Genealogia na Podkarpaciu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam,
poszukuję rodziny Rozenkiewicz/Rozynkiewicz, różne parafie na Podkarpaciu. Szczególnie lata ok.1830-40 i późniejsze.
Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
Pozdrawiam,
Paulina
Edit. Panie Mieczysławie serdecznie dziękuję za wpis.
poszukuję rodziny Rozenkiewicz/Rozynkiewicz, różne parafie na Podkarpaciu. Szczególnie lata ok.1830-40 i późniejsze.
Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
Pozdrawiam,
Paulina
Edit. Panie Mieczysławie serdecznie dziękuję za wpis.
Ostatnio zmieniony pt 01 kwie 2016, 10:52 przez Paulina_W, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mmaziarski

Re: Święcany - Dąbrowski
Dziękuję,
Czy ktoś mógłby mi podać link do famiysearch do strony z aktami z Podkarpacia?
Z tamtych terenów interesuje mnie nazwisko Waszczyszak i Łazor lub czasami pisane Lazor.
Czy ktoś mógłby mi podać link do famiysearch do strony z aktami z Podkarpacia?
Z tamtych terenów interesuje mnie nazwisko Waszczyszak i Łazor lub czasami pisane Lazor.
-
mmaziarski

Re: Święcany - Dąbrowski
Przypuszczam,że chodzi o grekokatolików.
Na tej stronie klikając na niebiesko zaznaczone numery po lewej stronie tabeli ma się
dostęp do danej miejscowości,i są tam podane nazwiska mieszkańców.
http://www.carpatho-rusyn.org/new/
a także https://familysearch.org/search/record/ ... me%3ALazor~
MM
Na tej stronie klikając na niebiesko zaznaczone numery po lewej stronie tabeli ma się
dostęp do danej miejscowości,i są tam podane nazwiska mieszkańców.
http://www.carpatho-rusyn.org/new/
a także https://familysearch.org/search/record/ ... me%3ALazor~
MM
Jurasz w Odrzykoniu
Nazwisko Folta występuje,ale ja mam indeksy zmarłych oraz inwentaryzację
cmentarza w Odrzykoniu.Radzę napisać do proboszcza w Odrzykoniu,który chętnie pomaga
w poszukiwaniach genealogicznych
Mieczysław[/quote]
Panie Mieczysławie,
A czy w Odrzykoniu napotkał Pan nazwisko Jurasz? Pisałam dwukrotnie do parafii, ale niestety bez odzewu
Pozdrawiam,
Natalia Gąsiorowska
cmentarza w Odrzykoniu.Radzę napisać do proboszcza w Odrzykoniu,który chętnie pomaga
w poszukiwaniach genealogicznych
Mieczysław[/quote]
Panie Mieczysławie,
A czy w Odrzykoniu napotkał Pan nazwisko Jurasz? Pisałam dwukrotnie do parafii, ale niestety bez odzewu
Pozdrawiam,
Natalia Gąsiorowska
-
mmaziarski

Jurasz w Odrzykoniu
Nazwisko Jurasz jest bardzo popularne w Krośnie,Białobrzegach,Krościenku W.,Korczynie
i innych miejscowościach ,jest także w Odrzykoniu.
Kogo trzeba odszukać?
MM
Kogo trzeba odszukać?
MM
MMaziarski
@mmaziarski
Mieczysławie,
czy we lwowskich parafiach (lub w okolicy) spotkałeś nazwisko Sander urodzony w 1911 roku ?
Był świadkiem na ślubie mojej teściowej i prawdopodobnie powiązany rodzinnie z jej mężem.
Możliwe, ze jego matką była jakaś Czemeryńska .
Mieczysławie,
czy we lwowskich parafiach (lub w okolicy) spotkałeś nazwisko Sander urodzony w 1911 roku ?
Był świadkiem na ślubie mojej teściowej i prawdopodobnie powiązany rodzinnie z jej mężem.
Możliwe, ze jego matką była jakaś Czemeryńska .
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
mmaziarski

Do tej pory znalazłem tylko w Bazylice we Lwowie w 1843 roku ur.31 maja Edmund Sander.
Będę pamiętał przy dalszych poszukiwaniach.
Obecnie mam w obróbce spis ślubów z parafii św.Antoniego we Lwowie.
Doszedłem do R.Rękopis obejmuje lata 1820-1945,Spisałem już 8000 ślubów.
Jest bardzo wiele ciekawych nazwisk ,bo Lwów był stolicą Galicji .
Pozdrowienia
Mieczysław
PS nazwisko Sander znajduje się też w http://www.galiziengermandescendants.or ... urname.htm
Będę pamiętał przy dalszych poszukiwaniach.
Obecnie mam w obróbce spis ślubów z parafii św.Antoniego we Lwowie.
Doszedłem do R.Rękopis obejmuje lata 1820-1945,Spisałem już 8000 ślubów.
Jest bardzo wiele ciekawych nazwisk ,bo Lwów był stolicą Galicji .
Pozdrowienia
Mieczysław
PS nazwisko Sander znajduje się też w http://www.galiziengermandescendants.or ... urname.htm
Witam,mmaziarski pisze:Do tej pory znalazłem tylko w Bazylice we Lwowie w 1843 roku
Czy mogę rozumieć, że ma Pan dostęp do indeksów również i Bazyliki Lwowskiej? Pytam się ponieważ poszukuję w szczególności z tej parafii aktu urodzenia z okresu 1832-1840 na nazwisko Christiani.
O ile byłaby taka możliwość z chęcią otrzymałbym informacje w ogóle odnośnie metryk Lwowskich gdzie pojawia się te nazwisko. W parafiach Lwowskich poszukuję także danych do mojej drugiej rodziny Kobylański.
Pozdrawiam serdecznie,
Witold
-
Ciesielska_Małgorzata

Może odnajdzie Pan Wawrzyńca Jurasza - był ojcem mojego prapradziadka Jakuba ur. w 1866) oraz jego żonę Katarzynę Jurasz z domu Łach? Interesuje mnie również Tomasz Jurasz ur. prawdopodobnie w 1798 roku oraz jego potomkowie Szymon Jurasz i Michał Jurasz i ich żony Zofie Jurasz.mmaziarski pisze:Nazwisko Jurasz jest bardzo popularne w Krośnie,Białobrzegach,Krościenku W.,Korczynie
Kogo trzeba odszukać?
MM
W Odrzykoniu interesują mnie również Jakub Jędrysik i Marianna Jędrysik, rodzice mojej praprababci Julii Jędrysik ur. w 1874 roku.
Dziękuję za poświęcony czas i serdecznie pozdrawiam,
NG
A czy natknął się pan może na nazwisko Hladyk ?
Możliwa również pisownia Hładek,Hladek,Hladik.
Możliwa również pisownia Hładek,Hladek,Hladik.
Monika
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
-
mmaziarski

W 1794 w Czermnej urodziła się Anna córka Zacheusza Piekosińskiego i Anny Hladik,a w 1798 urodził się Stefan.
W Jaśle była rodzina Franciszka Schumpeter,którego żoną była Eleonora Hladik=Chladik,a dzieci
rodziły się w latach 1793-1799
W Jaśle był ślub w 1901 Józefa Hladika ur.w 1857 w Przemyślany.
MM
Odnośnie nazwiska Jurasz.
Wawrzyniec zmarł w 1898 w wieku 68 lat,
a Katarzyna w 1900 w wieku 67 lat.
W Jaśle była rodzina Franciszka Schumpeter,którego żoną była Eleonora Hladik=Chladik,a dzieci
MM
Odnośnie nazwiska Jurasz.
Wawrzyniec zmarł w 1898 w wieku 68 lat,
a Katarzyna w 1900 w wieku 67 lat.
Ostatnio zmieniony ndz 10 kwie 2016, 17:46 przez mmaziarski, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety to żadna z osób których szukammmaziarski pisze:W 1794 w Czermnej urodziła się Anna córka Zacheusza Piekosińskiego i Anny Hladik,a w 1798 urodził się Stefan.
MM
Poszukuję Hladyka Szymona,Matyldy/Klotyldy oraz Zofii(o niej wiem że urodziła się we Lwowie w 1877 lub 1885 roku).
Monika