Łukaszewska Gertruda

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Łukaszewska Gertruda

Post autor: Carolina »

Oto moi pradziadkowie:

Gertruda Łukaszewska, * 1896 w Łęgu (woj. mazowieckie), + 1980 w Szczecinie
Jan Adamkiewicz, * (data nieznana, miejsce nieznane), + 1970 w Lądku koło Bisztynka, woj. warmińsko-mazurskie

Chcialabym znalezc jakiekolwiek dokumenty. Miejscowosc Łęg niestety figuruje kilka razy w Polsce, ale podejrzewam ze ona bedzie blisko miasta urodzenia mojej Babci (Strożęcin) i mamy (Krzywanice), w dzisiejszym województwie mazowieckim.

Sprawa dot. wiecej prababcie, bo o akt zgonu pradziadka sie juz pytalam w Bisztynku i czekam jeszcze na odpowiedz.

Czy ktos moze wie do jakiej parafii nalezal Łęg? Prababcia byla z wyznania rzymsko-katolickiego. Moze jeszcze istnieja ksiega koscielne?

A czy ktos moze ma pomysl dlaczego prababcia w róznych dokumentach figuruje z róznymi imieniami / nazwiskami?

Z genealogia na terenie Polski sie nie za bardzo znam.
Za to moge pomóc ze sprawami dot. Wschodnich Prus.

Pozdrawiam :-)
Ostatnio zmieniony sob 26 mar 2016, 00:56 przez Carolina, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Gertruda Łukaszewska / Genowefa Łukaszewicz

Post autor: eljotnes »

jeżeli mazowieckie to masz do wyboru
Łęg – wieś w woj. mazowieckim, w pow. mławskim, w gminie Wieczfnia Kościelna
Łęg – wieś w woj. mazowieckim, w pow. piaseczyńskim, w gminie Konstancin-Jeziorna
Łęg – wieś w woj. mazowieckim, w pow. zwoleńskim, w gminie Kazanów
ewentualnie
Brzozowo-Łęg – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie mławskim, w gminie Dzierzgowo.
pozdrawiam
Grzegorz
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Jest jeszcze Łęg (Probostwo) - woj. mazowieckie, pow. płocki, gmina Drobin (z parafią erygowaną w 1309 roku).

Krzywanice są też w powiecie płockim, natomiast Strożęcin w sąsiadującym z płockim powiecie płońskim.

Pozdrawiam
Zofia Brzeska
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

łatwiej pewnie byłoby (obie osoby za jednym razem + pewność) zacząć od wytypowania i poszukiwania małżeństwa wraz z aneksami
odpis może być w teczkach dowodowych (a 1980 rok rokuje, że niezniszczone) plus to, że potencjalna data ślubu jest w okresie udostępnianym
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Być może pod koniec marca zostaną opublikowane kolejne skany z AP Płock, więc może się trochę wyjaśnić. Moja praprababcia, również o nazwisku Łukaszewska, pochodziła z parafii Łęg pod Drobinem.
Radek
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje Wam wszystkim bardzo serdecznie za Wasze pomocnicze odpowiedzi!

Tak jak pisalam, nie znam sie za bardzo jak szukac informacje o kims o narodowosci polskiej przed 1945r. na terenie Polski.

Kiedy prababcia Gertruda Adamkiewicz, z d. Lukaszewska, zmarla w 1980r. w Szczecinie, to mialam 5 lat. Do Polski przyjechalam tylko raz w roku na odwiedziny. Wiec wiedza o przodkach mamy ponad zero.

Mysle jednak ze Leg pod Drobinem bedzie ta miejscowosc ktora szukam, bo i Krzywanice i Strozecin nie sa daleko stad.

Wiec czekam na kolejne skany z AP Plock, bo w tej chwili to dalej nie mam innej mozliwosci szukania.

Nie wiem gdzie pradziadkowie brali slub, ani gdzie dziadkowie.

Jedyna rzecz która figuruje na prababci akcie zgonu to imie jej matki: Malgorzata. Wyglada mi to na panienskie dziecko.
Carolina
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tyle, że przy takim zakresie niepewności powiązanie AU z niepewnej parafii z niepewną osoba - to spore ryzyko błędu..no chyba, że będzie adnotacja o ślubie bądź zgonie przy akcie urodzenia
2. nie musisz czekać na publikacje, możesz zamówić w APie kwerendę bądź kopie (na początek skorowidzów, potem - gdy ustalisz numer - aktu) to są drobne opłaty, z postu Radka wynikałoby że skany już są, tylko czekają (ibógwie ile poczekają) na publiakcje
"Nie wiem gdzie [...]brali slub, [...]dziadkowie"
może na AU męża poszukiwanej jest dopisek o małżeństwie?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

W innych przypadlkach niepewnosci juz mialam tyle szczescia ze mysle tym razem bedzie tak samo.
Tak jak mówi Sherlock Holmes ... trzeba w to uwierzyc jako pewno co sie wydaje jako najmniej pewne :-)
No tak, czekam na odpowiedz z Bisztynka, moze sie cos okazuje na akcie zgonu pradziadka ...
Czy AP Plock ma jakies dokumenty online? Bo zanim zamówie sobie jakis akt urodzenia prababci, to (jak mowisz) musze sie dowiedziec jaki numer, bo przeciez nikt dla mnie nie bedzie szukac ... :-)
Carolina
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Akurat dzisiaj otrzymałam odpowiedź z AP w Płocku.

Odnaleziony akt urodzenia mojej prababci Gertrudy Łukaszewskiej, * 3-go września 1896 w Łęgu (woj. mazowieckie), + 26-go września 1980 w Szczecinie.

:D
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Malgorzata Łukaszewska z Łęgu

Szukam starych ksiąg kościelnych parafii rzymsko-katolickiej
w Łęgu
koło Drobina (dzisiejsze woj. mazowieckie).
Czy można gdzieś przeglądać roczniki 1844-1848 online?
Chciałabym zobaczyć czy jest wpis (akt urodzenia) o mojej praprababci Małgorzacie Łukaszewskiej.
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Malgorzata Łukaszewska z Łęgu

Post autor: Steamroller_Fly »

Podaj teraz informacje z aktu urodzenia prababci - imiona rodziców. Z poszukiwanych przez Ciebie lat nie ma aktu urodzenia Małgorzaty Łukaszewskiej, ale są za to dwie inne Małgorzaty
Radek
UlkaJ

Post autor: UlkaJ »

Na stronach "szukaj w archiwach" są skany z parafii Łęg powiat płocki:

http://www.szukajwarchiwach.pl/50/149/0#tabJednostki
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Prababcia: Gertruda Łukaszewska, * 3-go września 1896 w Łęgu (woj. mazowieckie), + 26-go września 1980 w Szczecinie

Praprababcia: Małgorzata Łukaszewska

-----------

Posiadam tylko akt urodzenia prababci i ze tego wynikuje ze jej matka Małgorzata Łukaszewska nie miala meza. W kazdym badz razie nie ma ojca w tym akcie.

Wiadomo tylko ze Małgorzata Łukaszewska przy porodzie miala 40 lat.

Akurat zauwazylam ze cos nie bylam skoncentrowana wczoraj, bo z tego wynikaloby ze trzeba szukac w latach 1856 plusminus 5, a nie w latach 1840-ych.

Przepraszam. Zobacze teraz czy dam rade poslugiwac sie z ta strona szukaj w archiwach, bo juz kilka razy mi sie nie udalo. Nie rozumiem tej strony zbyt dobrze w jezyku niemieckim.
UlkaJ

Post autor: UlkaJ »

W Łęgu znalazłam jedną Małgorzatę Łukaszewską urodzoną 12 lipca 1851 roku, córkę Benedykta i Rozalii z Gołębiewskich. Miała brata bliźniaka Jakuba. Oboje urodzeni w miejscowości Mokrzk.

http://www.szukajwarchiwach.pl/50/149/0 ... BKTtX1xMkA
Akt urodzenia nr 37 i 38.

Ulka
Awatar użytkownika
Carolina

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Ulka,

dziekuje serdecznie za te informacje. Jesli wiec Malgorzata rodzila Gertrude w 1896 roku, to by miala 45 lat.
lecz w akcie urodzenia Gertrudy pisze ze jej matka Malgorzata ma 40 lat.
Jednak ci którzy przyszli zeby zawiadamiac ksiedza, to jacys obce osoby, wspolpracownicy Malgorzaty. Czy to mogloby byc tak, ze oni tylko wiedzieli mniejwiecej wiek Malgorzaty?

Pozdrawiam.
Carolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”