Witam,
znalazłem ostatnio zapiski mówiące o tym, że na miejscowym ewangelickim cmentarzu spoczywa nieznany żołnierz a jego jednostka wpisana jest jako: Husarenregiment Kaiser Nikolaus II. v. Rußland (1. Westfälisches) Nr. 8.
Popytałem troszkę po najstarszych mieszkańcach i od syna naocznego świadka śmierci tego żołnierza usłyszałem taką opowieść,że żołnierze Ci przyjechali z kierunku Izbicy Kujawskiej i w okolicach folwarku w Dziwiu zostali ostrzelani przez zwiad rosyjski. Jeden żołnierz został ranny a w drodze powrotnej na Izbicę zmarł we wsi Rybno. I tu pojawia się moje pytanie. Czy można jakoś odnaleźć imię i nazwisko tego człowieka?
Z mapy operacji łódzkiej wynika, że była w okolicach 9 dywizja kawalerii należąca do HKK 1. Ale z tego co czytałem, chyba że się pomyliłem( co jest możliwe) w 1914 roku Husarenregiment Kaiser Nikolaus II. v. Rußland (1. Westfälisches) Nr. 8 należał do 13 brygady-9 dywizji- HKK 2 :/
Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak dalej szukać? znalazłem niby listę poległych z tej jednostki ale to jak szukać igły w stogu siana
Pozdrawiam
Adam