Akt metrykalny?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AndrzejG

Sympatyk

Akt metrykalny?

Post autor: AndrzejG »

Witam.
W geneszukaczu natrafiłem na akt zg. Marianny Gieszyńskiej zm. w parafi Szymanów i własnie w tej parafii osiadł mój dziadek pod koniec 19w.
Ja tak myślę że skoro do owego Szymanowa przybył ze Stężycy obecne woj.Lubelskie to na chybił trafił nie wybrał tej miejscowości tylko ktoś z jego krewnych moim zdaniem mógł tam już mieszkać.
Nazwisko mojego dziadka Gnysiński ale pisano róznie Gneszyński ,Gnyszyński, może Gieszyński to jedna z form zniekształcenia nazwiska.
Moja prośba! może ktoś ma dostęp do skanu tego aktu, mógłbym wtedy swoje przypuszczenia potwierdzić lub wykluczyć.
Andrzej.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=07mz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Akt metrykalny?

Post autor: Bozenna »

Andrzeju,
Akt zgonu znajduje sie w zbiorach AD Lowicz.
Marianna Gieszynska, lat 75, wdowa z Ksiestwa Poznanskiego.
Ziemia Stezycka to wschodni brzeg Wisly, czyli inna okolica.
Jesli myslisz, ze Ksiestwo Poznanskie moze byc kolebka tej rodziny, zajrzyj do zbiorow w programie "Basia".
Metryki z Ziemi Stezyckiej znajdziesz czesciowo w Lubgens.eu (Lubelskie Korzenie).
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Witam !
Metryki z lat 1879-1908 (niepełne) z parafii Szymanów (AP Grodzisk) znajdują się tu http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,9210,1
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”