Nietypowe pytanie - Schlitzkus Strasse
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nietypowe pytanie - Schlitzkus Strasse
Podczas II wojny ul. 3-go Maja w Płocku nosiła nazwę Schlitzkus Strasse. Czy ktoś z Państwa może domyśla się co oznacza słowo schlitzkus ? czy to jakieś nazwisko, miejscowość jakaś inna nazwa ? Szukam tego od wielu tygodni dosłownie wszędzie i nic. Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc i ewentualne podpowiedzi.
To nazwisko, używane także dziś, również w spolszczonej formie Szlitkus. Może pochodzić z litewskiego.
Cytat ze strony http://www.pocztowki.plockie.pl/artykul26.html :
"Nazwy ulic takie jak: Teatralna, Piekarska, Zduńska, Królewiecka przetłumaczono dosłownie na język niemiecki. Inne ulice i place dotychczas noszące imiona bohaterów, pisarzy albo zdarzeń historycznych przemianowano przykładowo: Henryka Sienkiewicza na Hermann Goering-Strasse, ul. POW na Erich Koch-Strasse, ul. 1 Maja na Paul Sohn Strasse, ul. 3 Maja na Schlitzkus Strasse, ul. Kościuszki na Gilly Strasse. Dwaj pierwsi to powszechnie znane osobistości. Z pozostałych dosyć neutralna wydaje się postać Davida Gillego ze Schwedt (1748-1808) pruskiego kartografa i budowniczego, który w 1803 roku wzniósł w Płocku gmach tzw. kamery (fot. 2) i więzienie. Obydwie budowle do dzisiaj służą celom administracyjnym"
Niestety, akurat Schlitzkusa nie objaśniono, ale najwyraźniej był Niemcem w jakiś sposób zasłużonym dla regionu, lub nazistowskiego systemu... przyznam, że też nie znalazłam jeszcze pasującej osoby, ale na pewno należy szukać po tej linii.
Pozdrawiam,
Daria
Cytat ze strony http://www.pocztowki.plockie.pl/artykul26.html :
"Nazwy ulic takie jak: Teatralna, Piekarska, Zduńska, Królewiecka przetłumaczono dosłownie na język niemiecki. Inne ulice i place dotychczas noszące imiona bohaterów, pisarzy albo zdarzeń historycznych przemianowano przykładowo: Henryka Sienkiewicza na Hermann Goering-Strasse, ul. POW na Erich Koch-Strasse, ul. 1 Maja na Paul Sohn Strasse, ul. 3 Maja na Schlitzkus Strasse, ul. Kościuszki na Gilly Strasse. Dwaj pierwsi to powszechnie znane osobistości. Z pozostałych dosyć neutralna wydaje się postać Davida Gillego ze Schwedt (1748-1808) pruskiego kartografa i budowniczego, który w 1803 roku wzniósł w Płocku gmach tzw. kamery (fot. 2) i więzienie. Obydwie budowle do dzisiaj służą celom administracyjnym"
Niestety, akurat Schlitzkusa nie objaśniono, ale najwyraźniej był Niemcem w jakiś sposób zasłużonym dla regionu, lub nazistowskiego systemu... przyznam, że też nie znalazłam jeszcze pasującej osoby, ale na pewno należy szukać po tej linii.
Pozdrawiam,
Daria
Tak, tak znam tą stronę. Też mam przypuszczenia że to musiała być jakaś osoba jednak nie mam pojęcia o kogo chodzi niestety. No nic może ktoś wpadnie o kogo chodziło...
Piotrek
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Piotrek
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Ostatnio zmieniony czw 07 kwie 2016, 09:50 przez gryszpi, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze jedna podpowiedź - postaci współczesne były przez Niemców zapisywane imieniem i nazwiskiem, jak w przykładach ze strony (albo np. Willy-Brandt-Weg). Osoby historyczne - samym nazwiskiem, jak słynny architekt Johannes von Schlaun - ulica nazywa się tylko Schlaunstrasse (to samo z Gilly Strasse, czy właśnie Schlitzkus Strasse).
pozdrawiam,
Daria
pozdrawiam,
Daria
-
Gawroński_Zbigniew

Witam,
rodzina Schlitzkus- niemiecka rodzina o korzeniach litewskich , zamieszkująca tzw. "Małą Litwę" nad Niemnem w Prusach Książęcych. Niestety nie znalazłam ,który z przedstawicieli tego rodu był zasłużony i w jakiej dziedzinie , że aż nazwano jego nazwiskiem ulicę.
pozdrawiam monika
rodzina Schlitzkus- niemiecka rodzina o korzeniach litewskich , zamieszkująca tzw. "Małą Litwę" nad Niemnem w Prusach Książęcych. Niestety nie znalazłam ,który z przedstawicieli tego rodu był zasłużony i w jakiej dziedzinie , że aż nazwano jego nazwiskiem ulicę.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka