Gdzie wydrukować zdjęcia w technice sprzed półwiecza?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Płowik_Hubert

Posiadam skany starych zdjęć, ale nie mam oryginałów - musiałem je zwrócić. Czy ktoś spotkał się z zakładem fotograficznym, który mógłby wydrukować te zdjęcia, aby wyglądały jak w oryginale? Czy gdziekolwiek w Polsce ktoś specjalizuje się w takiej technice drukowania dawną metodą (głównie chodzi mi o Warszawę)? Gruby papier jak pocztówka lub z charakterystycznym karbowanym brzegiem?
Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na posiadaniu takich zdjęć stylizowanych na oryginały.
Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na posiadaniu takich zdjęć stylizowanych na oryginały.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Witam,
karbowany brzeg można zrobić samemu wystarczy kupić odpowiednie nożyczki.
https://www.google.pl/search?q=no%C5%BC ... K8aebKurAM
Wywoływanie zdjęć starą metodą nie pomogę.
Pozdrawiam
karbowany brzeg można zrobić samemu wystarczy kupić odpowiednie nożyczki.
https://www.google.pl/search?q=no%C5%BC ... K8aebKurAM
Wywoływanie zdjęć starą metodą nie pomogę.
Pozdrawiam
-
tobiaszboksik

Trzeba się zwrócić do fotografa lub studia graficznego. Każdy powinien to zrobić
Jarek
Jarek
proszę zapytać tu:
Osiecka Celina. Zakład fotografii
Zakład fotograficzny
Adres: Zwycięzców 25, Warszawa
Telefon:22 616 26 97
====================
pozdrawiam
Elzbieta
Osiecka Celina. Zakład fotografii
Zakład fotograficzny
Adres: Zwycięzców 25, Warszawa
Telefon:22 616 26 97
====================
pozdrawiam
Elzbieta
Hubert, ważny jest papier na jakim wydrukujesz fotografie.
Polecam Ilford Gold Fibre Silk. Papier wykonany jest na tradycyjnym barytowym podłożu i rzeczywiście gdy się weźmie go do ręki, to tak wygląda. Nie zawiera optycznych wybielaczy ( jest przez to delikatnie kremowy) a żywotność wydruków na nim ma być porównywalna z tradycyjnym papierem barytowym.
Tu o papierze :
http://www.centrumpapieru.pl/cena,8251, ... kuszy.html
Poszukaj w Warszawie profesjonalnego zakładu który wydrukuje Ci fotki na oryginalnych tuszach a nie zamiennikach.
Małgorzata
Polecam Ilford Gold Fibre Silk. Papier wykonany jest na tradycyjnym barytowym podłożu i rzeczywiście gdy się weźmie go do ręki, to tak wygląda. Nie zawiera optycznych wybielaczy ( jest przez to delikatnie kremowy) a żywotność wydruków na nim ma być porównywalna z tradycyjnym papierem barytowym.
Tu o papierze :
http://www.centrumpapieru.pl/cena,8251, ... kuszy.html
Poszukaj w Warszawie profesjonalnego zakładu który wydrukuje Ci fotki na oryginalnych tuszach a nie zamiennikach.
Małgorzata
-
tobiaszboksik

Dużo niestety zależy od jakości skanu i wyjściowej fotografii gdy ich jakość będzie słaba nie pomoże ani papier ani oryginalny tusz. Zastanawiam się co masz do zamienników tuszów od wielu lat używam zamienników do drukarki Canon i różnicy specjalnej nie widzę w stosunku do oryginalnych. Myślę , że szukanie zakładu który używa oryginalnych tuszy to trochę szukanie igły w stogu siana
Jeżeli komuś zależy na karbowanym przycięciu fotografii to nie polecałbym mu drogiego papieru a zwykłe nożyczki

Jarek
Jeżeli komuś zależy na karbowanym przycięciu fotografii to nie polecałbym mu drogiego papieru a zwykłe nożyczki
Jarek
6 lat temu postanowiłam zrobić kopie zbliżone do oryginałów na grubym papierze. Moja domowa drukarka przyjmuje papier do 240g/m². To nie to co dawniej........ papier przypominający grubością karton.Zastanawiam się co masz do zamienników tuszów od wielu lat używam zamienników do drukarki Canon i różnicy specjalnej nie widzę w stosunku do oryginalnych. Myślę , że szukanie zakładu który używa oryginalnych tuszy to trochę szukanie igły w stogu siana
Kupiłam Ilford-a i znalazłam zakład z drukarką umożliwiającą druk na papierze 310g/m². Fotki wyszły piękne ale dzisiaj tracą już kolor
Myślę że zamienniki, zamiennikom nierówne. Mając pewność czym fotki będą drukowane na pewno wybrałabym Ilford-a na reprodukcję moich najstarszych fotografii. Na 50 arkuszach da się wydrukować 200 zdjęć. czyli cena papieru na jedno zdjęcie to ok.1,20 zł. Zapewniam że wyglądają o wiele lepiej niż te z domowej drukarki bądź LAB-u. Tylko te tusze ..
Małgorzata
-
Pawłowski_Henryk

W Krakowie na placu Inwalidów jest zakład Foto Bielec- fotografują od lat 30-tych XX wieku i można wciąż zrobić sobie u nich zdjęcie aparatem sprzed niemal 100 lat, fotografia wywoływana jest na papierze fotograficznym, można zażyczyć sobie strzępienie krawędzi specjalną maszynką a na fotografii jest wytłoczona pieczęć fotografa. Bardzo polecam bo takie zdjęcie to podróż w czasie gdy trzeba przez kilka sekund się nie ruszać gdy Pani odsłania migawkę, siedząc oczywiście na krzesełku też sprzed wojny 
jeżeli chodzi o strzępienie boków to przerabiałem to kilka razy i jeżeli w swojej okolicy poszuka Pani zakładu fotograficznego z tradycjami to przeważnie mają gdzieś wciąż taką szczępiarkę.
Ja w Nowym Sączu byłem w 2 takich starych zakładach i w każdym wciąż ją mieli chociaż od dawna nie używali.
Jeżeli chodzi o zdjęcia na tekturkach to rozmawiałem z takim fotografem od 4 pokoleń i on mówił że zdjęcia były wywoływane na normalnym fotograficznym papierze a następnie naklejane na tekturkę. Uskuteczniłem to wybierając w lepiej zaopatrzonym sklepie papierniczym odpowiednią tekturkę lekko sepiową i mam coś na wzór starego zdjęcia.
Bardzo dziękuję za informację o tym papierze do drukowania zdjeć -- przyda się
pozdrawiam
Henryk
jeżeli chodzi o strzępienie boków to przerabiałem to kilka razy i jeżeli w swojej okolicy poszuka Pani zakładu fotograficznego z tradycjami to przeważnie mają gdzieś wciąż taką szczępiarkę.
Ja w Nowym Sączu byłem w 2 takich starych zakładach i w każdym wciąż ją mieli chociaż od dawna nie używali.
Jeżeli chodzi o zdjęcia na tekturkach to rozmawiałem z takim fotografem od 4 pokoleń i on mówił że zdjęcia były wywoływane na normalnym fotograficznym papierze a następnie naklejane na tekturkę. Uskuteczniłem to wybierając w lepiej zaopatrzonym sklepie papierniczym odpowiednią tekturkę lekko sepiową i mam coś na wzór starego zdjęcia.
Bardzo dziękuję za informację o tym papierze do drukowania zdjeć -- przyda się
pozdrawiam
Henryk
-
tobiaszboksik

Ja używam papieru o wiele tańszego firmy EMTEC i sporo cieńszego. To
papier pro foto do drukarek 170gr/m2. Zamienniki do drukarki ( bez czipa Aktive Jet) według mnie niczym nie ustępuje Canonowi.
Ale zgadzam się z Tobą do cennych zdjęć do archiwizacji jak najlepszy papier i jak najlepszy tusz ale w dalszym ciągu najważniejszy jest materiał wyjściowy czyli zdjęcie i jego skan. W Gdańsku bym wiedział gdzie pójść.
Jarek
papier pro foto do drukarek 170gr/m2. Zamienniki do drukarki ( bez czipa Aktive Jet) według mnie niczym nie ustępuje Canonowi.
Ale zgadzam się z Tobą do cennych zdjęć do archiwizacji jak najlepszy papier i jak najlepszy tusz ale w dalszym ciągu najważniejszy jest materiał wyjściowy czyli zdjęcie i jego skan. W Gdańsku bym wiedział gdzie pójść.
Jarek