Pola Negri

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
danabarto

Sympatyk

Post autor: danabarto »

Eugenia Krauze i reszta rodziny
http://www.genealogia.okiem.pl/chalupec.htm

Sympatyk

Post autor: augusta_felicitas »

Pani Dano,
serdecznie dziekuje za informacje.

Uklony a-f
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Mam pytanko. Kto widział teczkę personalną Jerzego Chałupca w Centralnym Archiwum Wojskowym? Jak każdy oficer musiał ją mieć. andrzej
Awatar użytkownika
asiekaniec

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: asiekaniec »

Miło mi, że Panią zainteresowały zlinkowane przeze mnie materiały. Dla "genealogicznego" porządku dodam, że w Urzędzie Stanu Cywilnego w Sosnowcu znajdują się dokumenty dotyczące małżeństwa Poli Negri z hrabią Dąmbskim. Pozdrawiam Arek Siekaniec
Ostatnio zmieniony pt 24 lip 2009, 15:59 przez asiekaniec, łącznie zmieniany 1 raz.
Chrostowski_Włodzimierz

Sympatyk

Post autor: Chrostowski_Włodzimierz »

Witam
Nie potrafię teraz odtworzyć opowiadań kolegi o Poli Negri, ale dla mnie brzmiały one bardzo przekonywująco. A pracowałem z nim w tym samym laboratorium przez 17 lat. Ponadto poruszał temat Poli Negri znacznie wcześniej niż dowiedzieliśmy sie o jej smierci. Po smierci Poli Negri wysłał do konsulatu polskiego w USA oficjalne dokumenty z zapytaniem o ewentualny spadek. Wszyscy pracujący w tym laboratorium kibicowaliśmy wtedy jego staraniom. Po jakimś czasie otrzymał oficjalne pismo z konsulatu w USA o istnieniu testamentu w którym aktorka nie przeznaczyła żadnej części swego majątku dla rodziny. Być może ciekawym może okazać się fakt, że ojciec kolegi był również blacharzem, (posiadał swój warsztat na warszawskiej Pradze).
Pozdrawiam
Włodzimierz
maliszewo

Sympatyk

Post autor: maliszewo »

Z Polą spokrewniona też była Wiktoria Sacharow, która była siostrą Eugenii Krauze a córką Joanny Chalupec. Może ów kolega był potomkiem tej Wiktorii Sacharow?
Awatar użytkownika
danabarto

Sympatyk

Post autor: danabarto »

Jak juz poprzednio pisalam "Jerzy Chalupec pracował jako blacharz-artysta na Chłodnej w Warszawie. Wykonywał różne trudne i specjalne roboty. Np. krył dachy kościołów. Robił to razem ze swoim bratem Pawłem".
Brat Paweł mial dwoch synow: Aleksandra i Adama.
Moze to wyjasni sprawe.

http://www.genealogia.okiem.pl/chalupec.htm

Sympatyk

Post autor: Chrostowski_Włodzimierz »

Kolega nazywa (ał?) się Leopold P. Był inżynierem elektronikiem i krótkofalowcem. Brał udział w Powstaniu Warszawskim i widziałem Go kilkatrotnie w telewizji w poczcie flagowym na uroczystościach 1 sierpnia.
Musiałem popełnić omyłkę określając jego rok urodzenia na 1935. Jego opowiadania o 1944 r. wskazywały, że musiał być wtedy nastolatkiem a nie 9-latkiem.
Błędem również jest określenie jego ojca jako blacharza z Pragi. Istniejący do chwili obecnej , na ul. Stalowej niedaleko Szwedzkiej lokal rodzina P. zajęła po ich wysiedleniu ze Śródmieścia przez Niemców przed utworzeniem getta.
Włodzimierz
maliszewo

Sympatyk

Z bratem Pawłem zapewne pracował, ale po 1930 roku, bo ów Paweł przynajmniej do 1930 roku mieszkał w Lipnie, chyba że dojeżdżał pracować w Warszawie.
maliszewo

Sympatyk

Sprawdziłam jednak, że Jerzy Chalupec zmarł w 1920 roku, więc musiał wcześniej pracować z bratem Pawłem. Faktem jednak jest, że Pawel chalupec opóścił Lipno na dobre dopiero w 1930 roku, po sprzedarzy swej nieruchomości Państwu Bartelom. Mieszkając w Lipnie jeszcze nie miał ślubu z Wladysławą Szczecińską, z domu Wolską, ale razem dokonywali juz zakupu gruntów i nieruchomości, a póxniej wspólnie je sprzedawali.
Kaśka

POLA NEGRI

Post autor: Kaśka »

--------------------------------------------------------------------------------
cyt.
"Szanowni Państwo

Miałem zaszczyt być wraz z żoną w Lipnie na 3 Przeglądzie Twórczości Filmowej " Pola i inni " w Lipnie 29.05.2009 roku .
W budynku Kina w Lipnie jest skromna izba pamięci Poli Negri .
Tam też są metrykalia i inne dokumenty .

Przedmowę przed świetnym występem Teatru z Toronto który wystawił 2 i półgodzinny spektakl o Poli Negri trzymający w niesłychanym napięciu .
Zresztą z wykonawczyniami tego Teatru z Toronto spotkamy sie w Toruniu .

Po spektaklu odbył się pokaz zakupionej przez Miasto Lipno jedynej kopii w Polsce filmu" hiszpańska Tancerka

Do tej pory w Polsce jest jedyna kopia jedynego filmu -ale zniszczonego i nie nadającego się do pokazania ."

Witam serdecznie,
chciałabym wyprowadzic z błedu Pana "rwelka" i wszystkich Państwa, odnośnie filmu "Hiszpańska tancerka", wyświetlanego podczas 3.Przegladu Twórczości Filmowej "Pola i inni" w Lipnie. Film ten został zakupiony przez Lipnowskie Towarzystwo Kulturalne im.Poli Negri , które działa od 3 lat i jest głownym organizatorem w/w festiwalu. Jest to grupa osób działających od samego początku "powrotu" Poli do Lipna, w zasadzie to oni ożywili pamięć o tej gwieździe. Towarzystwo wspołpracuje m.in. z biografką Poli - Panią Wiesławą Czapińską.
Wszystko czym się zajmują a jest to działalność non profit (społeczna) znajdziecie na www.polanegri.pl zapraszam :)
Ostatnio zmieniony śr 29 lip 2009, 09:59 przez Kaśka, łącznie zmieniany 2 razy.
augusta_felicitas

Sympatyk

Hiszpańska tancerka

Do pani "Kaska",

W swojej wypowiedzi dotyczacej Poli Negri i jej filmowej kariery ,
przedstawia pani takze dosyc szczegolowo charakter dzialalnosci
Towarzystwa Kulturalnego im. Poli Negri w Lipnie.

Czy osoby o ktorych z taka wielka przychylnoscia i niejako podziwem pisze pani ,
zasluza sobie takze dnia 01 .08 .2009 ,
to jest w rocznice smierci imieniodawczyni w/w Towarzystwa ,na pochwale???

Niestety ,na stronnie internetowej ,o ktorej wspomina pani, nigdze nie znalazlam informacji ze ktokolwiek zajal sie aktualnymi uroczystosciami rocznicowymi.
Podaje pani w bogatej autoreklamie grupy ,ze "Jest to grupa osob dzialajacych...,..to oni ozywili pamiec o tej gwiezdzie" !

Nawet "najbiedniejsze" non profit organizacje ,dbaja w pierwszej kolejnosci
o rocznicowe docenianie pamieci po swoim odeszlych juz " idolach".
Oczywiscie o wiele bardziej imponujaco prezentuja sie w mediach roznego rodzaju festiwalowe osiagniecia "nonprofitowcow",niz niekiedy skromne ,symboliczne zapalenie swieczki ...
na hipotetycznym " torcie urodzinowym" ,czy tez zapalenie znicza podczas mszy zalobnej za "spokoj wieczny" ,zmarlej osoby !

Pola Negril ,lubiaca za swego zycia halas wokol swojej persony,
dzisiaj, cieszylaby sie zapewne wiecej, z pamieci o dacie jej urodzin,
czy tez pamieci o dacie jej smierci .
W ten sposob zyje sie "naprawde "w sercach swoich sympatykow!

Czekajac niecierpliwie na przedsiewziecia z Lipna,
zapytuje pania "Kaska",dlaczego zmienila nazwe tematu
orginalnego tytulu :POLA NEGRI ,na "Hiszpanska tancerka"?
Prosze o przywrocenie wlasciwego tytulu tematu!

Uklony a-f
Kaśka

POLA NEGRI

Post autor: Kaśka »

Do augusta_felicitas
z podziwem to moze za duże słowo, ale fajnie jest jeśli dzieje sie coś milego i ciekawego -prawda? Tym bardziej, że do niedawna osoba Poli Negri była w Lipnie niewidoczna. Jestem pełna podziwu za PANi zaangazowanie w sprawe Poli Negri i jej rodziny. O ile wiem działające w Lipnie towarzystwo nie jest zamkniete na chętnych i mogłaby Pani wnieśc coś nowego. A jako miłośniczka gwiazdy, z pewnoscia nie zapomni o jej rocznicy, zapalając symboliczny znicz za jej duszę, jak zapewne wielu fanów to czyni.
pozdrawiam wszystkich forumowiczów i jednocześnie przepraszam za zmianę tematu(niechcący) a także za ten niezwiazany z ideą forum wątek.
okiem

Sympatyk
Kontakt:

POLA NEGRI

Post autor: okiem »

Wszystkich zainteresowanych odsyłam do strony genealogicznej Chalupców www.genealogia.okiem.pl/chalupec.htm (np. notka o Jerzym została stamtąd skopiowana) - gdzie jest wiele odpowiedzi na pytania zawarte w Państwa postach. Są też nieznane zdjęcia. Sam jestem jednym z najbliższych krewnych Poli Negri (w takim samym pokrewieństwie jak Igor Chalupec). Mam wiele informacji rodzinnych wyjaśniających wiele spraw. Mam też nieznane listy. Nie wszystko jeszcze opublikowaliśmy, ale zamierzamy. W każdym razie jest tam kilka wątków na forum dot. postaci z rodziny.
augusta_felicitas

Sympatyk

POLA NEGRI

Pamietamy o Tobie,Pola!

1.08.2009.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”