Rozpocząłem tutaj wątek, tak więc winien jestem pewną aktualizację.
Chciałbym podziękować wszystkim którzy starali się mi pomóc w przedstawianym temacie. Szczególnie chcę zaś podziękować uzytkownikowi MagdaT za pomoc w moich poszukiwaniach.
Wg moich ustaleń:
- Józef Koryciński(ur. 1861 w Kaliskach) żonaty z Teklą z Ostojskich (ślub 1887 - Przesmyki)
- ojciec Józefa miał na imię Maciej (ur w 1831 w Kaliskach) trzykrotnie żonaty (ustalenia dzięki Magdzie)
- z Franciszką Kalicką (ślub 1859) z którą miał 4 synów gdzie dwóch umarło w wieku paru lat, z tego małżeństwa wychodzi moja linia
- Barbara Lipińska śl 23.02.1868 Przesmyki = 1 dziecko
- Paulina Petronela Pniewska śl 11.02.1872 Przesmyki = min. 4 dzieci
- Maciej był jedynym synem Ludwika Korycińskiego (ur około 1806 roku w Raczynach) i Joanny Izdebskiej (urodzona około 1805 w Kaliskach) którzy ślub zawarli w 1830 roku.
- Ludwik był jedynym synem Antoniego Korycińskiego ( który zmarł w 1824 roku w Raczynach, mieszkał tam pod numerem 34) i Anny z Borkowskich (zmarła 1820 w Raczynach), małżeństwo to miał jeszcze 2 córki (tyle udało mi się ustalić)
- Agnieszkę (wyszła za mąż za Wojciecha Raczyńskiego)
- Karolinę (wyszła za mąż za Łukasza Lipińskiego)
- wg aktu zgonu Antoni był synem Andrzeja Korycińskiego i Marianny z Jarockich
- powoli udaje mi się ustalić jakąś logiczną hipotezę dla przyczyny migracji Józefa z najmłodszymi dziećmi (Marianna Weronika, Kazimierz Wincenty, Seweryn Piotr) z Raczyn do Radomyśli około 1913 roku. Jeżeli ojciec Józefa Maciej ożenił się trzy razy i z każdego małżeństwa miał dzieci to wysoce prawdopodobne jest że na decyzję o migracji podjęli w związku z przeludnieniem na ich majątku - majątek Macieja podobno był wart około 3tys rubli pod koniec XIX wieku (nie wiem niestety porównania ile to faktycznie jest)
Co do kwestii herbu Korycińskich.
Podejrzewam, że na takich zaściankach jak ten ba Podlasiu wszystko jest możliwe.
Nikt nie może na 100% wykluczyć przypisania K. na Podlasiu do Topora, tak jak nikt nie jest w stanie wykluczyć że to przykładowo zięć Korycińskiego który był herbu Gozdawa czy Kościesza nie zamieszkał w Korycianach i jego potomstwo nie pisało się z jako Ci z Korycian.
Pewni możemy być jednego (biorąc pod uwagę kompletność starych ksiąg), nigdy nie będziemy 100% zgodności do jakiegokolwiek werdyktu.
Niemniej jednak zapraszam do dyskusji (o ile moderacja nie zdejmie wątku, i nie przeniesie tego do nowego tematu).
pozdrawiam
Adam