Organiści z lubelszczyzny

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jolakp

Sympatyk

Organiści z lubelszczyzny

Post autor: jolakp »

Witam
Moi przodkowie (odnalazłam czterech) byli organistami w woj. lubelskim. Z aktów metrykalnych znam miejscowości w których żyli i pracowali jako organiści. Interesuje mnie, czy organiści zrzeszali się w organizacje typu cechów rzemieślniczych. Wiem, że w niektórych parafiach były prowadzone kroniki ale dostęp do nich to bardzo ciężka sprawa. W AL odnalazłam akta "Kolegium Organistów-Chórnistów zarząd Diecezjalny w Lublinie" z lat 1921-35, mnie zaś interesowałby okres od 1868 do 1900. Nadmieniam że z tych miejscowości nie ma lub nie zachowały się spisy ludności ani księgi meldunkowe w których również mogłabym znaleźć jakieś informacje.
Może ktoś z Państwa mógłby mi zasugerować gdzie mogę szukać interesujących mnie informacji.
Dziękuję za poświęcony mi czas.
Jola
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Organiści...

Post autor: Virg@ »

Witaj Jolu,

w Archiwum forum dyskusyjnego Wortalu „Genealogia Polska” („GENPOL.com”) znajdziesz wątek ”Organiści”, w którym dzielimy się swoją wiedzą na temat przodków organistów.
Nie znajdziesz tam, co prawda, wprost odpowiedzi na swoje konkretne pytania, jednak myślę, iż czas który poświęcisz na zapoznanie się z zawartymi w nim informacjami, może nie będzie dla Ciebie czasem straconym :D.

Łączę pozdrowienia –
Lidia
Ostatnio zmieniony pn 22 lut 2010, 19:11 przez Virg@, łącznie zmieniany 1 raz.
jolakp

Sympatyk

Organiści...

Lidio
Bardzo Ci dziękuję, wszelkie sugestie sa mile widziane.
Pozdrawiam
Jola
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Organiści...

Post autor: andrzejkapron »

Na terenie Lubelszczyzny organistami zajmuje się tylko historyk-amator Ludwik Gawroński. Chodzą słuchy, że ma kartotekę organistów. Proszę do niego się zgłosić.
Andrzej
jolakp

Sympatyk

Organiści...

Serdecznie dziękuję za informację. List już wysłałam, czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Jola
leszek81

Sympatyk

Organiści...

Post autor: leszek81 »

Przyłączam się do wątku, mam u siebie organistów, parafia Łukowa koło Biłgoraja. Nazwisko Czaporowski. Zawód ten był przekazywany tutaj z ojca na syna ponad jeden wiek, zaczynając od początku 19 w. Czy udało się już komuś dotrzeć do wykazu organistów Lubelszczyzny?
Bozik_Ewa

Sympatyk

Organiści...

Post autor: Bozik_Ewa »

Ja również jestem zainteresowana tym wątkiem.
Mam w rodzinie organistę Apoloniusza( Antoniego) Różyckiego z Puław.
Nie mogę rozwikłać historii jego wyjazdu do Taganrogu przed 1898r. Wyjechał tam z żoną i synem Stanisławem jako organista.
Powrócił do Puław na początku 20 wieku z córką i żoną syn pozostał i ślad o nim zaginął.
Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”