Nietypowe pytanie - Schlitzkus Strasse

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
gryszpi

Sympatyk

Nietypowe pytanie - Schlitzkus Strasse

Post autor: gryszpi »

Podczas II wojny ul. 3-go Maja w Płocku nosiła nazwę Schlitzkus Strasse. Czy ktoś z Państwa może domyśla się co oznacza słowo schlitzkus ? czy to jakieś nazwisko, miejscowość jakaś inna nazwa ? Szukam tego od wielu tygodni dosłownie wszędzie i nic. Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc i ewentualne podpowiedzi.
Amaranta

Sympatyk

Post autor: Amaranta »

To nazwisko, używane także dziś, również w spolszczonej formie Szlitkus. Może pochodzić z litewskiego.

Cytat ze strony http://www.pocztowki.plockie.pl/artykul26.html :

"Nazwy ulic takie jak: Teatralna, Piekarska, Zduńska, Królewiecka przetłumaczono dosłownie na język niemiecki. Inne ulice i place dotychczas noszące imiona bohaterów, pisarzy albo zdarzeń historycznych przemianowano przykładowo: Henryka Sienkiewicza na Hermann Goering-Strasse, ul. POW na Erich Koch-Strasse, ul. 1 Maja na Paul Sohn Strasse, ul. 3 Maja na Schlitzkus Strasse, ul. Kościuszki na Gilly Strasse. Dwaj pierwsi to powszechnie znane osobistości. Z pozostałych dosyć neutralna wydaje się postać Davida Gillego ze Schwedt (1748-1808) pruskiego kartografa i budowniczego, który w 1803 roku wzniósł w Płocku gmach tzw. kamery (fot. 2) i więzienie. Obydwie budowle do dzisiaj służą celom administracyjnym"

Niestety, akurat Schlitzkusa nie objaśniono, ale najwyraźniej był Niemcem w jakiś sposób zasłużonym dla regionu, lub nazistowskiego systemu... przyznam, że też nie znalazłam jeszcze pasującej osoby, ale na pewno należy szukać po tej linii.

Pozdrawiam,

Daria
Awatar użytkownika
gryszpi

Sympatyk

Tak, tak znam tą stronę. Też mam przypuszczenia że to musiała być jakaś osoba jednak nie mam pojęcia o kogo chodzi niestety. No nic może ktoś wpadnie o kogo chodziło...

Piotrek

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Ostatnio zmieniony czw 07 kwie 2016, 09:50 przez gryszpi, łącznie zmieniany 1 raz.
Amaranta

Sympatyk

Post autor: Amaranta »

Jeszcze jedna podpowiedź - postaci współczesne były przez Niemców zapisywane imieniem i nazwiskiem, jak w przykładach ze strony (albo np. Willy-Brandt-Weg). Osoby historyczne - samym nazwiskiem, jak słynny architekt Johannes von Schlaun - ulica nazywa się tylko Schlaunstrasse (to samo z Gilly Strasse, czy właśnie Schlitzkus Strasse).

pozdrawiam,

Daria
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Zdaje się że to po prostu: Ulica "Saneczkowa". Nazwisko/nazwa tego rodzaju po niemiecku to to się nazywa Flurname = w przybliżeniu nazwisko/nazwa od niwy tj. działalności albo charakteru miejsca.
Awatar użytkownika
gryszpi

Sympatyk

Schlitz oznacza szczelinę, ale dlaczego do tego mieliby dodawać jeszcze "kus" ? To już nie wiem - Schlitz - kus Strasse. Chyba raczej wątek z nazwiskiem jakiejś osoby bardziej by mi pasował choć nie mam pojęcia o kogo mogło chodzić.

Piotrek
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
rodzina Schlitzkus- niemiecka rodzina o korzeniach litewskich , zamieszkująca tzw. "Małą Litwę" nad Niemnem w Prusach Książęcych. Niestety nie znalazłam ,który z przedstawicieli tego rodu był zasłużony i w jakiej dziedzinie , że aż nazwano jego nazwiskiem ulicę.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Alinka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Alinka »

Witam

W niemczech istnieje miasto SCHLITZ. Wydaje mi sie w Hessen. Moze tu jest jakies powiazanie nazw. Byc moze ktos kto nadawal nazwy ulic pochodzil z tego miasteczka .Alina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”