metryki.genealodzy.pl - indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Re: Aktualizacja strony metryki.genealodzy.pl.
Geneteka i Metryki to oddzielne projekty. Jeśli jakaś księga znajdzie się w Metrykach to dostępny będzie tam obraz aktów a dane z nich trafią do wyszukiwarki metryk (bazy danych) http://www.metryki.genealodzy.pl/metryki.php?op=ch . Geneteka jest projektem w zamierzeniu mniej doskonałym lecz również przydatnym. Są to w zasadzie same indeksy. Trudno je również zweryfikować gdyż brak obrazu aktów. Aby to zrobić trzeba udać się do źródła (archiwum, parafia). Polecam korzystanie z geneszukacza gdyż umożliwia on przeszukiwanie wszystkich baz na naszym serwerze za jednym zamachem.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
Rzeszotek_Łukasz

Witam serdecznie!
Dzisiaj zauważyłem dodane do projektu indeksy i skany aktów ślubów z par Wsz. Św. Wszystko działa bardzo dobrze, niestety musi być jedna uwaga. Jest błąd w przyporządkowaniu skanów do indeksów z roku 1919. Wyświetlają się akta z roku 1918. Wiem, że to jeszcze wersja testowa i pomyłek może być jeszcze więcej, ale należy zgłaszać wszystkie zauważone i eliminować błędy
Pozdrawiam
Jurek
Dzisiaj zauważyłem dodane do projektu indeksy i skany aktów ślubów z par Wsz. Św. Wszystko działa bardzo dobrze, niestety musi być jedna uwaga. Jest błąd w przyporządkowaniu skanów do indeksów z roku 1919. Wyświetlają się akta z roku 1918. Wiem, że to jeszcze wersja testowa i pomyłek może być jeszcze więcej, ale należy zgłaszać wszystkie zauważone i eliminować błędy
Pozdrawiam
Jurek
- Michał_D.Wysocki

Panie Łukaszku!
Niestety zdjęc nie wolno nam publikować. Onie nie są Naszą właśnością. Indeksu, które umieszczane są przez Leszka Ćwiklińskiego, mają za zadanie skierować poszukiwacza i pomóc mu w znalezieniu odpowiedniej parafii czy urzędu, aby tam się zgłosił po odpis czy metrykę.
Pozdrawiam
Michał Wysocki
Niestety zdjęc nie wolno nam publikować. Onie nie są Naszą właśnością. Indeksu, które umieszczane są przez Leszka Ćwiklińskiego, mają za zadanie skierować poszukiwacza i pomóc mu w znalezieniu odpowiedniej parafii czy urzędu, aby tam się zgłosił po odpis czy metrykę.
Pozdrawiam
Michał Wysocki
Witam!
Michał Wysocki napisał:
Pozdrawiam
Jurek
Michał Wysocki napisał:
Ma Pan niewątpliwie rację jeśli chodzi o projekt geneteka natomiast pilotażowy projekt metryki. genealodzy.pl polega właśnie na umieszczeniu na tej stronie indeksów i powiązanych z nimi skanów odpowiednich aktów. Oczywiście uzyskano odpowiednie pozwolenia i dlatego projekt dotyczy tylko parafii Wsz. Św. i Św. Jana z Warszawy. Jeśli się powiedzie być może będzie rozszerzony na inne parafie.Niestety zdjęc nie wolno nam publikować. Onie nie są Naszą właśnością. Indeksu, które umieszczane są przez Leszka Ćwiklińskiego, mają za zadanie skierować poszukiwacza i pomóc mu w znalezieniu odpowiedniej parafii czy urzędu, aby tam się zgłosił po odpis czy metrykę.
Pozdrawiam
Jurek
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Projekt metryki.genealodzy.pl który rozwija się równolegle z projektem asc.genealodzy.pl jest wciąż w fazie testów co oznacza że nie przybrał ostatecznego kształtu. Do wykonania jest jeszcze dużo pracy programistycznej, koncepcyjnej i oczywiście dużo pracy związanej z indeksowaniem. Publikowane w metrykach dane nie zawsze zostały zweryfikowane i często są niepełne. W wielu rekordach brakuje pełnych danych (np. nazwiska panieńskiego matki). W odpowiedzi na pojawiające się pytania odpowiadam że:
Za zgodą NDAP na podstawie umowy już w styczniu i lutym br. opublikowaliśmy kopie aktów pięciu parafii za okres 5 lat.
Celem projektu metryki jest m.in opublikowanie kopii większej ilości metryk Mamy stosowne upoważnienia, ale pozostaje do wykonania wykonania dużej ilości pracy i poniesienie kosztów utrzymania zasobów w internecie. Niestety nie otrzymaliśmy dofinansowania projektu i musimy ponosić koszty ze składek członkowskich i dobrowolnych wpłat (darowizn) osób prywatnych. Wsparcie dla projektu jest wciąż dla nas ważne. Wspierając ten projekt nawet jeśli nie ma tam naszych przodków, promujemy rozwój genealogii polskiej w pożądanym przez nas kierunku, tj. zwiększenia dostępności do źródłowych materiałów o wartości genealogicznej, oraz obniżaniu kosztów badań genealogicznych, co jest celem całego naszego środowiska. Dlatego apeluję o wsparcie projektu zarówno finansowe jak również, a może przede wszystkim wsparcie własną pracą przy indeksacji zasobów.
Zasobów w projekcie będzie przybywać a błędy będą usuwane.
Za zgodą NDAP na podstawie umowy już w styczniu i lutym br. opublikowaliśmy kopie aktów pięciu parafii za okres 5 lat.
Celem projektu metryki jest m.in opublikowanie kopii większej ilości metryk Mamy stosowne upoważnienia, ale pozostaje do wykonania wykonania dużej ilości pracy i poniesienie kosztów utrzymania zasobów w internecie. Niestety nie otrzymaliśmy dofinansowania projektu i musimy ponosić koszty ze składek członkowskich i dobrowolnych wpłat (darowizn) osób prywatnych. Wsparcie dla projektu jest wciąż dla nas ważne. Wspierając ten projekt nawet jeśli nie ma tam naszych przodków, promujemy rozwój genealogii polskiej w pożądanym przez nas kierunku, tj. zwiększenia dostępności do źródłowych materiałów o wartości genealogicznej, oraz obniżaniu kosztów badań genealogicznych, co jest celem całego naszego środowiska. Dlatego apeluję o wsparcie projektu zarówno finansowe jak również, a może przede wszystkim wsparcie własną pracą przy indeksacji zasobów.
Zasobów w projekcie będzie przybywać a błędy będą usuwane.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Ja bym nawet zaproponował ogólne wprowadzenie drobnych opłat za przeglądanie zdjęć cyfrowych.
np. Abonamenty na konkretną parafię itp.
Środkami zebranymi w ten sposób można by się dzielić również z instytucjami które udostępniły księgi do sfotografowania.
Na pewno byłaby to dodatkowa zachęta dla archiwów na udostępnienie zdjęć w internecie i zezwolenie na indeksację.
pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
np. Abonamenty na konkretną parafię itp.
Środkami zebranymi w ten sposób można by się dzielić również z instytucjami które udostępniły księgi do sfotografowania.
Na pewno byłaby to dodatkowa zachęta dla archiwów na udostępnienie zdjęć w internecie i zezwolenie na indeksację.
pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
- Kaczmarek_Aneta

-
Sroczyński_Włodzimierz

Ad "Indeksacja"
Dane dotyczące par. Wszystkich Świętych w Warszawie w zakresie Chrzty/Urodzenia 1866-1882 są cały czas w wersji "pierwotnej" tj nieuzupełnione i niepoddane końcowej weryfikacji.
Z ww zakresu do weryfikacji, uzupełnienia, redakcji pozostały jeszcze 2 lata.
Po wprowadzniu tychże przejrzymy dane konfrontując dane także pomiędzy latami.
Dobrze byłoby aby następnym etapem (a przed przesłaniem do metryki.genealodzy) była ocena bazy.
Poszukuję "kontrolera jakości" - osoby niezwiązanej do tej pory z projektem, ew. dwóch, trzech osób.
Do sprawdzenie będzie kilkaset do kilkunastu setek rekordów -próbka losowa z każdego roku z ww zakresu.
Pozdrawiam
Dane dotyczące par. Wszystkich Świętych w Warszawie w zakresie Chrzty/Urodzenia 1866-1882 są cały czas w wersji "pierwotnej" tj nieuzupełnione i niepoddane końcowej weryfikacji.
Z ww zakresu do weryfikacji, uzupełnienia, redakcji pozostały jeszcze 2 lata.
Po wprowadzniu tychże przejrzymy dane konfrontując dane także pomiędzy latami.
Dobrze byłoby aby następnym etapem (a przed przesłaniem do metryki.genealodzy) była ocena bazy.
Poszukuję "kontrolera jakości" - osoby niezwiązanej do tej pory z projektem, ew. dwóch, trzech osób.
Do sprawdzenie będzie kilkaset do kilkunastu setek rekordów -próbka losowa z każdego roku z ww zakresu.
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Sroczyński_Włodzimierz

Gdyby można było uzupełnić metryki.genealodzy.pl o funkcje dodawania komentarza do danego zdjęcia/aktu baza:
- mogłaby być uzupełniania np o dalsze informacje nieuwzględnione w aktach prezentowanych
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 7175#37175
- mogłaby się stać skrzynką kontaktową (poprzez pozostawienie maila w komentarzu) dla osób związanych z danym aktem/zdjęciem kilku aktów
Post z cyklu "weźmy się i zróbcie"
ale to pilotaż więc chyba warto zgłaszać:)
Pozdrawiam
- mogłaby być uzupełniania np o dalsze informacje nieuwzględnione w aktach prezentowanych
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 7175#37175
- mogłaby się stać skrzynką kontaktową (poprzez pozostawienie maila w komentarzu) dla osób związanych z danym aktem/zdjęciem kilku aktów
Post z cyklu "weźmy się i zróbcie"
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- bozenabalaw

Chętnie pomogę . Tylko proszę o jakąś instrukcję. Nadmieniam, że indeksuję, ale nie jestem związana z tym projektem. Pozdrawiam Bożena Balawender
Chętnie pomogę . Tylko proszę o jakąś instrukcję. Nadmieniam, że indeksuję, ale nie jestem związana z tym projektem. Pozdrawiam Bożena Balawender
- Kaczmarek_Aneta

W małżeństwach za rok 1890 - parafia Wszystkich Świętych występuje błąd w numeracji aktów od 284 do 297.
Wynika to z braku zdjęcia aktów 284 i 285
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... y=314&kt=1
Pozdrawiam
Aneta
Wynika to z braku zdjęcia aktów 284 i 285
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... y=314&kt=1
Pozdrawiam
Aneta
- agnieszka5995

Parafia Sw. Aleksandra Warszawa - potrzebne 2 akty zgonu
drodzy forumowicze,
znalazlam wreszcie w skorowidzu potrzebne mi akty zgonow, ale nie ma aktow za te lata. Czy moglby mi ktos przeslac te 2 akty lub wskazac, gdzie moge je wydobyc? Z Berlina trudno mi wybrac sie do parafii Sw. Aleksandra. Oto dane tych 2 aktow:
Sygnatura: 975 Skorowidz zmarłych 1901-1919 r. - Rok 1911 – pozycja 3 – Niementowska Walentyna
Sygnatura 9214/D - Skorowidz zmarłych 1887-1900 r. Rok 1897 pozycja 15 – Niementowska Katarzyna
Moj adres mailowy (jesli ktos mialby dostep do tych aktow i mogl mi pomoc) agnes5995@yahoo.de
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Agnieszka Wellem
znalazlam wreszcie w skorowidzu potrzebne mi akty zgonow, ale nie ma aktow za te lata. Czy moglby mi ktos przeslac te 2 akty lub wskazac, gdzie moge je wydobyc? Z Berlina trudno mi wybrac sie do parafii Sw. Aleksandra. Oto dane tych 2 aktow:
Sygnatura: 975 Skorowidz zmarłych 1901-1919 r. - Rok 1911 – pozycja 3 – Niementowska Walentyna
Sygnatura 9214/D - Skorowidz zmarłych 1887-1900 r. Rok 1897 pozycja 15 – Niementowska Katarzyna
Moj adres mailowy (jesli ktos mialby dostep do tych aktow i mogl mi pomoc) agnes5995@yahoo.de
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Agnieszka Wellem
Ostatnio zmieniony wt 27 lip 2010, 16:19 przez agnieszka5995, łącznie zmieniany 1 raz.