Temat: "Prośba o pomoc-Krystyna Brandt"*
Witam serdecznie! Zwracam się z prośbą o pomoc.Moja Prababka Krystyna Brandt,wyznania ewangielicko-augsburskiego,w roku 1867 zamieszkiwała w Przybranowie,niedaleko Aleksandrowa Kuj. W wieku 20 lat urodziła syna,któremu na chrzcie w Parafii Ewangielicko-Augsburskiej w Nieszawie w dniu 18.06.1967 r. nadano imię Jan/ojciec nieznany/.To ustalenia z Archiwum Państwowego we Włocławku.Podczas zgłoszenia narodzin obecni byli Jan Bolke/lat 40/,Henryk Kruger/lat 38/ i Jan Klemp/lat 30/-gospodarze z miejscowości Pinino.Nurtuje mnie pytanie.Skąd pochodziła Krystyna Brandt?Kim byli jej rodzice?Prawdopodobnie,tak przypuszczam,że była córką osadników niemieckich,do których zaliczano również przybyłych wcześniej na te ziemie Olędrów.W domu jej syna,kiedy już dorósł,ożenił się i miał dzieci mówiło się dialektem plattdeutsch.To wiem od nieżyjącego już mojego dziadka,syna wspomnianego wyżej Jana i jednocześnie wnuka Krystyny Brandt.Będę ogromnie wdzięczny za pomoc i ewentualnie wskazówki do dalszych poszukiwań w budowie drzewa genealogicznego moich przodków.Pozdrawiam serdecznie,oczekując na informacje. Roman Brandt
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Brandt Krystyna - Prośba o pomoc
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
fis_taszek

Prośba o pomoc-Krystyna Brandt
A czy sprawdziłeś już czy w tej samej parafii nie ma aktu urodzenia Krystyny?
Pozdrawiam
Karolina
Pozdrawiam
Karolina
- Barbara_Lendzion

http://meldunkowe.genealodzy.pl/ Spróbuj poszukać w meldunkowych.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Dziękuję bardzo za wskazanie strony.Znam niektóre z tych nazwisk , ale zamieszkują woj. Lubuskie i Zachodniopom Pozdrawiam.Roman