Błędnie podany wiek?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

halinka1950

Sympatyk

Błędnie podany wiek?

Post autor: halinka1950 »

Witam.

W akcie zgonu mojego 5*pradziadka z 1807r. podany jest wiek 70 lat mimo że mając akt urodzenia wynika że miał 59 lat (ur. w 1748r.).Czy spotkaliście sie Państwo w Waszych badaniach genealogicznych z tak dużymi różnicami w podaniu wieku osoby w metrykach?

Dziękuję.Halina
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Błędnie podany wiek?

Post autor: Marynicz_Marcin »

Takie przypadki zdarzały się często :) Zgony zgłaszane były przez sąsiadów, którzy najpwniej wiek oceniali po wyglądzie, a z tym wiadomo jak jest. Sami też nie jesteśmy w stanie określić czyjegoś wieku precyzyjnie, myląc się nawet o kilkanaście lat !
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
halinka1950

Sympatyk

Post autor: halinka1950 »

Dziękuję.

Pozdrawiam.Halina
Awatar użytkownika
craft
Adept

Post autor: craft »

Tak miałem taki przypadek u mojej prababki gdzie podano ze miała 60 lat przy zastrzeleniu przez nazistów a generalie z aktu urodzenia wynikało ze miała 49 lat

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
jbstruzik

Sympatyk
Adept

Post autor: jbstruzik »

Z takimi rozbieżnościami spotykałam się wielokrotnie w aktach do połowy XIX wieku i nie tylko w aktach zgonu. Mój pra odmłodził się w akcie ślubu o 8 inny o 2 lata.
Jana
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

O tak.
Bardzo często!
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, wszystko co szukam opieram o dzieje historii i drugie to geografia, czyli co było w Polsce np. w roku 1807. A było to jeszcze pisane po łacinie przed mądrą ustawą Napoleona od 1810 r. obowiazkowo, że metryka pisana po polsku w Polsce i pisana np. metryka ślubu na podstawie metryki urodzenia danej osoby. A nie jak dotąd według widzimi się księda i pisanie na oko i bez wiedzy interesanta, bo się pod tym nie podpisał po łacinie, czy po polsku bo moze nie umiał pisać, w zaborze nie uczono biednych. Teraz już od lat 60 nie ma łaciny w kościele, ale lekarz jeszcze jej używa i drogie cukierki nam przepisze po łacinie jako leki, to wzystko wiem z praktyki , pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”