Bodo

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Co sądzisz o serialu TVP: "Bodo" ?

Czas głosowania minął pn 25 kwie 2016, 20:22

Podoba mi się
1
8%
Nie przypadł mi do gustu
2
17%
Nie oglądam
9
75%

Liczba głosów: 12
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Bodo

Post autor: Bea »

Od kilku tygodni TVP raczy/męczy* nas serialem telewizyjnym o życiu aktora Eugeniusza Bodo.
Bogdan Eugène Junod był synem Théodore Junod i Jadwigi Anny Doroty Dylewskiej. Urodził się najprawdopodobniej w Genewie, tak przynajmniej historycy tłumaczą niemożność znalezienia jego aktu urodzenia w Polsce 8)

Kto jak kto, ale my wiemy, że na metrykalnych dokumentach wiedza się nie kończy. Chciałam Wam zaproponować zabawę w szukanie dokumentów związanych z Bodo i osobami mu bliskimi. Będzie to dobra wprawa do poszukiwań własnych korzeni m.in. w bibliotekach cyfrowych.
Chodzi o udokumentowane informacje z podaniem źródła, tak aby mniej sprawne w poszukiwaniach internetowych osoby, też same mogły odszukać dany dokument.
O jakie dokumenty chodzi ? Ano o jakiekolwiek :wink: Mogą to być wywiady z aktorem, a może to być książka teleadresowa... a może dokumenty związane z jego podróżami.

Zacznijmy może od zdjęcia aktora z 1934 roku - z okładki tygodnika "Kino".
http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/do ... ublication
"Kino" 1934 nr 9 (4 III)

*) niepotrzebne skreślić
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Śledztwo reporterów Superwizjera
http://superwizjer.tvn.pl/aktualnosci,9 ... 40781.html
Krzysztof
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Takich opracowań jest całe mnóstwo.
Chodzi jednak o to, żeby odróżnić prawdziwe źródło jako twardy dowód - od opracowania (często-gęsto opierającego się trochę na dowodach, trochę na domysłach i na tym co kto inny napisał nie wiadomo z jakiego źródła).
Nawet "poważne" opracowania zawierają szereg błędów, które następnie powielane przez następnych "opracowywaczy" bez sprawdzenia źródła. I tak absurdy upowszechniają się i zaczynają żyć własnym życiem.

Mnie jednak nie chodzi o szukanie błędów czy nieścisłości w biografii Bodo, tylko o wykazanie, że fakty są weryfikowalne, że każdy może odkrywać historię i o to, żeby zacząć odróżniać źródła od opracowań oraz żeby zacząć te źródła fachowo opisywać.
Często spotykam się tu na forum, że ktoś znalazł jakąś informację "gdzieś w internetach" - i traktuje ją jako wyrocznię bez zastanowienia. Często "gdzieś w internetach" jest dosłowne - ponowne trafienie do tej samej informacji okazuje się niemożliwe, bo z wyszukiwania pozostał tylko ucięty jakiś skan, nie wiadomo czego (bez opisu źródła).

Myślę, że historia życia Bodo jest tak barwna i na dodatek poparta aktualnie wyświetlanym serialem telewizyjnym - że można pokusić się o jakieś fajne znaleziska.
Np. to: "Przemysł fabryczny w Królestwie Polskim" (1911)
http://www.genealogyindexer.org/frame/d490/890/d
Ojciec Bodzia, Teodor Junod występuje jako właściciel bufetu przy teatrze "Urania" w Łodzi, mieszczącym się przy ulicy Cegielnianej 34.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”