Dominus?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Konrad_Kołodziejczyk
Dominus?
W 1740 r. w Ksiązu Wielkim biorą ślub Sebastian Grabowiecki i Regina Maszowska (7x moi pradziadkowie). Cztery lata później z tego związku na świat przychodzi (6x pradziadek). Jednak zagadka dotyczy Sebastiana. Prześledziłem metryki ksiąskie i przeważnie tytułowany jest on jako "dominus" lub "consul"... jednak raz pleban tytułuje go jako "iudex" ksiąskiego (sędzia, ale jaki?) Cała zagadka dotyczy tego jednego człowieka. Jaki był jego stan społeczny? Czy "dominusem" był tylko ze względu na bycie rajcą? Nazwisko "Grabowiecki" nie występuje wcześniej w okolicy...
1. Sebastian "iudex" jako chrzestny
https://zapodaj.net/images/28547cee742bd.png
2. Jako "dominus"
https://zapodaj.net/images/1c36f52cc9b4c.jpg
1. Sebastian "iudex" jako chrzestny
https://zapodaj.net/images/28547cee742bd.png
2. Jako "dominus"
https://zapodaj.net/images/1c36f52cc9b4c.jpg
-
mmaziarski

Dominus?
Patrz w Menu główne po lewej stronie i na dole jest słownik łacińsko-polski.
W nim znajdziesz tłumaczenia.
MM
MM
MMaziarski
Dominus?
1. Moim zdaniem wójt lub podwójci - któryś z urzędników sądowych miejskich. Czy zachowały się staropolskie akta miasta Książa?
2. To zależało od piszącego, trzeba się przyjrzeć jego zwyczajom.
Bartek
-
Konrad_Kołodziejczyk
Re: Dominus?
Tłumaczenia znam doskonale, ale jak wiadomo to nie wystarcza. Różni plebani, za pomocą różnych określeń opisywali te same osoby (Sebastian jest "dominus", lecz potem jest także jako "civis").mmaziarski pisze:Patrz w Menu główne po lewej stronie i na dole jest słownik łacińsko-polski.
MM
No niestety, z tego co się orientuje żadnych staropolskich akt tego miasta nie ma...Bartek_M pisze: 1. Moim zdaniem wójt lub podwójci - któryś z urzędników sądowych miejskich. Czy zachowały się staropolskie akta miasta Książa?
Jeżeli nie zachowały się akta miejskie, można liczyć na wzmiankę w aktach grodzkich. Sąd grodzki krakowski rozpatrywał sprawy dla powiatu ksiąskiego, w których przynajmniej jedną ze stron była szlachta. Wójt mógł się tam dość często pojawiać. Należy je jednak przeszukiwać nie po jego nazwisku, tylko po nazwie miasta.
http://www.szukajwarchiwach.pl/29/5/0/s ... #tabZespol
http://www.szukajwarchiwach.pl/29/5/0/s ... #tabZespol
- kwroblewska

Skany z par. Ksiąz W. są w Genbazie i pozwoliłam sobie poprzeglądać małe co nieco.Konrad_Kołodziejczyk pisze:W 1740 r. w Ksiązu Wielkim biorą ślub Sebastian Grabowiecki i Regina Maszowska (7x moi pradziadkowie). Cztery lata później z tego związku na świat przychodzi (6x pradziadek). Jednak zagadka dotyczy Sebastiana. Prześledziłem metryki ksiąskie i przeważnie tytułowany jest on jako "dominus" lub "consul"... jednak raz pleban tytułuje go jako "iudex" ksiąskiego (sędzia, ale jaki?) Cała zagadka dotyczy tego jednego człowieka. Jaki był jego stan społeczny? Czy "dominusem" był tylko ze względu na bycie rajcą? Nazwisko "Grabowiecki" nie występuje wcześniej w okolicy...
W akcie śluby zapisano tylko nazwiska - Sebastian Grabowiecki i Regina M..
W latach 1740-1748 w aktach chrztu gdzie bywał chrzestnym, Sebastian Grabowiecki zapisywany był jako Grabowodzki, Grabiwodzki i brak jest przez sześc lat [chyba że coś mi umkneło], jakiegokolwiek dodatkowego zapisu, dopiero 1747 zapis civis, 1748 Dominus się pojawiają.
Jego żona Regina jak była chrzestną, to pisano tyko Regina Grabowiecka a nie pisano jej D. Regina Grabowiecka.
A od kiedy i jak długo pisano mu consul czy dominus?
iudex civitatis - wójt miejski (sprawujący władzę sądowniczą)? - iudex ksiązensis - wójt Książa [Wielkiego]
W jednym akcie spotkałam zapis D. XY sartorius
___
Krystyna
-
Konrad_Kołodziejczyk
To prawda, kiedy jego żona występuje jako chrzestna nic przy niej nie pisano, żadnego predykatu/określenia. Ile lat mu tak pisano, nie potrafię powiedzieć, wybiórczo przeglądałem tylko metryki ksiąskie... Jeśli chodzi o jego nazwisko to już wcześniej zwróciłem na to uwagę - mysle, że musiał przybyć do parafii, wcześniej tego nazwiska tam nie ma, a wiadomo, że plebani zapisywali "ze słuchu". Notatki z określeniem "sartorius" nie znalazłem...kwroblewska pisze:Skany z par. Ksiąz W. są w Genbazie i pozwoliłam sobie poprzeglądać małe co nieco.Konrad_Kołodziejczyk pisze:W 1740 r. w Ksiązu Wielkim biorą ślub Sebastian Grabowiecki i Regina Maszowska (7x moi pradziadkowie). Cztery lata później z tego związku na świat przychodzi (6x pradziadek). Jednak zagadka dotyczy Sebastiana. Prześledziłem metryki ksiąskie i przeważnie tytułowany jest on jako "dominus" lub "consul"... jednak raz pleban tytułuje go jako "iudex" ksiąskiego (sędzia, ale jaki?) Cała zagadka dotyczy tego jednego człowieka. Jaki był jego stan społeczny? Czy "dominusem" był tylko ze względu na bycie rajcą? Nazwisko "Grabowiecki" nie występuje wcześniej w okolicy...
W akcie śluby zapisano tylko nazwiska - Sebastian Grabowiecki i Regina M..
W latach 1740-1748 w aktach chrztu gdzie bywał chrzestnym, Sebastian Grabowiecki zapisywany był jako Grabowodzki, Grabiwodzki i brak jest przez sześc lat [chyba że coś mi umkneło], jakiegokolwiek dodatkowego zapisu, dopiero 1747 zapis civis, 1748 Dominus się pojawiają.
Jego żona Regina jak była chrzestną, to pisano tyko Regina Grabowiecka a nie pisano jej D. Regina Grabowiecka.
A od kiedy i jak długo pisano mu consul czy dominus?
iudex civitatis - wójt miejski (sprawujący władzę sądowniczą)? - iudex ksiązensis - wójt Książa [Wielkiego]
W jednym akcie spotkałam zapis D. XY sartorius
___
Krystyna
Dziekuje za poświęcony czas