Fotografie - datowanie zdjęć

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Amaranta

Sympatyk

Post autor: Amaranta »

Jedno ważne pytanie - gdzie zostało wykonane?

Pozdrawiam,

Daria
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

ah przepraszam zapędziłem się i nie wpisałem :) Przedecz woj. Wielkopolskie powiat Koło, obecnie :)
"Przedecz historia i ciekawostki"
Amaranta

Sympatyk

Post autor: Amaranta »

Myślałam, że może coś się rozpozna po stanie budynku - niewiele, ale przynajmniej dowiedziałam się, że Przedecz ma ładny ratusz :)

Na pewno pod zaborem (orzeł rosyjski na ratuszu), celowałabym - pierwsze dziesięciolecie XX wieku? Niestety, więcej nie pomogę, może ktoś się dopatrzy szczegółów.

Wieża została ostatnio wyremontowana i uzupełniona o zegar - może to byłby ślad, czy coś ją uszkodziło (pożar?), czy od początku była taka niekompletna?

Pozdrawiam,

Daria
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

dzięki za zainteresowanie tematem!;) powiem tak, wieża ratuszowa kiedyś służyła jako punkt obserwacyjny dla strażaków ;) z tego co wiem zawsze była taka "niekompletna" choć z tym zegarem bywało rożnie. Raz był, później znów go nie było :D remont wieży i umieszczenie na niej zegara to raczej wolny pomysł niczym nie spowodowany :)
tu zdjęcie okupacyjne :)

http://scr.hu/17in/s1yqz

Pozdrawiam

Adam ;)
"Przedecz historia i ciekawostki"
Ceborski_Krzysztof

Sympatyk
Adept

kiedy zrobiono to zdjęcie?

Post autor: Ceborski_Krzysztof »

Dobry wieczór,
w moje ręce trafiło cenne zdjęcie mojej rodziny, ale niestety nie wiem kiedy dokładnie zostało zrobione. Może ktoś jest w stanie pomóc na podstawie strojów, mundurków szkolnych lub innych cech? Zdjęcie pochodzi ze Lwowa lub Tarnopola.
Link:
https://picasaweb.google.com/kristo3333 ... directlink

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Chabrzyk_Piotr »

Dzień dobry,
jak dla mnie pierwsze dwudziestolecie XX wieku. Bliżej chyba trudno będzie stwierdzić:)
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam
Krzesła , na których siedzą osoby , przypominają mi mój dom rodzinny. Rodzice brali ślub w 1923 r.na Kujawach.

Pozdrawiam

Irena
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Krzysztofie

Polecam Ci stronę "Dawne Głowno" na facebooku bo jest tam wiele podobnych zdjęć dokładnie datowanych. Jest tam też zdjęcie z 1905 roku na którym stoją chłopcy w podobnych mundurkach ( w tym mój tata urodzony w 1892 roku) i ich nauczyciel podobnie ubrany jak mężczyźni z tego zdjęcia. Jest też wiele zdjęć grupowych z osobami podobnie ubranymi. Może coś dopasujesz?
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Nie wiesz kiedy zostało zrobione a wiesz kto z rodziny jest na tym zdjęciu? Łatwiej wtedy ustalić.

____
Krystyna
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Re: kiedy zrobiono to zdjęcie?

Irena_Kaczmarek pisze:Witam
Krzesła , na których siedzą osoby , przypominają mi mój dom rodzinny. Rodzice brali ślub w 1923 r.na Kujawach.

Pozdrawiam

Irena
Pani Ireno - o ile mnie nie myli wzrok to będą krzesła Thonet z ówczesnego Noworadomska :)
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Moim zdaniem pierwsza dekada XX wieku. :)
Suknia kobiety po prawej stronie ma spódnicę o kroju nawiązującym do przełomu wieków a właścicielka nie jest osobą leciwą.
Nawet uwzględniając odległość od metropolii i biorąc pod uwagę, że zdjęć rodzinnych nie wykonywano często to zdjęcie zrobione maksymalnie w 1910 a najpewniej około 1905 r.
W późniejszym okresie to statystyczna kobieta (biorąc pod uwagę okoliczności) założyłaby taką suknię jedynie po własnym trupie!
Agnieszka
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Witam.
Takie krzesła mam w domu i nie są takie znowu stare bo kupiłam je w 1992 roku jako nowe w sklepie. Pochodzą jak mówi metka producenta z Zakładu Mebli Giętych z Radomska. Podejrzewam ,że krzesła te jako nie do zdarcia są tam jeszcze produkowane.Są to jedne z trwalszych krzeseł. Wyobraźcie sobie jaka to długa tradycja w produkcji tych krzeseł.Aż zajrzę na ich stronę - może mają.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 83nM7wArhw
Ostatnio zmieniony śr 13 lip 2016, 10:08 przez Barbara_Lendzion, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Barbara_Lendzion pisze:Witam.
Takie krzesła mam w domu i nie są takie znowu stare bo kupiłam je w 1992 roku jako nowe w sklepie. Pochodzą jak mówi metka producenta z Zakładu Mebli Giętych z Radomska. Podejrzewam ,że krzesła te jako nie do zdarcia są tam jeszcze produkowane.Są to jedne z trwalszych krzeseł. Wyobraźcie sobie jaka to długa tradycja w produkcji tych krzeseł.Aż zajrzę na ich stronę - może mają.
To właśnie Fameg (Fabryka Mebli Giętych) jest kontynuatorem fabryki braci Thonet :)
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

To jest zdjęcie z Głowna z 1905 roku, na którym stoją chłopcy w podobnym mundurku i nauczyciel podobnie ubrany jak na zdjęciu:
https://www.facebook.com/dawne.glowno/p ... =3&theater
To zdjęcie z 1907 roku:

To zdjęcia wykonane ok 1908 roku:
Konrad_Konrad

Sympatyk

Post autor: Konrad_Konrad »

Witam,

Też stawiam na początek XX wieku! Najprościej określić zdjęcie po wieku osób znajdujących się na nim :-)

Pozdrawiam,
Konrad
Pozdrawiam Konrad

Szukam i posiadam informacje o: Cader, Król, Pączek, Gąsiorek, Piechota, Tumidalski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”