Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lucjan51

Post autor: Lucjan51 »

Witam serdecznie,

Poszukuję informacji o osobie - Andrzej Madziar ur. 25 listopada 1825 r. w Stawiskach k. Kałuszyna (Mazowieckie - Siedleckie) Został powołany do służby w armii carskiej. Być może służba ta trwała 25 lub 19 lat. Po powrocie ze służby w roku 1869 r. ożenił się z Marianną z Kałuskich. Chciałbym dowiedzieć się cokolwiek o jego służbie wojskowej w carskiej armii. W akcie ślubnym parafii Grębków 3/1869 dopisano, że był emerytowanym żołnierzem.
Będę wdzięczny za każdą informację.
- pozdrawiam Łucjan A. Madziar
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Kostkowski w armi carskiej

Post autor: Kostkowski »

Witam serdecznie

Proszę o odszukanie występowaniu nazwiska Kostkowski w armii carskiej.

Wiem tylko tyle, że mój pradziadek: Marceli Antoni Kostkowski syn Antoniego Innocentego (urodzony w Ostrowcu w 1881 r.) służył w armii carskiej. Nie wiem kiedy, ale w listopadzie 1909 r. zawarł związek małżeński. Nie wiem czy było to po odbyciu służby wojskowej czy w jej trakcie.
Z góry dziękuję
joanna23 pisze:Mam trochę różnych wykazów wojskowych, napisz nazwisko i imię...
może akurat ....
Witam serdecznie i bardzo proszę o odszukanie osób o nazwisku Kostkowski w armii carskiej.
Wg rodzinnego przekazu służył tam mój pradziadek: Marceli Antoni Kostkowski syn Antoniego Innocentego, ur. w Ostrowcu w 1881 r.
Z góry dziękuję

* Moderacja - proszę nie dublować postów - zostały połączone (JarekK)
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Re: Kostkowski w armi carskiej

Post autor: Adam.55 »

Kostkowski pisze:Witam serdecznie

Proszę o odszukanie występowaniu nazwiska Kostkowski w armii carskiej.

Wiem tylko tyle, że mój pradziadek: Marceli Antoni Kostkowski syn Antoniego Innocentego (urodzony w Ostrowcu w 1881 r.) służył w armii carskiej. Nie wiem kiedy, ale w listopadzie 1909 r. zawarł związek małżeński. Nie wiem czy było to po odbyciu służby wojskowej czy w jej trakcie.
Z góry dziękuję
Pierwsza myśl a w akcie ślubu nie ma zadnej informacji? :) czasami pisali takie rzeczy np "żołnierz urlopowany" :)

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
"Przedecz historia i ciekawostki"
murzyn66

Post autor: murzyn66 »

Serdecznie witam.
Mój pradziadek został wcielony do armii carskiej , w której słuzył 5 lat. Flis Wojciech ur 1880 na Lubelszczyznie. Prawdopodobnie słuzył od 1900 roku. Chciałbym odszukać jakieś dokumenty z tym związane .Czy jest to możliwe ?

Pozdrawiam Honorata
umbrella

Sympatyk

prośba o informacje o służbie wojskowej

Post autor: umbrella »

Witam serdecznie

Proszę o odszukanie występowania nazwiska Michorek w armii carskiej.

Mój pradziadek: Andrzej Michorek syn Wawrzyńca (urodzony w 1885 r.) służył w armii carskiej /2 Sybirski Semipałatyński Pułk Piechoty- przepustka z 1908r./ W 1909 r. zawarł związek małżeński. Nie wiem czy było to po odbyciu służby wojskowej czy w jej trakcie.
Również Jego brat Franciszek Michorek był w wojsku. Brak bliższych danych.

Pozdrawiam i dziękuję
Agnieszka

* Moderacja
Proszę umieszczać pytania w odpowiednich wątkach (JarekK)
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

murzyn66 pisze: Mój pradziadek został wcielony do armii carskiej , w której słuzył 5 lat. Flis Wojciech ur 1880 na Lubelszczyznie. Prawdopodobnie słuzył od 1900 roku. Chciałbym odszukać jakieś dokumenty z tym związane .Czy jest to możliwe ?
Na listach strat z I-szej wojny jest ktos taki:
Gubernia Lubelska
Flis Wojciech, wyz. kat., zonaty, z pow. janowskiego, Kaweczyn,
zaginal 9 listopada 1914,
Флисъ
http://dlib.rsl.ru/viewer/01004921883#?page=268
10 pazdziernik 1914 juz byl zaginiony, dziwne imie ojca - Warfol. Bortol. ???
moze chodzi o Bartlomieja?
http://dlib.rsl.ru/viewer/01004358790#?page=210
10 - 16 sierpien 1914
http://dlib.rsl.ru/viewer/01004921911#?page=146

Z lubelskiego poza Wojciechem sa jeszcze Kazimierz, Jozef, Antoni i Andrzej.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Alicja13szuka

Sympatyk

carskie wojsko

Post autor: Alicja13szuka »

Witam - poszukuje informacji o pradziadku ,który służył w carskim wojsku ----Piotr Górski ur 5-02-1886r Rudnik --ojciec jego Walenty ---wrócił ok 1915r -proszę o jakąś podpowiedz gdzie szukać takich danych . Pozdrawiam -Alicja.
tobiaszboksik

Sympatyk

carskie wojsko

Post autor: tobiaszboksik »

Ja swojego dziadka szukam w
РОССИЙСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ВОЕННО - ИСТОРИЧЕСКИЙ АРХИВ (РГВИА) w Moskwie
Ale nie wiem czy data urodzenia wystarczy. Opłata za kwerendę 1000 rubli - ok. 55PLN
Jarek
Ostatnio zmieniony sob 26 mar 2016, 18:44 przez tobiaszboksik, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek_k_1985

Sympatyk

carskie wojsko

Post autor: tomek_k_1985 »

Proszę spróbować tu:
http://1914.svrt.ru/
tobiaszboksik

Sympatyk

carskie wojsko

Post autor: tobiaszboksik »

Pewnie chodzi o twojego pradziadka
Obrazek
Obrazek

jarek
Kublik_Anna

Sympatyk

carskie wojsko

Post autor: Kublik_Anna »

To ja jeszcze raz spytam o mojego dziadka -
Józef Kublik, urodzony 07.01.1865 w Wodyniach w Siedleckim. Opowieści rodzinne głoszą, że był w armii carskiej, opowiadał ponoć, jak ich uczyli maszerować "słoma - siano - słoma - siano" , więcej nie pamiętam.
Nie wiem, kiedy i gdzie był w tym wojsku; nie mam aktu ślubu, więc nie mogę sprawdzić, czy ma tam coś o stosunku do służby :)
Pierwsze dziecko urodziło mu się w 1897 roku w Warszawie, i tam jest wpisany jako woźnica, nie żołnierz.
Do wojska brali chłopaków młodych, więc jego by brali gdzieś około 1883-4.
Do jakich jednostek mógł być wcielony? Gdzie by stacjonował? Żadnej wojny wtedy nie było w pobliżu, nie wiem, gdzie szukać?
Pajak_Barbara

Sympatyk

carskie wojsko

Post autor: Pajak_Barbara »

A podpowie ktoś, gdzie szukać studenta szkoły wojskowej w Petersburgu w pierwszej połowie XIX wieku? Urodzony 1828 w Warszawie Julian Włodzimierz Solnicki syn Walentego i Anieli z Kranassów?
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
paula2707

carskie wojsko

Post autor: paula2707 »

ktoś mi podpowie w jaki sposób znaleźć rodzinę która wyjechała do Rosji, z mojej strony była to kobieta Małgorzata Zmorek(mam jej odpis akt. urodzenia) urodzona 1901r wyszła za mąż za rosyjskiego generała. Historia jest taka, że poznali się w Niemczech mieli tam jedno dziecko, które zostawili w Polsce u swojej rodziny, później miał się przeprowadzić do nich. Wyjechali do Rosji prawdopodobnie w rejony morza czarnego, ich syn nigdy tam nie pojechał, ale wiem, że mieli tam jeszcze 3 dzieci
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Re: carskie wojsko

Post autor: Grazyna_Gabi »

Pajak_Barbara pisze:A podpowie ktoś, gdzie szukać studenta szkoły wojskowej w Petersburgu w pierwszej połowie XIX wieku? Urodzony 1828 w Warszawie Julian Włodzimierz Solnicki syn Walentego i Anieli z Kranassów?
Szukaj sladow w publikacjach bibliotek rosyjskich.
Np.:
W Petersburgu zyla rodzina Solnickich, ksiazka adresowa z 1912 r.i 1913
Сольницкий
- Solnicki Jakub? s. Marka? (chyba)
http://www.litera-ru.ru/knigi/vp1912/pa ... rg1912.htm
Kawalery:
mianowany 1851, grudzien 14
Solnicki Walenty s. Franciszka
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003821164#?page=102
Klasa junkersow 1846, kursu nie ukonczyl
poz. 932 - Solnicki Julian
http://dlib.rsl.ru/viewer/01004177565#?page=223
1835 - order sw. Wladymira 4 klasy
Walenty Solnicki
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003821185#?page=481

Pozdrawiam
Grazyna
gosia_21_33

Sympatyk

carskie wojsko

Post autor: gosia_21_33 »

Witam,

poszukuję informacji o pradziadku Andrzeju Łopacińskim ( ur około 1878 - 1954 ) , wcielonym do armii carskiej , brał udział w wojnie z Japonią ..

Jego Ojciec Franciszek Łopaciński ( ur około 1845 ) również wcielony do armii carskiej - samogicki grenadierski pułk ( lata około 1967 ).

Gdzie mogę znaleźć dokładniejsze informacje na temat tego pułku ? Skąd pochodzili i gdzie byli wcielani do niego żołnierze ?

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Małgorzata Łopacińska
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”