Izbrecht Karol

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Izbrecht Karol

Post autor: Wojciech_Jędrasik »

Temat: "Karol Izbrecht"*

Dzień dobry,
Poszukuję śladów mojego pradziadka, Karola Izbrechta. W latach co najmniej 1900-1909 mieszkał w Warszawie, był żonaty z Heleną Anastazją Samułek, i doczekali się tam piątki dzieci (Irena, Eugeniusz, Mieczysław, Stanisława, Zofia) których dokumentację narodzin już mam. Według rodzinnych podań ta gałąź pochodziła z Mińska Mazowieckiego, i być może była wyznania ewangelickiego. Księgi z Mińska w archiwum diecezji Praskiej przejrzeliśmy, niestety bez skutku, zaś księgi ewangelickiej parafii w Węgrowie obejmującej Mińsk uległy zniszczeniu. Będę wdzięczny za wszelkie informacje o nim i o jego przodkach, i o tym gdzie mógłbym znaleźć dokumenty z nimi związane.
Wojciech Jędrasik

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ostatnio zmieniony czw 17 mar 2016, 12:50 przez Wojciech_Jędrasik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Faustyna

Sympatyk

Post autor: Faustyna »

Witam!

Wysłałam Panu informacje na pocztę, nie wiem czy będą pomocne ale proszę
przeczytać.

Pozdrawiam Elżbieta.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Bardzo dziękuję Pani Elżbieto! Nie dotarł do mnie jednak ani Pani mail (adres sprawdziłem), ani wiadomość w poczcie wewnętrznej forum.
Awatar użytkownika
Faustyna

Sympatyk

Witam!

Jeszcze raz posłałam do Pana wiadomość, nie wiem dlaczego tamta nie dotarła. Ja w moim drzewie mam Annę Izbrecht tj. matka mojega pradziadka. Mieszkali w okolicach Nowego Dworu byli wyznania ewangelickiego.

Więcej inf. posłałam na pocztę.

Pozdrawiam

Elżbieta.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Bardzo dziękuję Pani Elżbieto! Tym razem wiadomość doszła, i zrewanżowałem się garścią informacji którą o Izbrechtach zdołałem już zebrać.

Pozdrawiam,
Wojciech Jędrasik
Awatar użytkownika
Faustyna

Sympatyk

Panie Wojciechu taka moja podpowiedź; może warto jeszcze przejrzeć
księgi ewangelickie z Nowego Dworu Mazowieckiego.

Powodzenia i pozdrawiam.

Elżbieta.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Pani Elżbieto, bardzo dziękuję i na pewno to zrobię, ale na razie nie widzę ogniwa łączącego Mińsk Mazowiecki z Nowym Dworem, nie mówiąc już o samym późniejszym rozwoju rodziny w Mińsku. Nie bardzo więc wiem, kogo w Nowym Dworze mógłbym typować, tych migrujących rodzin mogło być zresztą kilka. Możliwe też jest, że do Mińska przeszli zahaczając najpierw po drodze o Pułtusk, statystyka datowania tych zapisów które są dostępne tego nie wyklucza.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Faustyna

Sympatyk

Panie Wojciechu istotnie ogniwa łączącego z Nowym Dworem brak ale
nazwisko Izbrecht tam występuje czego przykładam jest moja prababka.
Poszukując spotkałam jeszcze w aktach Nowego Dworu akt Jan Izbrecht.

Jeżeli posiada Pan dokładne dane o swoim pradziadku Karolu to trafi Pan na swoją linię wykluczając innych.

Pozdrawiam

Elżbieta.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Bardzo dziękuję za informację! :) Niestety co do Karola to znam tylko jego imię i nazwisko, i przypuszczalny okres urodzenia z akt urodzin jego dzieci – mimo poszukiwań nie mam nawet zapisu ze ślubu, gdzie bywa więcej informacji. Z dostępnych urywków danych można wnioskować, że do czasu relokacji do Warszawy Izbrechtowie byli w Mińsku przez co najmniej trzy pokolenia – to, które do Mińska przyjechało, ich dzieci, i ich wnuki z których kilka rodzin ruszyło do Warszawy. A jeżeli ruszyli wprost z Nowego Dworu w pierwszej ćwierci XIX wieku, to pewnie jeszcze z jedno pokolenie trzeba dodać. I było ich tam więcej niż jedna rodzina, z grubsza widoczna w księgach parafii rzymskokatolickiej, bo oderwane ślady potomków co najmniej drugiej też są widoczne. Ale ile rodzin do Mińska pojechało, trudno powiedzieć, podobnie jak i to, z której z nich następnie urodził się Karol. W Mińsku faktycznie w 1871r zmarł pewien Jan Isbrecht, ale pisany przez „s”, podczas gdy w Nowym Dworze jeszcze w pierwszej ćwiartce XIX wieku występowały obok siebie gałęzie z obydwiema odmianami. Choć z drugiej strony taka odmiana nie musiała być trwała, i jeśli była niedawna, to dzieci mogły podać do wpisu nazwisko np. w starym brzmieniu usłyszanym od dziadków.
Dziękuję jeszcze raz za podpowiedź! :)
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Podbijam temat, prosząc o ewentualne informacje związane ze śmiercią pradziadka Karola Izbrechta.
Ostatnia informacja o Nim pochodzi z roku 1915-16, gdy jako "bieżeniec" został zarejestrowany przez władze Niemieckie w Mińsku Mazowieckim. W roku 1923, w czasie ślubu swej najstarszej córki, już nie żył. Był ewangelikiem, jego "domowa" parafia leżała w Węgrowie, ale po ślubie i przeprowadzce do Warszawy mógł zostać zarejestrowany w Warszawskie parafii ewangelicko-augsburskiej; ich księgi zgonów z tego okresu nie są dostępne.

Wojciech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”