze ojciec i syn brali za zony matke i corke, to znowu pojawił sie problem imienia Agata/Agnieszka...
pozdrawiam Mariusz
Niestety, nie mam zdjęcia aktu zgonu Tekli. W zasadzie to możesz napisać tylko do AP w Katowicach, bo tam są te księgi, których mikrofilmy są w Krakowie.
http://jurajskiostaniec.pl/ Autor tej strony zbiera materiały do książki o Jerzamanowicach, więc możesz dowiedzieć się czegoś więcej od niego.
Pozdrawiam
http://jurajskiostaniec.pl/ Autor tej strony zbiera materiały do książki o Jerzamanowicach, więc możesz dowiedzieć się czegoś więcej od niego.
Pozdrawiam
Łukasz.
No własciwie to do "szczescia" ten akt zgonu potrzebny nie jest - data smierci Tekli jest podana w akcie 2-go slubu Wawrzynca Ratonia.
Bardziej do kolekcji przyda sie akt M1825 Andrzeja Saroty z Agnieszka Raton - ten ktorego posiadasz kawałek.
Ostatnio wysłałem do AP Katowice 2 zlecenia na około 30 aktow, wiec akt(a) z Saspowa zamowie chyba w AN Krakow z MIKROFILMOW.
Juz tak robiłem dla Jerzmanowic, nawet dla porownania zamowiłem 2 akta i w Katowicach i w Krakowie - te z mikrofilmow z Krakowa były chyba po 2 zł ale jakosc taka sobie, z Katowic były chyba po 4 złote ale skany z ksiag wyszły duzo lepsze.
Raz jeszcze wielkie dzieki za pomoc!
Pozdrawiam - Mariusz
Bardziej do kolekcji przyda sie akt M1825 Andrzeja Saroty z Agnieszka Raton - ten ktorego posiadasz kawałek.
Ostatnio wysłałem do AP Katowice 2 zlecenia na około 30 aktow, wiec akt(a) z Saspowa zamowie chyba w AN Krakow z MIKROFILMOW.
Juz tak robiłem dla Jerzmanowic, nawet dla porownania zamowiłem 2 akta i w Katowicach i w Krakowie - te z mikrofilmow z Krakowa były chyba po 2 zł ale jakosc taka sobie, z Katowic były chyba po 4 złote ale skany z ksiag wyszły duzo lepsze.
Raz jeszcze wielkie dzieki za pomoc!
Pozdrawiam - Mariusz
Panie Łukaszu, widzę, że jest pan dobrze zorientowany w zasobie ANK. Czy nie wie Pan może , czy owe mikrofilmy par. Chlina 1826-70 są zupełne, czy wybrakowane? Bo w AP Katowice brak ksiąg z lat 1846-64!
-
slawek_krakow

Są dokładnie takie jak w tym linku. https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library Skąd by miały wziąć się inne?Malwina_B pisze:Panie Łukaszu, widzę, że jest pan dobrze zorientowany w zasobie ANK. Czy nie wie Pan może , czy owe mikrofilmy par. Chlina 1826-70 są zupełne, czy wybrakowane? Bo w AP Katowice brak ksiąg z lat 1846-64!
Jednak się okazuje, że w Sąspowie będę miał trochę do przeszukania. W tej chwili szukam np. aktu U Derejskiego Tomasza około 1852, syna Jana i Magdaleny ze Staroniów - ma ktoś może jakieś spisy roczne z tego okresu?
Pozdrawiam - Mariusz
Pozdrawiam - Mariusz