Mam pewna "łamigłowke", albo czegos nie rozumiem, wiec prosze o pomoc:
1) Jest w Genetece indeks dla parafii Sułoszowa:
U1760 Woszczek Dominik, s.Marcina i Zofii
2) z aktu M1816 corki owego Dominika, Katarzyny Woszczek U1797 (z W.Niemcem-tez jest indeks, czytałem akt), wynika ze jej matka to Zofia z Maciagow
3) jest tez w Genetece indeks:
U1769 Maciag Zofia, c.Bartłomieja i Anny
[Niestety, nie ma informacji o slubie Dominika z Zofia]
4) w spisach ludnosci dla Sułoszowej z lat 1790 i 1791 (na szukajwarchiwach) sa 2 domostwa Woszczkow; wiek mieszkancow podaje w konwencji w1790/w1791:
Dominik Woszczek 30/31 lat
Zofia zona 22/23 lata
Jozef syn 1/1 rok
Zofia matka wdowa 53/55 lat
oraz
Marcin Woszczek 44/45 lat
Zofia zona 44/45 lat
Tomasz syn 5/7 lat
Marianna corka 1rok/3 lata
Katarzyna Corka 14/15 lat
Dla Dominika Woszczka i jego zony Zofii z Maciagow wszystko jest ok: on U1760, w 1790/91 miał 30/31 lat; ona U1769 w 1790/91 miała 22/23 lata.
Problem jest z Zofia wdowa - jak ma sie ona do Zofii, zony Marcina???
Moze jestem przemeczony... ale cos mi tu nie pasuje...
zapytam zatem jak swego czasu Towarzysz Gierek: POMOZECIE?
Mariusz
Mała "łamigłowka", parafia Sułoszowa, 18 wiek
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Nie bardzo rozumiem ... przyjąłeś że Zofia matka wdowa jest tożsama z Zofią żoną Marcina ? Wg mnie chodzi o trzy różne Zofie :
Zofia matka Dominika
Zofia żona Dominika
Zofia żona Marcina
pozdrawiam
Jola
Zofia matka Dominika
Zofia żona Dominika
Zofia żona Marcina
pozdrawiam
Jola
Mariusz moze sie myle, ale domyslam sie, ze zakladasz, ze Marcin Woszczek 44/45 to ojcie Dominika.
Dla mnie patrzac sie tylko na dane, ktore podales, bez doglebnej analizy aktow uklad jest nastepujacy, ktory moze warto sprawdzic z aktami z parafii.
1. Marcin Woszczek 44/45 nie moze byc ojcem Dominika (skoro masz akta urodzenia Dominika to gdyby ten Marcin byl jego ojcem to on by mial 14/13 lat gdyby Dominik sie rodzil) Ten Marcin moze byc np. starszym bratem Dominika.
2. Obydwaj panowie zenia sie z paniami o imieniu Zofia oraz ich matka rowniez jest Zofia - zdazalo sie to dosc czesto, ja mam sporo takich przypadkow w swojej rodzinie.
3. Zofia matka wdowa mieszka u mlodszego syna Dominika
Pytania wiec:
Czy odnalezles akta zgonu dla wszystkich Zoffi?
Czy odnalazles akta zgonu dla Dominika i obu Marcinow?
Dla mnie patrzac sie tylko na dane, ktore podales, bez doglebnej analizy aktow uklad jest nastepujacy, ktory moze warto sprawdzic z aktami z parafii.
1. Marcin Woszczek 44/45 nie moze byc ojcem Dominika (skoro masz akta urodzenia Dominika to gdyby ten Marcin byl jego ojcem to on by mial 14/13 lat gdyby Dominik sie rodzil) Ten Marcin moze byc np. starszym bratem Dominika.
2. Obydwaj panowie zenia sie z paniami o imieniu Zofia oraz ich matka rowniez jest Zofia - zdazalo sie to dosc czesto, ja mam sporo takich przypadkow w swojej rodzinie.
3. Zofia matka wdowa mieszka u mlodszego syna Dominika
Pytania wiec:
Czy odnalezles akta zgonu dla wszystkich Zoffi?
Czy odnalazles akta zgonu dla Dominika i obu Marcinow?
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Zgadzam się z Jolą; Marcin i Zofia ze spisu ludności to nie są rodzice Dominika tylko zupełnie inna para- może brat lub inny krewny. Wychodzi na to ,że Woszczkowie mieli słabość do imienia Zofia
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Gdybym miał akta, to pewnie o nic bym nie pytał... To jest 18 wiek i mam tylko to, co napisałem: indeksy z SUMARIUSZA (wiec juz tu trzeba byc wielce ostroznym) i Spisy Ludnosci.
Wydaje sie ze spisu, ze to sa 2 domy bardzo blisko siebie... a mimo iz rodzice Dominika to Marcin i Zofia, małzenstwo Marcin i Zofia mieszkajace obok, to jacys kuzyni, moze istotnie brat Dominika z zona?
Koniec koncow: w przedstawionych danych wystepuja 3 Zofie i 2 Marcinow, z ktorych jeden - ojciec Dominika - juz nie zyje.
CZY TERAZ WYGLADA TO SENSOWNIE?
W tym spisie ludnosci jest np. jakis Piotr, ktory ma 2 zyjacych synow Piotrow... wiec naprawde trzeba uwazac.
A wracajac do Woszczkow, zgonow Zofii Woszczek w indeksach widac 5: 1815, 1818, 1829, 1841 i 1849, i jakkolwiek nie ma tu okresu 1797-1809, całkiem mozliwe ze wsrod tych zgonow sa rowniez zgony 3 Zofii z moich danych.
Aby to sprawdzic musiałbym jednak albo zamowic 5 akt albo wypozyczyc mikrofilmy.
Zgon Dominika widac w 1829 - to mogłby byc "ten", zyłby 79 lat.
Zgon Marcina widac w 1818 - to mogłby byc ten ze spisu ludnosci, zyłby 72 lata.
No ale wszystkie te akta musiałbym najpierw "zdobyc". Poki co, w drzewie zostaje Dominik U1760 z zona Zofia Maciag U1769 oraz rodzicami Marcinem (zadnych dat) i Zofia - U ok.1737 (na podstawie wieku wdowy ze spisu).
Serdecznie dziekuje za wszelkie wypowiedzi!
Mariusz
Wydaje sie ze spisu, ze to sa 2 domy bardzo blisko siebie... a mimo iz rodzice Dominika to Marcin i Zofia, małzenstwo Marcin i Zofia mieszkajace obok, to jacys kuzyni, moze istotnie brat Dominika z zona?
Koniec koncow: w przedstawionych danych wystepuja 3 Zofie i 2 Marcinow, z ktorych jeden - ojciec Dominika - juz nie zyje.
CZY TERAZ WYGLADA TO SENSOWNIE?
W tym spisie ludnosci jest np. jakis Piotr, ktory ma 2 zyjacych synow Piotrow... wiec naprawde trzeba uwazac.
A wracajac do Woszczkow, zgonow Zofii Woszczek w indeksach widac 5: 1815, 1818, 1829, 1841 i 1849, i jakkolwiek nie ma tu okresu 1797-1809, całkiem mozliwe ze wsrod tych zgonow sa rowniez zgony 3 Zofii z moich danych.
Aby to sprawdzic musiałbym jednak albo zamowic 5 akt albo wypozyczyc mikrofilmy.
Zgon Dominika widac w 1829 - to mogłby byc "ten", zyłby 79 lat.
Zgon Marcina widac w 1818 - to mogłby byc ten ze spisu ludnosci, zyłby 72 lata.
No ale wszystkie te akta musiałbym najpierw "zdobyc". Poki co, w drzewie zostaje Dominik U1760 z zona Zofia Maciag U1769 oraz rodzicami Marcinem (zadnych dat) i Zofia - U ok.1737 (na podstawie wieku wdowy ze spisu).
Serdecznie dziekuje za wszelkie wypowiedzi!
Mariusz