Bieżeństwo uchodźstwo 1915

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

adalbertus.cz

Bieżeństwo

Post autor: adalbertus.cz »

Witam serdecznie.
Z dużym zainteresowaniem przeczytałem wątki dotyczące bieżeństwa. Może ktoś z Państwa orientuje się gdzie można znaleźć spisy uchodźców z rejonów Kujbyszewa , Kazania i Briańska. Aż tyle miejscowości ponieważ dość liczna rodzina znalazła się w różnych rejonach Rosji. Wdzięczny będę za informację.
Pozdrawiam.
Wojtek
adalbertus.cz

Bieżeństwo

Witam serdecznie.
Zwracam się z prośbą do znawców tematu. Czy istnieje szansa znalezienia miejscowości /jeśli tak to w jaki sposób?/ do której mogła być skierowana rodzina w okresie bieżeństwa. Rodzina wyruszyła z miejscowości Dokudów /pow.bialski,woj.lubelskie/.
Wdzięczny będę za informacje.
Pozdrawiam.
Wojtek.
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Bieżeństwo

Post autor: historyk1920 »

Witam !
http://biezenstwo.pl/2014/02/27/uchodzs ... -wygnanie/
Niestety nie ma utartego planu działania, trzeba cierpliwie szukać informacji.
Życzę wytrwałości i sukcesów w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Marek
adalbertus.cz

Bieżeństwo

Dziękuję bardzo.Szukam więc dalej.
Pozdrawiam.
Wojtek
MarekKorniluk

Sympatyk

Bieżeństwo

Post autor: MarekKorniluk »

Wiatm.
A sprawdzała Pani w Archiwum Akt Nowych w Warszawie
adalbertus.cz

Bieżeństwo

Witam.
Nie sprawdzałem w Archiwum Akt Nowych.Czy można zwrócić się do nich listownie ewentualne mailowo z zapytaniem? Do Wwy mam dosyć daleko.
Pozdrawiam.
Wojtek
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Spisy ewakuowanych z Warszawy w 1915

Post autor: Wojciech_Jędrasik »

W roku 1915 władze carskie zarządziły ewakuację z Warszawy przed Niemcami przemysłu, urzędów, i chyba też generalnie mężczyzn w wieku poborowym wraz z rodzinami. Zapewne nie obyło się przy tym bez biurokracji – powinny być jakieś listy czy wykazy ewakuowanych, z różnymi dodatkowymi danymi jak adres, wiek, zawód, itp. Gdzie można by znaleźć takie materiały? Jestem zainteresowany obszarem lewobrzeżnej, południowo-zachodniej Warszawy, i okolicznych gmin włączonych do niej potem w roku 1916.
Wojciech
Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Spisy ewakuowanych z Warszawy w 1915

Post autor: Andrzej_Dmytryszyn »

Wojtku, wątek tych wydarzeń, określanych terminem "Bieżeństwo", powraca dość często na forum. Dość obszernie opisany jest tu: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... BFe%F1stwo
Wpisz także "Bieżeństwo" w wyszukiwarce forum, znajdziesz tam wiele innych odniesień.
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Dokumenty dotyczące „bieżeństwa” z archiwów białoruskich.
http://archives.gov.by/index.php?id=726084
Krzysztof
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Bardzo dziękuję za podpowiedź, Andrzeju, i przenoszę się z tym problemem tam właśnie.
Wojciech
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Przeglądając linki zauważyłem, że publikacje te generalnie są pisane z punktu widzenia miejsc do których uchodźcy już dotarli, lub opisują sytuację w drodze do tych miejsc. Mnie zaś najbardziej interesowałby dokument który roboczo nazwę „Wykaz ludności przeznaczonej do ewakuacji z Warszawy”, przygotowany jeszcze przed ewakuacją lub na jej początku. Tak na zdrowy rozsądek biorąc, jeżeli ewakuacja nie była jakąś kompletną prowizorką, to takie spisy powinny gdzieś do końca w szufladach leżeć obok wykazów mobilizacyjnych czy wykazu kluczowej infrastruktury i jej obsługi. Wydaje mi się, że właśnie w oparciu o jakieś wykazy ludzie znajdowali potem miejsca w wagonach czy na podwodach, i w oparciu o nie przychodził żandarm z pismem i poleceniem wyjazdu. Natknęliście się może na coś takiego?
Wojciech
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie widziałem żadnych ale czytałem i słyszałem o listach "resortowych" tj nie ludności danego rejonu (gminy? powiatu?) a "pracownikach zakładu X" "urzędnikach urzędu Y"
i na zdrowy rozsądek - listy wraz z ludźmi (i inną dokumentacją) wyjechały:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Jeżeli chodzi o urzędników, to można nieco znaleźć w aktach Kancelarii Gubernatora Warszawskiego
„Referat V zwany ?buchalteryjnym? był jedną z komórek Kancelarii Gubernatora Warszawskiego. W latach 1914 ?1915 wzrosły wydatki związane z sytuacją wojenną. Referat V zlecał wypłatę pieniędzy na wyjazd rodzin urzędników i sporządzał spisy ewakuowanych pracowników z zaznaczeniem miasta, do którego się udają.”
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... 193&f=2500
Krzysztof
juruska

Post autor: juruska »

Witam,
Czy posiada ktoś dostęp do publikacji,, Список адресов беженцев / Всероссийские Земский и Городской союзы"?? Interesuje mnie część z nazwiskami na K, a konkretnie Kasjaniuk, Kasianiuk, Kasyjaniuk?

juruska
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, i za ciekawy link. Przodka którego poszukuję raczej jednak nie podejrzewam o bycie urzędnikiem, już prędzej był wykwalifikowanym robotnikiem lub zupełnie drobnym przedsiębiorcą. Miał jednak inną cechę – nosił Niemieckie nazwisko, i pochodził z rodziny kolonistów. Czy słyszeliście by władze carskie zrobiły w Warszawie jakąś listę „politycznie podejrzanych” żeby odsunąć ich daleko od frontu?
Wojciech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”