Malinowscy z Prużan, okolica Hawryłkowicze, Wiaźma

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jatom

Sympatyk

Malinowscy z Prużan, okolica Hawryłkowicze, Wiaźma

Post autor: jatom »

Witam użytkowników tego Forum i uprzejmie proszę o pomoc. Może ktoś już gdzieś-coś robił w "tej okolicy" ;-) ?
Mój 5xpradziadek - Piotr Malinowski w 1842 roku pochował na Sieleckim cmentarzu żonę Apolonię z Janowskich ("lat około 30"), zamieszkiwali "okolicę Hawryłkowicze" w powiecie Prużańskim.
Piotr z tego małżeństwa miał 2 synów: Felixa i Bruno, oraz córkę Franciszkę. Później pojawiają się jeszcze 2 córki ("pojawienie się" jest udokumentowane, ale kolejny związek nie) : Eleonora i Antonina...
Bruno Malinowski (ur. w 1827r.) miał co najmniej 2 ("późnych"?) synów (uwaga ! może "zgubiłem" 1 pokolenie i może to byli wnukowie ?):
Władysław ur. w 1870 i Aleksander ur. w 1872r. w Prużanach
Aleksandra, o statusie "Biełorusa" - NKWD rozstrzelało w 1937, natomiast Władysław "jakimś cudem" znalazł się w Wiaźmie, gdzie żył z (pierwszą czy drugą ?) żoną Marią z Karasińskich (c.Andrzeja i Marii), pracował na "kolei Aleksandrowskiej" i miał co najmniej 3 ("późnych"?) synów :
Bruna (Brunona) ur. w 1905
Czesława - 1908
Wacława - 1914
...po czem zginął (z kontekstu listów rodzinnych wynika, że "w służbie" kolejarskiej) w 1915 roku.
Owdowiała Maria - korzystając z postanowień traktatu zawartego po wojnie Polsko-Bolszewickiej - wraca z synami do Polski i osiedla się w 1922 roku w Piotrkowie Trybunalskim, gdzie "już" w 1928/9 roku otrzymuje pełnię praw obywatelskich.
Czesław i Wacek giną - jeden nad Bzurą 16 września 1939r (brak mi dokumentacji potwierdzającej ten fakt), drugi ... nie mam pojęcia gdzie, ale z listów Brunona z 45r. wynika niezbicie, że "zmarł tak młodo".
Ponadto w pobocznych wątkach pojawiają się siostry Brunona (cioteczne?stryjeczne? córki Aleksandra ?), które zostały w Rosji (Wiaźma), oraz jego ciotki - a więc z domu Karasińskie, córki Andrzeja. Być może jedna z nich (Adela ?) wyszła za mąż za Jana Żychowicza - w roku 1935 "jeszcze" żyli w Sljudiance nad Bajkałem. Prawdopodobnie nie przeżyli terroru lat 1937/38...
Gdyby "ktoś-gdzieś-coś" mógł uzupełnić w powyższej układance, byłoby sympatycznie.
Jacek
Ostatnio zmieniony ndz 03 kwie 2016, 20:02 przez jatom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BEGIERT

Sympatyk

Post autor: BEGIERT »

Witam serdecznie ...
Poszukuje aktu małzenstwa z miejscowosci Siechniewicze gminy Pruzany ..dzisaj na Białorusi ..na nastepujące nazwisko Begiert Józef ----rok 1934
O ile ktos moze pomóc prosze o kontakt .

Z góry serdecznie dziekuje za rozpatrzenie mojej gorącej prosby .

Pozdrawiam
Dariusz :P
Awatar użytkownika
jatom

Sympatyk

Post autor: jatom »

Witam ponownie - patrząc na "geografię Forum" - okolice Prużan i ogólnie Ziemia Grodzieńska - są na marginesie zainteresowań Forumowiczów. Nic dziwnego - polskość na tych terenach była niszczona (głównie przez bolszewików i "władzę radziecką", ale nie tylko). Na dziś wydobyć jakies dokumenty z tamtych stron graniczy z cudem.
A propoś "cuda". Wczoraj otrzymałem odpowiedź z Państwowego Archiwum Historycznego z Sankt Petersburga. Pytanie o przodków wysłałem ledwie 2 tygodnie wcześniej. Oto treść odpowiedzi :
Уважаемый господин Томашевский!
Ваш запрос о дворянстве Малиновских получен и зарегистрирован рег. № 475 от 23.03.2016 г.
Обращаем Ваше внимание, что исполнение поступающих в Российский государственный исторический архив тематических запросов граждан и организаций
осуществляется в порядке оказания платных услуг на основе договора. Договор заключается на одно лицо (один объект) исследования.
С Прейскурантом РГИА можно ознакомиться на сайте www.fgurgia.ru.
Дополнительно сообщаем, что в связи с большим количеством поступивших обращений запросы граждан и организаций
принимаются к исполнению в порядке существующей очереди (8-10 месяцев), после получения от заказчика письменного подтверждения актуальности запроса.
Актуальность обращения будет запрошена в письменной форме, когда подойдет очередь исполнения Вашего запроса.
Czy ktoś bardziej obeznany ode mnie z regulaminem Archiwum podpowie, co dalej mam zrobić ? Wysyłać jeszcze raz prośbę o dokumenty, czy potwierdzić zlecenie... Trochę nie ogarniam tych formalności.
Jacek
PS. No i tak - sprawa się szybko wyjaśniła. Wystarczył telefon do Archiwum. Uprzejma pracownica tegoż zapowiedziała, że "dagawor" przyślą na mój adres, kiedy będzie "moja kolej". Teraz tylko odczekać swoje 8-10 miesięcy (zupełnie jak do polskiego specjalisty chorób dowolnych, tylko mniej boli) ;-)
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Witam,

ja poszukuje informacji na tema Feliksa Malinowskiego, daty mniej wiecej by sie zgadzaly - moze znajdziemy powiazanie. Wyslalem Panu prywatna wiadomosc.

Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”