I Wojna Światowa - operacja łódzka

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

I Wojna Światowa - operacja łódzka

Post autor: Adam.55 »

Witam!
Przeszukując internet natknąłem się na mapę operacji łódzkiej a tam zaznaczony moj Przedecz ;) zainteresował mnie symbol zaznaczony w pobliżu i cyfra "9". Co to za symbol i co oznacza ta cyfra?dzień zajęcia miasta? a może to po prostu oznaczenie 9 armii? skrót H.K.K I udało mi się odszukać ale tego symbolu koło Przedcza i cyferki nie umiem rozpracować.

Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć? ;)

W Przedczu na ewangelickim cmentarzu leżą dwaj żołnierze niemieccy z 1914 roku. Jeden z nich został ranny w Bitwie pod Rybniem( Rybno jest koło Przedcza) może ma to coś wspólnego z operacją łódzką?

link do fragmentu mapki:

http://scr.hu/17in/h3ph0

Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

III Korpus Kawalerii - H.K.K nr 3
gen. kaw. - Rudolf Ritter von Frommel

http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=77&t=125381
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Dziękuję serdecznie! :)
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Nieznany żołnierz Husarenregiment Kaiser Nikolaus II. v. Ruß

Witam,

znalazłem ostatnio zapiski mówiące o tym, że na miejscowym ewangelickim cmentarzu spoczywa nieznany żołnierz a jego jednostka wpisana jest jako: Husarenregiment Kaiser Nikolaus II. v. Rußland (1. Westfälisches) Nr. 8.

Popytałem troszkę po najstarszych mieszkańcach i od syna naocznego świadka śmierci tego żołnierza usłyszałem taką opowieść,że żołnierze Ci przyjechali z kierunku Izbicy Kujawskiej i w okolicach folwarku w Dziwiu zostali ostrzelani przez zwiad rosyjski. Jeden żołnierz został ranny a w drodze powrotnej na Izbicę zmarł we wsi Rybno. I tu pojawia się moje pytanie. Czy można jakoś odnaleźć imię i nazwisko tego człowieka?

Z mapy operacji łódzkiej wynika, że była w okolicach 9 dywizja kawalerii należąca do HKK 1. Ale z tego co czytałem, chyba że się pomyliłem( co jest możliwe) w 1914 roku Husarenregiment Kaiser Nikolaus II. v. Rußland (1. Westfälisches) Nr. 8 należał do 13 brygady-9 dywizji- HKK 2 :/

Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak dalej szukać? znalazłem niby listę poległych z tej jednostki ale to jak szukać igły w stogu siana ;)

Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”