Witam.
Osobom, które poszukują informacji o Kalisz i guberni kaliskiej z początku XX wieku proponuję publikację Wincentego Szadkowskiego pt. Kaliszanin. Kalendarz Ilustrowany na rok zwyczajny 1902. Rok I, która została wydana w Kaliszu nakładem i drukiem K. W. Hindemita.
Kalendarz zawiera bardzo wiele cennych informacji, na przykład:
• Opis Diecezji Kujawsko – Kaliskiej [ Włocławskiej ] wraz z wykazem imiennym osób duchownych piastujących urzędy duchowne, wykaz parafii z podziałem na dekanaty i nazwiskiem proboszcza;
• Krótki rys historyczny Kalisza;
• Wykaz instytucji gubernialnych wraz z ich opisem i wykazem osób piastujących urzędy i ich fotografiami;
• Wykaz instytucji kulturalnych z ich opisem i wykazem osób odpowiadających za ich zarząd wraz z ich danymi personalnymi i fotografiami;
• Wykaz Towarzystw działających w Kaliszu wraz z wykazem osób odpowiadających za ich funkcjonowanie i ich fotografiami;
• Opis Kaliskiej Straży Ogniowej wraz z wykazem osób sprawujących funkcje w tej organizacji;
• Szkice etnograficzne;
• Wykaz miejscowości guberni kaliskiej i w pobliżu tejże guberni, w których są cenne zabytki sztuki;
• Dział adresowy;
• Wykaz lekarz, lekarzy weterynarii, akuszerek, dentystów, aptek itp.;
• Wykaz powiatów – wykaz władz powiatowych, sędziów, burmistrzów, aptek, poczt itp.;
• Prawa o ulgach przy odbywaniu powinności wojskowej;
• Jarmarki w guberni kaliskiej;
• Ryciny, mapy, szkice;
• I inne informacje.
Tu jest link do elektronicznej wersji kalendarza:
http://rcin.org.pl/Content/6929/WA248_9 ... 1902-o.pdf
Życzę przyjemnej i owocnej lektury – Roman.
Kaliszanin. Kalendarz Ilustrowany na rok zwyczajny 1902.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Janina_Tomczyk

Dziękuję Romanie za ten link i z przyjemnością przeniosłam się do roku 1902 w Kaliszu. Co prawda historia pisana mojej rodziny Wieteckich rozpoczęła się w Kaliszu dopiero od ślubu moich dziadków Franciszka i Marianny w Wawrzyniaków Wieteckich w styczniu 1907 roku i moja mama jako ostatnia z rodzeństwa urodziła się w Kaliszu i ochrzczona była w parafii Św. Mikołaja ( jak reszta jej rodzeństwa )w 1915 roku, ale takie kalendarze znakomicie przybliżają życie w Kaliszu na początku XX wieku.
Jak zawsze podziwiam Twoją wiedzę Romanie i serdecznie pozdrawiam.
Janina
Jak zawsze podziwiam Twoją wiedzę Romanie i serdecznie pozdrawiam.
Janina
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Z Kaliszem byłbym ostrozny. Nie wiadomo, jakimi kryteriami się kierują w pamięci o swych wybitniejszych rodakach.
Mój dziadek Józef Godziemba Głowiński był tam pianistą, dyrygentem orkiestr symfonicznych i chórów oraz dyrektorem artystycznym, od lat 1880-tych. Umarł w Kaliszu w 1911 roku. Nie ma o nim słówka w pieczołowicie gromadzonych wzmiankach o zasłużonych obywatelach Kalisza.
Oto jego biografia:

Pozdrawiam
Krzysztof
Mój dziadek Józef Godziemba Głowiński był tam pianistą, dyrygentem orkiestr symfonicznych i chórów oraz dyrektorem artystycznym, od lat 1880-tych. Umarł w Kaliszu w 1911 roku. Nie ma o nim słówka w pieczołowicie gromadzonych wzmiankach o zasłużonych obywatelach Kalisza.
Oto jego biografia:

Pozdrawiam
Krzysztof