Akt ślubu 1754 Brześć Kujawski

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Akt ślubu 1754 Brześć Kujawski

Post autor: Vasquez »

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu moich przodków, Wojciecha Obrzazgowicz i Marianny Sypniewskiej. Szczególnie chodzi mi o informacje nt. panny młodej. Z tego co rozumiem Wojciech był wdowcem, obywatelem Brześcia, ale Marianna - panną, utrzymującą się z browarnictwa, w przedmieściach Krakowa (a może Krakowskie Przedmieście jako nazwa jakiejś kolonii pod Brześciem, ale z kolei tam browaru by pewnie nie było)?

Wszystko jakoś pasuje, bo w akcie zgonu ich córki Kunegundy Pniewskiej z Obrzazgiewiczów w 1821r. jest informacja, że była córką Wojciecha - browarnika. Nawet jej zgon zgłaszał browarnik w Brześciu.

http://oi68.tinypic.com/zx5n2q.jpg

Z góry bardzo dziękuję!
Pozdrawiam,

Karol.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

... i uczciwej Marianny Sypniewskiej panny z browaru miejskiego na Krakowskim Przedmieściu. ...
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Moim zdaniem to nazwa jednego z brzeskich przedmieść, zapewne jakąś pozostałością po nim jest obecna ul. Krakowska.

Jako uzupełnienie akt metrykalnych polecam akta miejskie:
http://www.szukajwarchiwach.pl/1/106/0#tabZespol
Bartek
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Rzeczywiście Krakowskie Przedmieście musiało być też w Brześciu Kujawskim. Przejrzałem Bartku dość uważnie te akta miejskie szukając nazwiska Pniewski i kilka ciekawych stron znalazłem (szczególnie w "Brześć 6"), bardzo proszę o pobieżne tłumaczenie sprawy. Absolutnie nie chodzi mi o tłumaczenie aktu ale o samo zwrócenie uwagi na meritum sprawy i ewentualne ważne informacje z genealogicznego punktu widzenia. :)

http://www.szukajwarchiwach.pl/1/106/0/ ... VDifUJF3Vg (skan 127)
oraz
http://www.szukajwarchiwach.pl/1/106/0/ ... 3uC67QW0mg (skan 128)

w drugiej linijce w skanie 128 wymieniony jest Baltazar Pniewski, jako filius, czy w tym tekście jest napisane, że jego matką była Agnieszka?

Kilka razy później Baltazar jest wymieniony. Jest to dla mnie o tyle ciekawe, że jest to mój przodek.

Poza tym, w linkach wcześniejszych (od http://www.szukajwarchiwach.pl/1/106/0/ ... hU-8i1qknA czyli skanu nr 95 ) są wymienieni Stanisław i Agnieszka Pniewscy w sprawie ze wspomnianym Kasprem Kwiatkowskim, kto to mógł dla nich być, zięć? Od skanu 98 do 100 ( http://www.szukajwarchiwach.pl/1/106/0/ ... Uf9WWwArEg ) jest znowu spraw między Kwiatkowskim a Pniewskimi, ale Baltazar nie jest wymieniony. Czy mógł być synem Stanisława i Agnieszki?

Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,

Karol.
wietom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wietom »

Czy te akta na pewno dotyczą Brześcia Kujawskiego???
Wiesław Tomczak
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

wietom pisze:Czy te akta na pewno dotyczą Brześcia Kujawskiego???
Sygn. 6 na pewno, ma tak w pierwszej datacji.
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

F. Baltazar Pniewski obywatel brzeski, powód, p-ko F. Kasprowi Kwiatkowskiemu obywatelowi brzeskiemu, pozwanemu.

Choć wprawdzie Kwiatkowski złożył przysięgę co do swego rejestru w 1736 r. i dekret w tej sprawie między F. Adamem Sobkowiczem obywatelem brzeskim, opiekunem sukcesorów śp. FF. Pniewskich obywateli brzeskich, a nim, i wygrał sprawę [...] ponieważ z ostatnio znalezionych dokumentów, tj. testamentu śp. F. Agnieszki 1v. Pniewskiej a potem voto Kwiatkowskiej, wszczął proces F. Baltazar Pniewski tychże Pniewskich syn i sukcesor, i na podstawie zeznań FF. burmistrza i Adama Sobkowicza oraz Trojańskiego i Macieja Woytowicza obywateli przed sądem stawających, chcących istotę sprawy wyłuszczyć, wywiódł, iż rzeczy zostałe po tejże Agnieszce a należne jej sukcesorom nie zostały ujęte w rejestrze przez F. Kwiatkowskiego pozwanego i tenże Kwiatkowski też tak zeznał, przeto sąd, mając na względzie testament ów jako nowo odkryty dokument i biorąc pod uwagę zeznania FF. obywateli postanowił:

By F. Kwiatkowski pozwany F. Pniewskiemu powodowi, sukcesorowi i pasierbowi swemu rzeczy niżej opisane, jako to parę wołów, krowy dwie, kocioł ze wszystkimi rekwizytami do palenia gorzałki, stół wielki i drugi mniejszy, naczynie do mierzenia zboża żelazem obite czyli "pułkorcze [?] okowane", szatę niewieścią skórami jagnięcymi i drugą też skórami białymi czyli "szametluk" obszytą [?] i dwie poduszki (zostawiwszy jedną szatę podług zwyczaju F. Kwiatkowskiemu mężowi oraz poduchę wielką i pewne ozdoby do łóżka przynależne) i nic ponadto od dziś w ciągu 2 tygodni przed sądem grodzkim brzeskim zwrócił.
Ostatnio zmieniony czw 31 mar 2016, 08:31 przez Bartek_M, łącznie zmieniany 1 raz.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Of:

To zdumiewające. Ostatni półkorzec, dokładnie taki jak opisany, widziałem u mojego dziadka na początku lat siedemdziesiątych 20 wieku. Półkorzec to tak "na oko" 50 kilogramów zboża oprócz owsa i prosa. Owies jest sporo lżejszy, a proso sporo cięższe.
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Gawroński_Zbigniew pisze:To zdumiewające. Ostatni półkorzec, dokładnie taki jak opisany, widziałem u mojego dziadka na początku lat siedemdziesiątych 20 wieku. Półkorzec to tak "na oko" 50 kilogramów zboża oprócz owsa i prosa. Owies jest sporo lżejszy, a proso sporo cięższe.
Dzięki!
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Ogromne dzięki. Wygląda więc na to, że Baltazar (Balcer) Pniewski był synem Stanisława i Agnieszki, która to po śmierci pierwszego męża wyszła ponownie za mąż - za Kaspra Kwiatkowskiego. Musiało chyba tak być, że Agnieszka zmarła jakoś przed 1736r. (w sprawie ze skanów 127-128) ale chyba po 1733r. (w sprawie ze skanów 95, 98-100).

Na skanie 98 jest ciekawe zdanie "Famatorum Stanislai et Agnethis Pniewskich tam apud adoptivum Parentem Famatum Gasparum Kwiatkowski" tak Kwiatkowski był przez nich przysposobiony? Co chyba nie do końca było możliwe, by przysposobiony później ożenił się z przysposobiającą? Coś chyba pokręciłem...
Pozdrawiam,

Karol.
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

s. 95
Sprawa między sukcesorami śp. FF. Pniewskich małoletnimi, powodami a F. Kasprem Kwiatkowskim pozwanym.

Strony stawiły się: powodowa, sukcesorowie śp. FF. Stanisława i Agnieszki Pniewskim małoletni - przez F. Andrzeja Krzywińskiego w jego i żony jego imieniu osobiście; pozwana osobiście.

- brak innych informacji genealogicznych.

s. 98
Sprawa między sukcesorami śp. FF. Pniewskich powodami a: FF. Sobkowiczem jednym z opiekunów, Kasprem Kwiatkowskim i innymi, pozwanymi.

- Tutaj Kasper Kwiatkowski określony jako ojciec przysposobiony (parens adoptivus) [w domyśle: tychże sukcesorów małoletnich]; u dołu strony jako ojczym (vitricus) [w domyśle: sukcesorów].

s. 100
- Tu jest wzmianka o F. Agnieszce Pniewskiej żonie F. Andrzeja Krzywińskiego w/s posagu należnego jej z dóbr ojc. i mac. [domyślam się więc, że to córka Stanisława i Agnieszki]
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Ach, rozumiem, bardzo dziękuję. Czyli reasumując, skoro Baltazar Pniewski był (skany 127-128) sukcesorem po Agnieszce Pniewskiej i pasierbem Kaspra Kwiatkowskiego,
z drugiej strony Agnieszka była (skan 98 ) żoną Stanisława Pniewskiego a później wspomnianego Kaspra Kwiatkowskiego,

chyba właściwe jest założenie, że Baltazar Pniewski był synem Stanisława i Agnieszki Pniewskich?
Pozdrawiam,

Karol.
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Na to wychodzi.
Bartek
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Wielkie dzięki. Niesamowite, czego można się dowiedzieć w tych księgach. Kto wie, może coś jeszcze się znajdzie.. :)
Pozdrawiam,

Karol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”