A ja mam pytanie - gdzie dostępne być mogą akta sprzed 1810?
Potrzebny mi pierwszy Kublik w siedleckim; archiwum w Siedlcach ma udostępnione od 1810 (czy wcześniej nie ma, czy tylko nie ma w necie?); najdawniej notowane wystąpienie nazwiska/przezwiska to notatka, że szlachetnie urodzona Elżbieta (...) zaufanego(sługę?) swego, Jakuba zwanego Kublicz, na wojnę obecną (1498) wyekspediowała
" Nobilis Elisabeth, consors Egidii
de Minori Pyathek ... lacobum, familiarem
suum dictum Kublycz peditem cum gladio et galea
ad praesens bellum expedivit "
[Acta expeditionum bellicalium palatinatus Calissiensis et Posnaniensis in Valachos
et in Turcas a. 1497-1498 in archivo regio Posnaniensi asservata. Ed. M. Bobrzyński.
StPPP VII, 1882, s. 1-165.]
W Basi jest dużo Kublików, katolików i ewangelików, w łódzkim też są.
Skąd te Wilhelmy i Gottlieby z Konina do zaufanego jejmości Elżbiety idącego na Turków? I co i kiedy ich rzuciło w siedleckie? I - czy na pewno?
Czy na prawdę mają wspólnego przodka wszyscy Kublikowie?
Internety właściwie wcześniej, niż 1800 nie publikują nic, ja nie mam możliwosci jeździć po Polsce i grzebać w archiwach ręcznie - żeby napisać prośbę, trzeba wiedzieć, o co...
I teraz właściwe pytanie/prośba:
Ażeby ktokolwiek, czesząc w jakichkolwiek dokumentach z siedleckiego, starszych niż 1810, zwrócił uwagę na nazwisko KUBLIK - w dowolnych okolicznościach przyrody - i dał mi znać, kiedy to było i o co chodziło?
PLLIIIZZZZ!!!