Drews
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Drews
Temat: "DREWS"*
Witam. Poszukuję informacji na temat rodziny Drews w miejscowościach takich jak Płock Gostynin Gąbin Łąck Młynary Mysłownia Nowa. Dodam, że rodzina była wyznania ewangelicko-augsburskiego.
Do tego dochodzą nazwiska takie jak Bentlejewscy, Kowalczyk, Danielewscy, Minz.
Pozdrawiam Radek.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Witam. Poszukuję informacji na temat rodziny Drews w miejscowościach takich jak Płock Gostynin Gąbin Łąck Młynary Mysłownia Nowa. Dodam, że rodzina była wyznania ewangelicko-augsburskiego.
Do tego dochodzą nazwiska takie jak Bentlejewscy, Kowalczyk, Danielewscy, Minz.
Pozdrawiam Radek.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ostatnio zmieniony ndz 20 mar 2016, 16:06 przez drews92, łącznie zmieniany 2 razy.
Drews
Witam chciał bym odświeżyć temat. Może jest ktoś kto ma możliwość aby mi pomóc w odszukaniu przodków. Pozdrawiam
Re: Drews
Rodzina Drews mieszkała również w okolicach Chodcza. Nazwisko Drews pojawia się często w Aktach Stanu Cywilnego Parafii Ewangelicko-Augburskiej Chodecz.Pozdrawiamdrews92 pisze:Witam chciał bym odświeżyć temat. Może jest ktoś kto ma możliwość aby mi pomóc w odszukaniu przodków. Pozdrawiam
Jak do tej pory jeszcze w tym miejscu nie odnalazłem rodziny ale zgadza się co do parafii Ewangelicko-Augburskiej. Pozdrawiam
Parafia ew-aug Przasnysz.
http://metryki.genealodzy.pl/ar6-zs0105d
Tak na szybko znalezione.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =527&y=160
http://metryki.genealodzy.pl/ar6-zs0105d
Tak na szybko znalezione.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =527&y=160
Pozdrawiam Darek Stancel
-
Zambrzycka_Jadwiga

Dla Radka:
Kobieta o nazwisku Drews (ma dwóch synów) mieszka w: Młynarska Wola, 14-420 Młynary (warmińsko-mazurskie). Proszę napisać do niej list i wysłać pocztą.
Jadwiga z Zambrzyckich
Kobieta o nazwisku Drews (ma dwóch synów) mieszka w: Młynarska Wola, 14-420 Młynary (warmińsko-mazurskie). Proszę napisać do niej list i wysłać pocztą.
Jadwiga z Zambrzyckich
Radek,
Która nazwa szukasz Drews?
W którym roku szukasz?
Pozdrawiam
Ursula
Która nazwa szukasz Drews?
W którym roku szukasz?
Pozdrawiam
Ursula
-
michalina180

Zambrzycka_Jadwiga
Ta kobieta w Młynarskiej Woli to moja babcia i Ona niestety nie pamięta za dużo..
a skąd masz takie informacje ? 
michalina180
Tak zaglądałem tam i niestety nic nie pasuje...
Joanna47
No więc to tak troszkę opowiem.
Mój pradziadek to był Jan Drews urodzony 1903 roku w Koszelówce, Jego żona to była Zofia z domu Bentlejewska.
Ojciec Jana to był Gustaw Drews urodziny w 1881 roku w Mysłowni Jego żona to Zofia z domu Danielewska zwana też Minc. Za wyjątkiem Jana mieli też córkę Helenę która po ślubie nosiła nazwisko Kowalska i córkę Marianne po ślubie Myk. o rodzinie sióstr pradziadka nic niestety nie wiem. z tego co podejrzewam co Gustaw miał jeszcze jedną córka i jeszcze jednego syna ...
Ojciec Gustawa to był Jan chociaż w jednym akcie pisało Adam Jan i tu nie mam pewności.. Urodzony był w 1856 roku w Leśniewicach Jego żona to Paulina z domu Spring. Czy Gustaw miał rodzeństwo ? tego nie wiem...
Ojciec Jana (Adama) to Krzysztof Drews urodzony w 1826 roku prawdopodobnie Jego żona to Krystyna z domu Widchoft o ile się nie mylę... Krzysztof i Krystyna mieli jeszcze syna Daniela i Gotliba. Gotlib szybko zmarł a Daniel miał żonę Luizę i mieli Oni córki Berte, Wande, Marie,Natalie, Pauline.
i ostatnie odkrycie to prawdopodobnie ojciec Krzysztofa - Martin (Marcin) Drews urodzony w 1799 roku Jego żona Karolina z domu Draheim. mieli jeszcze syna Gotliba.
Mam nadzieję że teraz ktoś będzie potrafił mi jakoś pomóc.. ale tak jak mówię nie mam tego udokumentowanego żeby być pewnym w 100% tego co odkryłem.
Pozdrawiam Radek
Ta kobieta w Młynarskiej Woli to moja babcia i Ona niestety nie pamięta za dużo..
michalina180
Tak zaglądałem tam i niestety nic nie pasuje...
Joanna47
No więc to tak troszkę opowiem.
Mój pradziadek to był Jan Drews urodzony 1903 roku w Koszelówce, Jego żona to była Zofia z domu Bentlejewska.
Ojciec Jana to był Gustaw Drews urodziny w 1881 roku w Mysłowni Jego żona to Zofia z domu Danielewska zwana też Minc. Za wyjątkiem Jana mieli też córkę Helenę która po ślubie nosiła nazwisko Kowalska i córkę Marianne po ślubie Myk. o rodzinie sióstr pradziadka nic niestety nie wiem. z tego co podejrzewam co Gustaw miał jeszcze jedną córka i jeszcze jednego syna ...
Ojciec Gustawa to był Jan chociaż w jednym akcie pisało Adam Jan i tu nie mam pewności.. Urodzony był w 1856 roku w Leśniewicach Jego żona to Paulina z domu Spring. Czy Gustaw miał rodzeństwo ? tego nie wiem...
Ojciec Jana (Adama) to Krzysztof Drews urodzony w 1826 roku prawdopodobnie Jego żona to Krystyna z domu Widchoft o ile się nie mylę... Krzysztof i Krystyna mieli jeszcze syna Daniela i Gotliba. Gotlib szybko zmarł a Daniel miał żonę Luizę i mieli Oni córki Berte, Wande, Marie,Natalie, Pauline.
i ostatnie odkrycie to prawdopodobnie ojciec Krzysztofa - Martin (Marcin) Drews urodzony w 1799 roku Jego żona Karolina z domu Draheim. mieli jeszcze syna Gotliba.
Mam nadzieję że teraz ktoś będzie potrafił mi jakoś pomóc.. ale tak jak mówię nie mam tego udokumentowanego żeby być pewnym w 100% tego co odkryłem.
Pozdrawiam Radek