poszukuję aktu ślubu Anny Cichockiej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Banaś_Robert »

Potrzebuję pomocy w odnalezieniu aktu ślubu Anny (Zofii) Cichockiej i Jana Banasia.
Najstarsze odnalezione przeze mnie dziecko tej pary urodziło się w Makowie Maz. w 1879. Wpisano wiek ojca - 34 lata - szewca i matki 30 lat
i tu jest chyba błąd ponieważ przy drugim dziecku, w 1882 roku wpisano jej wiek - 24 lata. Przy kolejnej dwójce dzieci wiek pasuje ale zmienione jest imię na Zofia, a od 1882 znów wpisywane jest imię Anna.

Najprawdopodobniej Anna Cichocka urodziła się w latach 1855-59 w okolicy Makowa Maz. ale dotychczasowe moje poszukiwania spełzły na niczym.
Nazwiska, których szukam: Banaś, Krasnowski, Ankiewicz, Bileński
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

Prawdopodobnie Anna z Cichockich Banaś miała drugie imię Zofia. Zauważ, że urodzony w 1901 Tomasz s. Jana i Zofii, umiera w 1902 jako s. Jana i Anny.
I to samo z ich córką Zofią urodzoną w 1898 jako c. Jana i Anny, a zmarłą w 1900 jako c. Jana i Zofii.

Może trzeba by zacząć od aktu zgonu Anny Zofii? Powinno tam być wymienione miejsce urodzenia i jej rodzice.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Re: poszukuję aktu ślubu Anny Cichockiej

Post autor: Banaś_Robert »

MonikaMaru pisze:Witam,

Prawdopodobnie Anna z Cichockich Banaś miała drugie imię Zofia. ...
Może trzeba by zacząć od aktu zgonu Anny Zofii? Powinno tam być wymienione miejsce urodzenia i jej rodzice.

Pozdrawiam,
Monika
W pełni się z Tobą zgadzam, tylko tu pojawia się drobny problem. Akta z okresu, gdy Jan i Anna zmarli,jeszcze nie zostały opublikowane, a ja mam trochę za daleko do Makowa, żeby próbować szukania w USC.
Zastanawiam się, czy jakbym wysłał maila do tego urzędu, to dostanę jakąś konkretną odpowiedź? Może prościej będzie poszukać w CHR tylko tu kolejne pytanie - jaki film ściągnąć?
Nazwiska, których szukam: Banaś, Krasnowski, Ankiewicz, Bileński
Uszyńska_Hanna

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: Uszyńska_Hanna »

Witam
znalazłam ten akt. mam trochę zdjęć skorowidzów z parafi Maków Maz zrobione u Mormonów. Moja rodzina - Ziemkiewicz - pochodzi z Makowa. Jan Banaś wziął ślub z Zofią Anną Cichocką w Makowie w 1876 roku. Niestety zdjęcie jest złej jakości i numeru aktu nie widzę. Prawdopodobnie 11, ale nie jestem pewna. Odezwij się na mojego maila wesolausza@poczta.onet.pl.
Hanka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”