Jest to chyba jedna z najbardziej ponurych statystyk jakie mam okazję widzieć i poza tym jedna z najbardziej przykrych dla indeksującego. Tak się składa, że kilkoro będących tylko w tym roczniku zmarłych jest w moim drzewie genealogicznym.
Średnia długość życia: 19 i pół roku. W prezentacji są dwie pary rodzeństwa z jednego domu umierający po sobie w odstępach parudniowych.
Metryki na podstawie których napisana jest poniższa tabela niestety nie zawierają przyczyn śmierci. W innych rocznikach zauważyłem, tu słabiej widoczną, tendencję w miesiącach zimnych umiera więcej osób dorosłych i starszych a w miesiącach gorących - dzieci. Jest to poniekąd dla mnie zaskakujące i słabo wytłumaczalne.
Prezentowana parafia jest bardzo stara i rozległa ze względu na ówczesną lesistość. Poszczególne wioski to były w połowie tzw "poręby" pierwotnej puszczy, której ostatki na terenie parafii wykarczowane zostały dopiero u schyłku 19 wieku.
Ponieważ skrypt forum zlał tabelę wyrównując ją do lewej strony informuję, że liczba w poszczególnym wierszu oznacza wiek zmarłej osoby.
Sebastian Ignasiak 46 m Grefowo
Elżbieta Wieczorkiewicz 7 w Orle
Ludwina Wejnerowska 1,5 w Poręb
Ludwina Myszka 3 w Bycz
Jan Dzięczkowski 1 m Bycz
Ludwik Ciechalski 60 m Sadziska
Beata Ganes 4 w Rybiny
Walenty Linert 28 m Borek
Józefa Śniadecka 2 w Orle
Łucja Wasielewska 9 w Orle
Michał Ciemny 2 m Rybiny
Jan Piotrowski 3 m Orle