Kolejarze -gdzie szukać wykazu pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Peter_2014

Sympatyk

Post autor: Peter_2014 »

donchichot pisze:Witam
proszę powiedzieć do jakiej DOKP w latach 1945 - 1970 należała stacja PKP Piotrków Trybunalski ob. woj. łódzkie.
Pozdrawiam
Z tego, co się orientuje, najpierw było w okręgu DOKP Łódź, a po jej likwidacji, chyba w latach 60. do DOKP Katowice. Ale nie jestem pewny na 100%
Pozdr
PS
dorotabil

Sympatyk

Post autor: dorotabil »

Witam,
poszukuję informacji nt Kolei Nadwiślańskich - czy może ktoś ma jakieś wskazówki?
Malwina_B

Sympatyk

kolejarz w Cesarstwie Rosyjskim

Post autor: Malwina_B »

Witam
W metryce znalazłam info, że mój przodek był pomocnikiem maszynisty na drodze żelaznej Herby-Kielce przed I wojna światową. Czy ktoś może orientuje się, czy zachowały się jakieś spisy/akta pracowników kolei z tego czasu?

malv
ROMAN_B

Sympatyk

Re: kolejarz w Cesarstwie Rosyjskim

Post autor: ROMAN_B »

Malwina_B pisze:Witam
W metryce znalazłam info, że mój przodek był pomocnikiem maszynisty na drodze żelaznej Herby-Kielce przed I wojna światową. Czy ktoś może orientuje się, czy zachowały się jakieś spisy/akta pracowników kolei z tego czasu?

malv

Witam.

Malwino, polecam Ci wątek założony w lutym 2009 roku „Kolejarze - gdzie szukać wykazu pracowników”. Ostatni wpis na tym wątku, to luty 2016 r. Proponuję Ci przejrzeć wpisy na tym wątku może znajdziesz tam informacje, które interesują Ciebie.
Tu jest link do wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... arze.phtml

Pozdrawiam – Roman.
Malwina_B

Sympatyk

Re: kolejarz w Cesarstwie Rosyjskim

Post autor: Malwina_B »

Wielkie dzięki. Poczytam. :D
Justyna_M

Sympatyk

Post autor: Justyna_M »

Dzień dobry,
jakiś czas temu, w styczniu, wysłałam do Centrali PKP podanie o udostępnienie dokumentacji moje dziadka i pradziadka, którzy pracowali na kolei. Wczoraj dostałam telefon, że sprawa jest w toku. Czy ktoś komu udało się taką dokumentację uzyskać mógłby mi napisać jakich dokumentów mogę się spodziewać? Będę wdzięczna za odpowiedź bo mnie trochę ciekawość zżera, a przedłużający się czas oczekiwania nie sprzyja cierpliwości ;) Będą to moje pierwsze dokumenty nie będące metrykami więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam
Justyna
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Witaj Justyno,

Ja o swoim doświadczeniu napisałam stronę wcześniej (10);

w ankietach personalnych pracownicy opisywali swoją drogę zawodową : miejsca pracy, stanowisko na jakim pracowali, są informacje o żonie, dzieciach; zaszeregowaniu płacowym, upomnieniach i nagrodach ; u mnie tylko u "najmłodszego" było zdjęcie..

Duża kopalnia wiedzy o przodkach.

Pozdrawiam Świątecznie - Małgorzata
Justyna_M

Sympatyk

Post autor: Justyna_M »

Serdecznie dziękuję za odpowiedź Małgorzato. Przeglądałam ten wątek ale jakoś twoja wcześniejsza odpowiedź mi umknęła. Dziękuję, że napisałaś ponownie :)

Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
radjas

Sympatyk

Post autor: radjas »

Byłem wczoraj w Milanówku i oglądałem zbiór z zespołu 1403 Kolej Warszawsko Wiedeńska. Wcześniej telefonicznie uzyskałem informację że w tym zespole znajduje się część akt personalnych kolejarzy wiedenki oraz tak zwane księgi składek ubezpieczeniowych. Jeśli chodzi o same akta personalne to obejmują głównie okres 1860 - 1880 (występuje około 1000 nazwisk). Zrobiłem fotokopię inwentarza więc będę mógł wrzucić listę tych nazwisk z podaną sygnaturą jeśli ktoś będzie ciekawy będzie mógł sobie sprawdzić bez konieczności wizyty w Milanówku.
Jeśli chodzi o księgi składek na ubezpieczenie to z punktu widzenia genealogii czy ogólnie odtwarzania historii rodziny moim zdaniem są bezużyteczne. Wypisane są tylko składki i kiedy zostały wpłacone (sfotografowałem jeden przykładowy wpis w takiej księdze). Nazwisk w księgach jest ponoć kilkanaście tysięcy, głównie obejmują okres 1900 - 1917. Żadnego skorowidza więc jak mimo wszystko chce się kogoś znaleźć trzeba kartkować opasłe tomy strona po stronie - ja zrezygnowałem.
Radek
Monika_Gierczak

Sympatyk

Post autor: Monika_Gierczak »

Świetna inicjatywa! Może właśnie tutaj znajdę swoich kolejarzy. Gdyby lista się nie ukazała to poproszę o sprawdzenie nazwisk Szmigrodzki, Szkiela i Chajęcki.

Pozdrawiam,
Monika
Dabkowski_Grzegorz

Sympatyk

Post autor: Dabkowski_Grzegorz »

Także jestem mocno zainteresowany inwentarzem akt pracowniczych.

Pozdrawiam,

― Grzegorz
Awatar użytkownika
radjas

Sympatyk

Post autor: radjas »

Lista się ukaże w przyszłym tygodniu, ale nazwisk Smigrodzki Szkiela i Chajęcki nie ma.
Radek
AnnaWinnicki

Post autor: AnnaWinnicki »

oh prosze o wiadomosc jak lista sie ukaze. A moze nazwisko Antoni Pawlowski?
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Post autor: mariazgora »

Mnie interesuje nazwisko Stawiński z Warszawy, ale w pierwszych latach od 1900 roku.

Pozdrawiam.
Maria
Maciej_Kosmal

Sympatyk

Post autor: Maciej_Kosmal »

Uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwisk: Piwoni, Kraskowski, Kwieciński Rudolf,Łysak Bolesław. Dziękuję. Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”