Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Witam,
A ktoś z państwa ma pomysł jak odnaleźć rodzinę która wyemigrowała do Francji ok 1800 roku?
Na dodatek jestem pewny tylko nazwiska ;/

pozdrawiam
Nikołaj Dymitrij Korgol-Sowińśki
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Napisz co wiesz i skad to wiesz.
Jesli to tylko legenda zwiazana z epoka napoleonska, to bedzie trudno.
Pomyslimy,
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Carolina »

Co dotyczy szukanie kobiet we Francji, to zawsze czlowiek ich znajdzie pod panienskim nazwiskiem, mimo ze sa mezatki i uzywaja nazwisko meza.
Carolina
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Paulina_K

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Paulina_K »

elgra pisze:Na forum francusko-polskim podano Ci link do strony archiwum.
Są tam indeksy 10-letnie urodzeń, ślubów, zgonów 1843-1952 (Les tables décennales de l'état civil)
Przeglądałaś to? Nie ma lepszego źródła dostępnego w internecie.
Nazwisko Pienta występuje. Znając już datę należy napisać do merostwa o przysłanie aktu.
http://www.archives57.com/index.php/rec ... 9tat-civil

Powiedz czy Ci się udało znaleźć Twoich.
BARDZO DZIĘKUJĘ! Znalazłam! Byłam kiedyś na stronie archiwum, ale nie bardzo wiedziałam gdzie i czego tam szukać. W Freyming-Merlebach znalazłam daty śmierci moich prapradziadków! W spisach Saint-Avold są śluby ich czterech córek. Nie mogę znaleźć danych o urodzeniach ich dzieci. Znalazłam zaledwie jedną córkę. Z danych z tej strony http://www.geopatronyme.com/ wynika, że powinny się urodzić w Freyming-Merlebach, a nie widzę ich w spisach.

Mogę prosić o informacje w skrócie jak się zabrać za zamawianie dokumentów? Jakie są opłaty?

pozdrawiam Paulina :-)
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Paulino,
Kopie aktow zaleza od dat tych aktow.
Akty dawniejsze niz 100 lat znajduja sie w archiwum. Mozliwe, ze ich skany sa juz w sieci.
Archiwa francuskie nie robia poszukiwan i nie wydaja skanow. Trzeba osobiscie fotografowac, czyli wizyta w archiwum jest obowiazkowa.Dostep do ksiag metrykalnych jest nieograniczony i darmowy. Pomagaja stowarzyszenia genealogiczne. W kazdy regionie Francji sa takie stowarzyszenia, a ich czlonkowie pomagaja bezinteresownie genealogom mieszkajacym daleko.
Akty mlodsze , to znaczy majace mniej niz 100 lat znajduja sie w merostwach. Trzeba zlozyc podanie do merostwa. Wyslac to podanie droga pocztowa zalaczajac koperte z adresem zwrotnym. Kopie aktow metrykalnych znajdujacych sie w merostwach sa wydawane darmowo.
Dla duzych miast, jest juz program internetowy pozwalajacy zlozenie zamowienia kopii droga eletroniczna.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Paulina_K pisze: Nie mogę znaleźć danych o urodzeniach ich dzieci. Znalazłam zaledwie jedną córkę. Z danych z tej strony http://www.geopatronyme.com/ wynika, że powinny się urodzić w Freyming-Merlebach, a nie widzę ich w spisach.
Freyming-Merlebach istnieje pod tą nazwą od 1971 roku. Przedtem były to dwie miejscowości.
Jeśli to nie pomoże, to szukaj w okolicy. Moze urodziły się w jakiejś sąsiedniej miejscowości np. w szpitalu ?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
aga1732

Sympatyk

Post autor: aga1732 »

A czy ktoś z was jest w stanie powiedzieć mi czy jest jakaś informacja o Lucjanie (pochowany jako Lucien) Kkowalewski 1905-1962 urodzony w Polsce a pochowany na cmentarzu w Varois et Chaignot poszukuje informacji o nadaniu obywatelstwa a przede-wszystkim jakiejś informacji o rodzinie bo urząd miasta z owej miejscowości milczy pisałam do nich kilkakrotnie bez odzewu
Wiem ze mial corke i syna

Agnieszka

moderecja (elgra) zgodnie z Regulaminem pkt. IV.4.j.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Agnieszko,
Jesli masz date zgonu, to urzad miasta nie bedzie milczal, tylko przysle Ci akt zgonu.
Takie jest prawo.
Natomiast, biorac pod uwage aktualne daty (mniej niz 100 lat), urzad miasta nie da Ci zadnych informacji o osobach zyjacych z tej rodziny. W Polsce tez nic bys nie dostala (ochrona danych osobowych).
Pozdrawiam,
Bozenna
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Post autor: SylwiaJ »

Przypomnijcie mi proszę, bo nie mogę znaleźć: listy internowanych w Szwajcarii 1940-45.
Szukam Stefan Cembrzyński, Alfred Cembrzyński.
Nie wiem, czy byli obywatelami francuskimi, ale to b. prawdopodobne; we Francji mieszkali od ok. 1925, wyjechali z Polski jako dzieci
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
jakub336

Sympatyk

Post autor: jakub336 »

Hej,
Co prawda listy nie mam, ale mój pradziadek który w latach dwudziestych XX w. wyemigrował do Francji, też wstąpił do armji polskiej we Francji i był integrowany w Szwajcarii. Pisałem do poniższych instytucji , których namiary dostałem od forumowiczki "elgra":

Archives Fédérales Suisses AFS
Archivstrasse 24
3003 BERNE
SUISSE
FAX +41 31 32 27823

Département fédéral de la défense, de la protection de la population et des sports DDPS
Armée Suisse a Papiermühlenstrasse 20
3003 BERNE
n° téléphone 00 41 31 324 53 98 - fax 00 41 31 324 61 19.
mail : René.Marti@vtg.admin.ch

Po tradycyjnych listach do tych instytucji dostałem kopie karty internowania pradziadka wraz ze zdjęciem.
Jednak pierwsze informacje dostałem z :
Service historique de la défense

Division des archives des victimes des conflits contemporains

Rue Neuve du Bourg l’Abbé

14307 Caen cedex

shd.davcc.caen@gmail.com

Mam nadziej, że się przyda :)

Pozdrawiam,
Sylwek
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

SylwiaJ pisze:Przypomnijcie mi proszę, bo nie mogę znaleźć: listy internowanych w Szwajcarii 1940-45.
Szukam Stefan Cembrzyński, Alfred Cembrzyński.
Nie wiem, czy byli obywatelami francuskimi, ale to b. prawdopodobne; we Francji mieszkali od ok. 1925, wyjechali z Polski jako dzieci
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.ph ... ii#p102128

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... +szwajcari
Niestety link już nie działa, a pamiętam ze były tam podane nazwisko - imię - data urodzenia - obywatelstwo

Nazwisko Cembrzyński nie występuje w bazie francuskiej naturalizacji.
Paulina_K

Sympatyk
Nowicjusz

Mam jeszcze jedno pytanie co do tych dziesięcioletnich spisów. Przy nazwisku mojego prapradziadka w nawiasie napisane jest (tr.). Co to może oznaczać?

Bozenna sprawdzałaś może już to genealogie.com. Jeśli trzeba po prostu zrezygnować 24h przed końcem do spoko, ale w jaki sposób? Należy pisać jakąś wiadomość, czy tylko gdzieś kliknąć rezygnując?

Jeszcze jedno pytanie z innej beczki. Mój pradziadek, syn "odnalezionych" prapradziadków uczestniczył w I Wojnie Światowej po stronie Francji i dostał się do niemieckiej niewoli. Można gdzieś znaleźć informacje na ten temat?

pozdrawiam Paulina
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Paulina_K pisze:Mam jeszcze jedno pytanie co do tych dziesięcioletnich spisów. Przy nazwisku mojego prapradziadka w nawiasie napisane jest (tr.). Co to może oznaczać?
Bez aktu przed oczami mogę tylko pogdybać. Moze to tr. to trzech imion ?

Co to za akt, urodzenia, ślubu, zgonu ? Po jakich słowach jest to tr. ?
W jakiej roli występuje prapradziadek w tym akcie ? Jako dziecię, ojciec dziecięcia czy ......?
Paulina_K pisze: Jeszcze jedno pytanie z innej beczki. Mój pradziadek, syn "odnalezionych" prapradziadków uczestniczył w I Wojnie Światowej po stronie Francji i dostał się do niemieckiej niewoli. Można gdzieś znaleźć informacje na ten temat?
Jak wyżej, czyli brakuje mi informacji. Podaj nazwisko imię datę, miejsce urodzenia oraz gdzie mieszkał w wieku 20 lat.
Paulina_K

Sympatyk
Nowicjusz

To (tr.) jest przy imieniu i nazwisku w tych spisach zgonów - Les tables décennales de l'état civil.

Pradziadek również Franciszek Pięta/Pienta. Urodziny w Sławkowie 08.08.1897. Początek XX wieku emigracja z rodzicami prawdopodobnie do Saint-Avold. Po wojnie po tułaczce po Europie wrócił do Polski. Podobno. :?

Paulina
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Paulina,
Juz jestem spowrotem.
Sprawdzilam te promocje. Nie mam prawa z niej korzystac, gdyz od wielu lat jestem zarejestrowana na stronie "genealogie.com".
Ta promocja dotyczy tylko osob, ktore po raz pierwszy chce skorzystac z tej strony.
Mozesz wykupic te promocje bez ryzyka. Kiedys z tego juz korzystalam. Dwa dni przed koncem promocji wejdz na te strone i zaznacz, ze sie wycofujesz. Jesli dobrze pamietam, bedzie pytanie "dlaczego" i "co Ci nie odpowiada na tej stronie". Zakreslisz odpowiedz, ktora bedziesz chciala.
Pozdrawiam,
Bozenna
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”