Poszukuje informacji na temat brata mojej prababci, który przed IIWŚ wyjechał do Francji. Mam jego datę urodzenia, jak i datę naturalizacji oraz numer dekretu. Wiem, że parę osób już znalazło informację do swoich bliskich, dlatego prosiłbym o podanie informacji, z którą instytucją się w tej sprawie kontaktować, i czy lepiej jest w formie elektronicznej czy tradycyjnej? Napisałem maila do Fontainebleau, ale czytałem, że rzadko opisują, dlatego prosiłbym "kumatych" o więcej informacji
Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam.
Poszukuje informacji na temat brata mojej prababci, który przed IIWŚ wyjechał do Francji. Mam jego datę urodzenia, jak i datę naturalizacji oraz numer dekretu. Wiem, że parę osób już znalazło informację do swoich bliskich, dlatego prosiłbym o podanie informacji, z którą instytucją się w tej sprawie kontaktować, i czy lepiej jest w formie elektronicznej czy tradycyjnej? Napisałem maila do Fontainebleau, ale czytałem, że rzadko opisują, dlatego prosiłbym "kumatych" o więcej informacji
Pozdrawiam
Witam.
Moja babcia urodziła się we Francji, dokładniej w Grand-Rozoy w 1935 roku (tak ma wpisane na akcie urodzenia spisanym w Polsce w 1956 r.). Jakiś czas później wróciła z rodzicami do Polski. Niestety nie wiem w którym roku, w 1956 czy może wcześniej. Czy istnieje możliwość uzyskania francuskiego aktu urodzenia? Jeśli tak to co należy w tej sprawie zrobić? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Justyna
Moja babcia urodziła się we Francji, dokładniej w Grand-Rozoy w 1935 roku (tak ma wpisane na akcie urodzenia spisanym w Polsce w 1956 r.). Jakiś czas później wróciła z rodzicami do Polski. Niestety nie wiem w którym roku, w 1956 czy może wcześniej. Czy istnieje możliwość uzyskania francuskiego aktu urodzenia? Jeśli tak to co należy w tej sprawie zrobić? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Justyna
Mairie de Grand-RozoyJustyna_M pisze:Witam.
Pozdrawiam
Justyna
service etat civil
02210 - Grand-Rozoy
1 rue de la Mairie
Podaj datę urodzenia i imiona rodziców.
We Francji kopia akty stanu cywilnego jest wydawana bez opłat.
Możesz załączyć kopertę z Twoim adresem pocztowym.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Od dwóch lat archiwum w Fontainebleau jest zamknięte dla publiczności. W budynku pękła ściana, wiec nie wiadomo kiedy zasoby będą udostępnione i gdzie.radek_m pisze:Witam.
Poszukuje informacji na temat brata mojej prababci, który przed IIWŚ wyjechał do Francji. Mam jego datę urodzenia, jak i datę naturalizacji oraz numer dekretu. Wiem, że parę osób już znalazło informację do swoich bliskich, dlatego prosiłbym o podanie informacji, z którą instytucją się w tej sprawie kontaktować, i czy lepiej jest w formie elektronicznej czy tradycyjnej? Napisałem maila do Fontainebleau, ale czytałem, że rzadko opisują, dlatego prosiłbym "kumatych" o więcej informacjiPozdrawiam
Podaj co wiesz, a może coś wymyślimy.
Napisz, ze prosisz o kopie aktu urodzenia Twojej babci i podaj jej dane.Justyna_M pisze:Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź Elżbieto!
Czy muszę napisać pełne podanie po francusku czy wystarczy jeśli napiszę krótką notkę z najważniejszymi informacjami o babci? I czy można pisać do nich po angielsku?
Po angielsku.
Brat mojej prababci - Felix Franczak urodził się 21 stycznia 1898 w Sielnicy.elgra pisze:Od dwóch lat archiwum w Fontainebleau jest zamknięte dla publiczności. W budynku pękła ściana, wiec nie wiadomo kiedy zasoby będą udostępnione i gdzie.radek_m pisze:Witam.
Poszukuje informacji na temat brata mojej prababci, który przed IIWŚ wyjechał do Francji. Mam jego datę urodzenia, jak i datę naturalizacji oraz numer dekretu. Wiem, że parę osób już znalazło informację do swoich bliskich, dlatego prosiłbym o podanie informacji, z którą instytucją się w tej sprawie kontaktować, i czy lepiej jest w formie elektronicznej czy tradycyjnej? Napisałem maila do Fontainebleau, ale czytałem, że rzadko opisują, dlatego prosiłbym "kumatych" o więcej informacjiPozdrawiam
Podaj co wiesz, a może coś wymyślimy.
Najprawdopodobniej w latach 30 wyemigrował do Francji, gdzie 15 czerwca 1933 roku został znaturalizowany (nr dekretu 6624-33).
Moja prababcia utrzymywała kontakt z nim jeszcze jakoś w latach 70, później najprawdopodobniej kontakt się urwał. Wiem jeszcze że miał córkę.
Jesli urzad we Francji nie reaguje na prosbe po angielsku, to chetnie pomoge sformulowac te prosbe po francusku 
Carolina
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Mam kolejny ślad w poszukiwaniach. W 1965 roku moja prababcia dostała od swojego brata kartkę z okazji świąt/nowego roku. Jest to kartka, która najprawdopodobniej była wysłana w kopercie, bo nie ma na niej żadnego adresu. Jest natomiast nazwa miejscowości, jednak nie mogę jej odczytać.
Prosiłbym o pomoc.

P.S. Na jednym ze zdjęć brat prababci stoi na tle samochodu, na którym widnieje rejestracja (459 KP 45). Na "oko" zdjęcie wykonano w latach 70.
Prosiłbym o pomoc.

P.S. Na jednym ze zdjęć brat prababci stoi na tle samochodu, na którym widnieje rejestracja (459 KP 45). Na "oko" zdjęcie wykonano w latach 70.
Witam,
Moze chodzic o Saint-Privé, mimo, ze nie ma akcentu nad e w kartce.
Jesli to departament 45 to moze to: http://www.delcampe.net/page/item/id,03 ... age,F.html czyli : Saint-Pryvé-Saint-Mesmin
Moze chodzic o Saint-Privé, mimo, ze nie ma akcentu nad e w kartce.
Jesli to departament 45 to moze to: http://www.delcampe.net/page/item/id,03 ... age,F.html czyli : Saint-Pryvé-Saint-Mesmin
- Zerkowski_Michel

- Kontakt:
-
Doniec_Henry

Miejscowość Saint-Privé leży w departamencie Yonne, tuż przy granicy z departamentem Loiret (numer departamentu 45).
Za miedza Saint-Privé znajduje się miejscowość Bléneau gdzie rodziły się dzieci Feliksa i jego żony z domu Ochmanowicz.
Za miedza Saint-Privé znajduje się miejscowość Bléneau gdzie rodziły się dzieci Feliksa i jego żony z domu Ochmanowicz.