Błędnie podany wiek?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
halinka1950

Błędnie podany wiek?
Witam.
W akcie zgonu mojego 5*pradziadka z 1807r. podany jest wiek 70 lat mimo że mając akt urodzenia wynika że miał 59 lat (ur. w 1748r.).Czy spotkaliście sie Państwo w Waszych badaniach genealogicznych z tak dużymi różnicami w podaniu wieku osoby w metrykach?
Dziękuję.Halina
W akcie zgonu mojego 5*pradziadka z 1807r. podany jest wiek 70 lat mimo że mając akt urodzenia wynika że miał 59 lat (ur. w 1748r.).Czy spotkaliście sie Państwo w Waszych badaniach genealogicznych z tak dużymi różnicami w podaniu wieku osoby w metrykach?
Dziękuję.Halina
-
Marynicz_Marcin

Błędnie podany wiek?
Takie przypadki zdarzały się często
Zgony zgłaszane były przez sąsiadów, którzy najpwniej wiek oceniali po wyglądzie, a z tym wiadomo jak jest. Sami też nie jesteśmy w stanie określić czyjegoś wieku precyzyjnie, myląc się nawet o kilkanaście lat !
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
halinka1950

Tak miałem taki przypadek u mojej prababki gdzie podano ze miała 60 lat przy zastrzeleniu przez nazistów a generalie z aktu urodzenia wynikało ze miała 49 lat
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
-
Sawicki_Julian

Witam, wszystko co szukam opieram o dzieje historii i drugie to geografia, czyli co było w Polsce np. w roku 1807. A było to jeszcze pisane po łacinie przed mądrą ustawą Napoleona od 1810 r. obowiazkowo, że metryka pisana po polsku w Polsce i pisana np. metryka ślubu na podstawie metryki urodzenia danej osoby. A nie jak dotąd według widzimi się księda i pisanie na oko i bez wiedzy interesanta, bo się pod tym nie podpisał po łacinie, czy po polsku bo moze nie umiał pisać, w zaborze nie uczono biednych. Teraz już od lat 60 nie ma łaciny w kościele, ale lekarz jeszcze jej używa i drogie cukierki nam przepisze po łacinie jako leki, to wzystko wiem z praktyki , pozdrawiam - Julian