Gdzie szukac wsi Ławki w kraju pruskim? Ewangelicka parafia?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Gałkowski_Andrzej

Karol (Carl) Zerych ewangelik syn Jana (Johanna) i Katarzyny Loth wedlug metryki slubu urodzil sie w 1803 roku "we wsi Ławki w Kraju pruskim".
Jego rodzice ewangelicy w czasie jego slubu w 1826 w Warszawie w sw Krzyzu mieszkali juz w Wegrowie (osrodek protestancki), a jego brat Franciszek (Franz) Zerych urodzil sie w 1807 we wsi Myszadły gmina i parafia Jadow.
Udało mi sie namierzyc 3 wsie Ławki w Prusach (zaborze pruskim):
1) Ławki powiat Pasłek (Pr. Holland)
2) Ławki powiat Gizycko (Loetzen)
3) Ławki powiat Rypin
Mam prosbe o pomoc w okresleniu jakie to parafie ewangelickie oraz o rady jak ustalic, ktore Ławki sa własciwym miejscem urodzenia Karola Zerycha. Moze byla jeszcze inna wies Ławki w Kraju Pruskim.
Jego rodzice ewangelicy w czasie jego slubu w 1826 w Warszawie w sw Krzyzu mieszkali juz w Wegrowie (osrodek protestancki), a jego brat Franciszek (Franz) Zerych urodzil sie w 1807 we wsi Myszadły gmina i parafia Jadow.
Udało mi sie namierzyc 3 wsie Ławki w Prusach (zaborze pruskim):
1) Ławki powiat Pasłek (Pr. Holland)
2) Ławki powiat Gizycko (Loetzen)
3) Ławki powiat Rypin
Mam prosbe o pomoc w okresleniu jakie to parafie ewangelickie oraz o rady jak ustalic, ktore Ławki sa własciwym miejscem urodzenia Karola Zerycha. Moze byla jeszcze inna wies Ławki w Kraju Pruskim.
-
Nagórski_Bogusław

Witam z Krakowa !
"Krajem Pruskim" nazywano w Kongresówce także m.in. Kujawy.
Koło Mogilna znajduje się wieś Ławki. Do 1945 r. należała do ewangelickiej parafii w Józefowie.
Dziś to parafia rzymskokatolicka Palędzie Kościelne.
Bogusław
"Krajem Pruskim" nazywano w Kongresówce także m.in. Kujawy.
Koło Mogilna znajduje się wieś Ławki. Do 1945 r. należała do ewangelickiej parafii w Józefowie.
Dziś to parafia rzymskokatolicka Palędzie Kościelne.
Bogusław
-
Gałkowski_Andrzej

Dziękuje za podpowiedź. Doczytalem sie ze kościół w tej parafii był fundowanych przez jakiegoś opata. To w których latach był ewangelicki?
-
Nagórski_Bogusław

Witaj z Krakowa
Ewangelicki kościół w Józefowie był ceglany, neogotycki. Kiedy powstał - nie wiem. Służył tylko ewngelikom. Przestał istnieć po 2WW.
W sąsiedniej wsi (Palędzie Kościelne) jest kościół rz-kat p.w. św.Marcina (ok. 1800), kolejny w tym miejscu.
Bogusław
Ewangelicki kościół w Józefowie był ceglany, neogotycki. Kiedy powstał - nie wiem. Służył tylko ewngelikom. Przestał istnieć po 2WW.
W sąsiedniej wsi (Palędzie Kościelne) jest kościół rz-kat p.w. św.Marcina (ok. 1800), kolejny w tym miejscu.
Bogusław
-
Gałkowski_Andrzej

Dziekuje jeszcze raz a czy metryki z Jozefowa ewangelickiego moze sie gdzies zachowaly?.Gdzie szukac?
-
Nagórski_Bogusław

Witaj, Wielkanocnie, z Krakowa !
Trudna sprawa! Na "Projekt Poznań" znalazłem jedynie informację, że:
"Księgi gminy (ewangelickiej w Józefowie) założonej w 1861 roku prawdopodobnie zaginęły".
Podobne informacje są przy innych okolicznych gminach ewangelickich (np Mogilno, Kwieciszewo).
Można przypuszczać, że wiosną 1945 r. zostały zabrane przez opuszczających te ziemie kolonistów niemieckich i że mogą być teraz na terenie Niemiec. Może ktoś potrafi je tam odszukać?
Część informacji (jeśli się zachowała) od powstania IIRP powinna być w USC w Mogilnie?
Pozdrawiam
Bogusław
Trudna sprawa! Na "Projekt Poznań" znalazłem jedynie informację, że:
"Księgi gminy (ewangelickiej w Józefowie) założonej w 1861 roku prawdopodobnie zaginęły".
Podobne informacje są przy innych okolicznych gminach ewangelickich (np Mogilno, Kwieciszewo).
Można przypuszczać, że wiosną 1945 r. zostały zabrane przez opuszczających te ziemie kolonistów niemieckich i że mogą być teraz na terenie Niemiec. Może ktoś potrafi je tam odszukać?
Część informacji (jeśli się zachowała) od powstania IIRP powinna być w USC w Mogilnie?
Pozdrawiam
Bogusław
-
Koplinski_L

Jeżeli by to miały być Ławki w aktualnym woj. warmińsko-mazurskim to raczej chodzi o te Ławki (aktualnie: gm. Wilczęta, powiat braniewski)- http://szukajwarchiwach.pl/search?q=42% ... 5%81awkach