slub 14-latka z 16-latka w 18 wieku ?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

Witam,
jak czesto trafiaja sie Wam takie sluby:
14-latek z 16-latka?
Wydaje mi sie, ze mam taki przypadek: on z 1760, ona z 1758, slub w 1774.
Dane sa z sumariusza, wiec nie wchodzi tu w gre zanizanie czy zawyzanie wieku na okolicznosc małzenstwa a raczej o faktyczna liczbe lat.
Byłbym wdzieczny za komentarze.

Pozdrawiam - Mariusz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Nigdy mi się nie trafił czternastolatek. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Ja jestem mocno zdziwiona miałam doswiadzcnia z księgami z XVIIi i nie widziałam przy slubach zadnych szczegółow dotyczacych wieku państwa młodych jw tych aktach widziałam tylko dane pana młodego oraz imie panny młodej z jakiego domu i miejscowosci. Byc moze w innych parafiach było inaczej. Wazne z jakiego okresu jest sumariusz ja spotykalam tylko sumariusze z połowy XIXw gdy zgodnie z przepisami tworzone były dla łacińskich ksiag.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
solec1

Sympatyk

Nie ma podanego wieku przy slubie. Doprecyzuje, ze sytuacja wyglada tak:
W spisie slubow jest w 1774 slub Jacka X z Regina Y.
W spisie urodzin Jacka X mam w 1760 a Regine Y w 1758.
Albo... nie do konca uwaznie szukałem jeszcze jednego Jacka X przed 1760...

Pozdrowienia - Mariusz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

solec1 pisze:Nie ma podanego wieku przy slubie. Doprecyzuje, ze sytuacja wyglada tak:
W spisie slubow jest w 1774 slub Jacka X z Regina Y.
W spisie urodzin Jacka X mam w 1760 a Regine Y w 1758.
Albo... nie do konca uwaznie szukałem jeszcze jednego Jacka X przed 1760...
Sumariusz dotyczy i ślubów i urodzin?
Jacek X w "urodzinach' pochodził z tej samej wsi co Jacek X w "ślubie" i Rozalia podobnie, wsie te same?
Nic o rodzicach w zapisach - Jacek syn ...., Rozalia córka ...? w aktach slubu się zdarzały te dane.

____
Krystyna
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Ja mam nawet lepszą sytuację.
Ślub w 1895 roku. Panna młoda - 23 lata, rodzice podani.
W urodzeniach dziecko o tym imieniu i rodzicach rodzi się w 1883 roku. A więc lat 12. Innego takiego dziecka nie ma w ogóle nawet z innymi rodzicami.
Księgi są całościowo spisane.
Chociaż brzmi to nieprawdopodobnie to skłaniam się ku jakiemuś fałszerstwu co do wieku w czasie ślubu.
solec1

Sympatyk

Po sumariuszu nie nalezy zbyt wiele oczekiwac... Wszystkie ponizsze dane sa jednak z sumariusza dla jednej parafii:

M1748 Zawis Jan z Kosiowna Agnieszka

[M1758 Chabdas Regina, Macieja i Ewy] - wziełem w klamre, bo tu problemu nie ma

U1760 Zawicz Jacek, Jana i Agnieszki

M1774 Zawis Jacek z Chabdas Regina

Zawis/Zawicz to jak sadze tylko kwestia zapisu, w 19 wieku robi sie z tego, zdaje sie, forma Zawisza.
Niestety, sumariusz jest w AP Katowice, gdzie mam "cała Polske" drogi, a dopiero w tej chwili zauwazyłem, ze wychodzi na to, ze pan młody miał 14 lat.
Zapewne w tej chwili przejrzałbym wyjatkowo dokładnie raz jeszcze spis urodzin 1748-1759 - czy nie było tam jednak innego, tzn. starszego Jacka. Wydaje mi sie jednak, ze nie było...
A MOZE KTOS BEDZIE NIEBAWEM W AP KATOWICE ???

Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 15 mar 2016, 19:37 przez solec1, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

solec1 pisze:Po sumariuszu nie nalezy zbyt wiele oczekiwac... Wszystkie ponizsze dane sa jednak z sumariusza dla jednej parafii:
ile rodzin o nazwisku Zawis/Zawicz mieszkało w tym okresie w tej parafii?,

M1748 Zawis Jan z Kosiowna Agnieszka
[M1758 Chabdas Regina, Macieja i Ewy] - wziełem w klamre, bo tu problemu nie ma,
ale czy tu nie były urodziny U a nie M
=========================================
U1760 Zawicz Jacek, Jana i Agnieszki
może tutaj był bład w odczycie nie 1760 a 1750, karty księgi były przełożone etc..
M1774 Zawis Jacek z Chabdas Regina

Zawis/Zawicz to jak sadze tylko kwestia zapisu, w 19 wieku robi sie z tego, zdaje sie, forma Zawisza.

Zapewne w tej chwili przejrzałbym wyjatkowo dokładnie raz jeszcze spis urodzin 1748-1759 - czy nie było tam jednak innego, tzn. starszego Jacka. Wydaje mi sie jednak, ze nie było...

____
Krystyna
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Prawo kanoniczne dopuszczało do małżeństwa dziewczynkę, która ukończyła 12 lat oraz chłopca, który najpóźniej w dniu ślubu ukończył 14 lat. Był to tzw. wiek sprawny, czyli wiek, w którym w średniowiecznym polskim prawie zwyczajowym osiągano pełną zdolność do czynności prawnych. Jednakże matki, mające mniej niż 15 lat, były raczej rzadkością.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
solec1

Sympatyk

No i... NAMIESZAŁEM.
Odnalazłem zdjecie ze spisem urodzen z 1750 i tam tez jest Zawis Jacek, ale syn Mateusza i Reginy.
Wiec niemal na pewno to ten Jacek, a nie ten z 1760, zenił sie w 1774.

Przepraszam wiec ze niepotrzebnie narobiłem paniki, ale przy okazji to dla mnie nauczka, by byc wyjatkowo ostroznym przy sumariuszach!!!

I oczywiscie serdecznie dziekuje za wszelkie posty w tym watku!!!

Mariusz

PS. Inna sprawa, ze wyglada na to, ze Jacek z 1750 i Jacek z 1760 mogli byc stryjecznymi bracmi.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Łacińskie ksiegi sa bardzo trudne do uzycia w genealogii przegladalam fakt ze z jednej parafii ale ponad 100 lat i ani razu nie widzialam zapisu uszcególawiajacego panstwa młodych tzn ile mieli lat w momencie slubu. Sumariusz nie moze miec wiecej informacji niz akt macierzysty a dodatkowo to interpretacja osoby spisujacej z łacińskich ksiag dlatego ja bardzo ostroznie podchodze do sumariuszy. Niestety pewnosci przy łacinskich ksiegach nigdy miec nie mozna chyba ze wyjatkowo rzadkie nazwisko np jedno wystapienie w parafii i pod warunkiem przejrzenia bardzo duzego zakresu dat. W moim drzewie o wyjatkowo rzadkim nazwisku wystapil w niedalekiej parafii fakt zgonu osoby o nazwisku i imieniu jak swiadek na slubie mojego przodka niestety to tylko sumariusz i oprocz nazwiska nie ma zadnych danych osoby zmarlej wiec pomimo rzadkosci nazwiska nie skorzystalam z tej informacji o zgonie byc moze brata mojego przodka.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
solec1

Sympatyk

Oczywiscie, mozna jedynie ubolewac, ze gdzies sie zapodziały w tym konkretnym przypadku łacinskie ksiegi z sprzed 1810 roku. Byc moze nawet ktos je zniszczył, bo uznał ze skoro jest sumariusz, to "po co jeszcze te stare ksiegi"? No a moze zagineły w powstaniu styczniowym albo podczas wojen?
Koniec koncow, dobrze ze w archiwach sa chociaz te sumariusze dla niektorych parafii.
Dziwne jedynie, czemu nie maja one najwyzszego priorytetu w procesie dygitalizacji: to sa niekiedy leciwe juz ksiegi, tylko 1 "analogowy" egzemplarz!
Co do konkretnego przypadku, to mysle ze skoro juz okazuje sie, ze pan młody to 24-letni Jacek a nie 14-letni - co mnie naprawde na poczatku przeraziło na tyle, ze natychmiast załozyłem ten watek na Forum, w tym przypadku prawdopodobienstwo, ze to "ten z 1750" jest baradzo bardzo duze. Parafia wowczas nie była zbyt liczna, wyglada na to, ze to była jedna rodzina Zawis(ow). Widac nawet U1705 Zawis Mateusz, najprawdopodobniej ojciec Jacka.

No ale jak to dla sumariuszy, o czym mowili juz Przedmowcy: wszedzie wypadałoby postawic znak zapytania...

Pozdrawiam - Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”