Poszukiwania Gajewskich z okolic Mławy - potrzebuję pomocy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

joanna84

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Poszukiwania Gajewskich z okolic Mławy - potrzebuję pomocy

Post autor: joanna84 »

Potrzebuję pomocy dotyczącej poszukiwania metryki urodzenia mojej praprababci, która nazywała się Helena Klejna z domu Gajewska.
Jej mężem był Karol Klejna i wiem, że w latach 1893-1909 mieli 9-cioro dzieci – wszystkie urodzone w miejscowości Długosiodło między Wyszkowem a Ostrowią Mazowiecką (te metryki urodzeń są zindeksowane w Genetece). Karol Klejna zmarł w Długosiodle w 1928 r., w akcie zgonu jest tylko informacja o imieniu jego ojca i o tym, że pozostawił po sobie owdowiałą żonę Helenę z Gajewskich. Udało mi się dotrzeć do aktu zgonu Heleny Klejny z domu Gajewskiej, która zmarła w 1957 roku w Długosiodle. Przy czym w akcie z USC jest zapis, że urodziła się w 1860 roku w miejscowości Mławka, a rodzice to Antoni Gajewski i Rozalia (zgon zgłosił syn Kazimierz Klejna zamieszkały w Długosiodle). Natomiast w księgach kościelnych jest zapis, że zmarła w wieku 97 lat (tu po odjęciu to by się zgadzał ten 1860 r.), a rodzice to Antoni Gajewski i Stanisława.
Według Słownika geograficznego Królestwa Polskiego miejscowość Mławka leży blisko Mławy i należy do tej parafii.
Sprawdziłam księgi urodzeń z Mławy z lat 1856- 1867 i znalazłam trzy akty urodzeń:
- 1860/6 Teodor Gajewski ur. w miejscowości Ruda, syn Antoniego Gajewskiego i Marianny z Konińskich
- 1864/154 Antonina Gajewska ur. w miejscowości Lewiczyn, córka Antoniego Gajewskiego i Marianny z Dumińskich
- 1866/182 Katarzyna Gajewska ur. w miejscowości Lewiczyn, córka Antoniego Gajewskiego i Marianny z Dumańskich
Przy czym tak dokładnie akt po akcie to sprawdziłam jedynie rok 1858 (bo tu brakowało skanu indeksu obejmującego nazwiska na literę G), przy reszcie to przejrzałam indeksy na końcu roczników. Zerknęłam też na indeksy pisane cyrylicą z lat 1868-1870 starając się metodą porównawczą sprawdzić czy nie ma jakiegoś Gajewskiego, ale takowego nie znalazłam. Chociaż rosyjskiego nie znam zupełnie, także mogłam coś pominąć.

Czy jest tu może na forum ktoś poszukujący przodków w parafii w Mławie? Powinnam jednak sprawdzić akt po akcie? czy indeksy zrobione pod koniec roku można uznać za dokładne?
Joanna
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Joanno!

Pierwsze dziecko Twoich prapradziadków, Feliks, urodził się i zmarł w 1890 r. w par. Ciechanów. Również w Ciechanowie pobrali się Twoi przodkowie: akt śl. Ciechanów 1890/10

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=

rodzicami Heleny z Gajewskich Klejna byli Antoni Gajewski i Marianna z Dymińskich

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0

21 l., służąca w Ostatnim Groszu, par. Ciechanów, ur. w Lewickiej Cegielni (?), par. Mława, córka nieżyjących Antoniego i Marianny z Dymińskich.

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
joanna84

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Bardzo bardzo serdecznie dziękuję za te informacje :) Czyli jednak będę musiała poszukać tego aktu urodzenia Heleny w parafii w Mławie, ale w latach późniejszych.
Joanna
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

W akcie ślubu Karol Klejna to kawaler 29 l., żołnierz przeniesiony do rezerwy, służący w Ostatnim Groszu, par. Ciechanów, ur. w Przasnyszu, syn Karoliny Klejna wdowy, już nieżyjącej.

Akt ur. Karola Klejna, Przasnysz 1861/208

http://www.warszawa.ap.gov.pl/wyszukiwa ... search.php
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 186&y=1475

Akt zg. Karolina Klejna, Przasnysz 1886/110

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =426&y=670

70 l., robotnica, córka małżonków Gibałowskich (imion nie podano), wdowa po mężu Klejna, z imienia niepamiętanym.

Joanno, jakie imię ojca podane jest w akcie zgonu Karola? To był pewnie mąż matki.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
joanna84

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Elżbieto jeszcze raz dziękuję :) ale odbierasz mi całą radochę z poszukiwań :)
Nie wpadłabym na to żeby ślubu Karola i Heleny szukać w Ciechanowie i dziękuję za te informacje. Dalej chciałabym szukać już sama.

Chociaż mam jeszcze wątpliwości jeśli chodzi o Karola Klejnę - rozumiem, że był dzieckiem nieślubnym. Przecież jeśli byłby pogrobowcem to podano by w akcie urodzenia jako ojca zmarłego męża wdowy Karoliny Klejnowy.
Zapis z aktu zgonu wygląda odwrotnie niż w akcie urodzenia: "syn zmarłych Stanisława Klejny i niewiadomej matki". Chyba, że później wdowa Karolina Klejna wyszła kolejny raz za mąż właśnie za tego ojca dziecka, ale wtedy zostałby formalnie przez niego uznany i nosiłby inne nazwisko.
Także bardziej wiarygodny jest zapis z aktu urodzenia, a tam Karol jest dzieckiem nieślubnym. Jeśli nawet znajdę dzieci Karoliny Klejny z poprzednim mężem to będzie to jedynie rodzeństwo przyrodnie. Chociaż wtedy może uda się namierzyć akt ślubu i w ten sposób miejsce urodzenia i rodziców Karoliny.
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”