Cyfry nad zdjęciem

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Cyfry nad zdjęciem

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Nad zdjęciem mojego dziadka widnieje napis:
Wiżajny
15/10 - 61
W swoich zbiorach mam dwa zdjęcia z podobnym podpisem; inne osoby, inna nazwa miejscowości i inne numery.zdjęcia mają format legitymacyjny i są raczej zrobione niedbale, widać że fotografowani nie byli do zdjęcia szczególnie ustawiani, dlatego interesuje mnie w jakim celu zdjęcia na szybkiego były robione i co oznaczają te numery. chciałam je wkleić w okienku by pokazać jak to faktycznie wygląda, ale nie radzę sobie z wklejaniem obrazów. Czy ktoś spotkał się z czymś takim, czy te numery coś znaczą, czy nie mają żadnego znaczenia. Pozdrawiam.
Dabkowski_Grzegorz

Sympatyk

Cyfry nad zdjęciem

Post autor: Dabkowski_Grzegorz »

A nie może to być po prostu data?

― GD
mjasion

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Cyfry nad zdjęciem

Post autor: mjasion »

Chodzi prawdopodobnie o zdjęcia takie jak w linku poniżej:

https://www.facebook.com/raczkowskie.ar ... =3&theater

do dokumentów z czasów niemieckiej okupacji. Też mam kilka takich zdjęć i też jestem ciekaw co te liczby u góry znaczą. Ostatnia liczba wygląda na jakąś liczbę porządkową. Mam zdjęcia czteroosobowej rodziny gdzie poszczególni jej członkowie są numerowani po kolei. Dwie pierwsze nie są na pewno datą. W linku powyżej dla mieszkańca Krukówka mamy 11/21, na zdjęciu mojego dziadka, który mieszkał w pobliskiej miejscowości jest "Raczki 11/13 - 19" , na zdjęciach z Zaboryszek są napisy typu "17/ - 30" (brak liczby po ukośniku).
Pozdrawiam,
Marek
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Cyfry nad zdjęciem

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dokładnie zdjęcie dziadka z numerami wygląda tak jak w/w linku. Dziękuję za informację . Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”