Szukam informacji o zakonniku Małachowskim - Litwa

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

tomasz_kaskow

Sympatyk

Szukam informacji o zakonniku Małachowskim - Litwa

Post autor: tomasz_kaskow »

Witam

Wiem, że mojego dziadka tata Bolesław Małachowski miał brata który był zakonnikiem prawdopodobnie w latach 1915 - 1945.

Teren okolice Wilna.

W tamtych czasach jakiego typu zakony były w okolicy Wilna ?
Poszukuję informacji o rodzinach Kaśków, Małachowskich, Podrez, Weres, Standryt
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Tomku,
może to ks. Sylwester Małachowski -prefekt gimnazjalny w Dziśnie w latach 20-tych i 30-tych. Jak pisze śp. Zofia Iskierska w książce poświęconej Państwowemu Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącemu w Dziśnie im. Ks. Grzegorza Piramowicza Ksiądz Małachowski, poza religią wykładał tam łacinę, j. francuski i propedeutykę filozofii.
Doczytałam, że ks. Małachowski zmarł w 1984 r. Był proboszczem w Solecznikach, później w Jęczmieniszkach, gdzie jest pochowany.
pozdrawiam, Helena
tomasz_kaskow

Sympatyk

Post autor: tomasz_kaskow »

Z tego co wczoraj dowiedziałem się od mojej babci to:

tata mojego dziadka miał na imię Bolesław i miał 2 braci - jeden z nich był zakonnikiem, na zimę przyjeżdżał do rodziny Małachowskich przezimować a w okresie wiosenno-jesiennym miał jakąś chatkę w lesie.

Dziwne dla mnie żeby być zakonnikiem a mieszkać w lesie a nie w jakimś zakonie.

Drugi brat zajmował się floterowaniem podłóg.. co z biegiem czasu prowadząc ten interes dorobił się dość sporych pieniędzy. W późniejszym czasie kupił dwie kamienice.
Miał on synów Witolda i drugiego syna, nie znam jego imienia.
Jeden z nich był wojskowym.

Jak był kryzys i nie było zbytnio mąki i innych produktów przyjeżdżali do Małachowskich zakupić je od nich. Problem pieniędzy u nich nie grał roli bo je posiadali.

Rodzice mojego dziadka to Bolesław Małachowski i Aniela Danielewicz.
Imię mojego dziadka to także Witold.

Mój dziadek był bardzo podobny do Aleksandra Małachowskiego. Włosy, twarz, budowa ciała.

Babcia twierdzi że musieli być kuzynami. Nie wiem tylko w jakiej linii.
Poszukuję informacji o rodzinach Kaśków, Małachowskich, Podrez, Weres, Standryt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”