Koloniści niemieccy koło Mińska Mazowieckiego

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Koloniści niemieccy koło Mińska Mazowieckiego

Post autor: Wojciech_Jędrasik »

Poszukuję danych kolonistów niemieckich którzy zasiedlali bliskie okolice Mińska Mazowieckiego od około 1840 roku (Królewiec/Karlshof, Tyborów, Marianka, Mrozy, Pełczanka, Katarzynów…). Czy ktoś natknął się na jakiekolwiek spisy tych osadników, robione z dowolnego powodu? Ewangelickie księgi z Węgrowa niestety zaginęły, więc chyba tylko tą drogą można ich odszukać…
Wojciech
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Wojciechu, pod linkiem, który zamieszczam poniżej znajdziesz trochę informacji na temat kolonistów niemieckich z okolicy Mińska Mazowieckiego oraz gdzie można szukać i w jakich publikacjach są zamieszczone dane.

http://minskmaz.com/forum/cmentarz-niem ... scu?page=1

Pozdrawiam – Roman.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Bardzo dziękuję :D pewnością odezwę się do Muzeum Ziemi Mińskiej, i kupię zeszyty „Rocznika”, choć niektóre artykuły chyba są już w internecie. Najbardziej jednak zależy mi na próbie zarzucenia sieci w lata 1840-1870, i ustalenia przynajmniej kto z moich przodków (a może i skąd?) się tam pojawił, nawet jeżeli z braku ksiąg kilkadziesiąt kolejnych lat będzie potem sprawdzanych „na wyczucie”.
Pozdrawiam, Wojciech
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
inne wzmianki...
Książę Radziwił w 1650 roku założył pierwszą niemiecką ewangelicką gminę Wengrów.
Przed rokiem 1795 powstały:
Katarzynów, Stefanów, Przyłęk, Kiełbasa;
1868 r.: Marjanka; tutaj przybyli osadnicy pochodzących z pobliskich niemieckich koloni Węgrów i Pułtuska.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Super, bardzo dziękuję! :D Część publikacji podaje, że koloniści pojawiają się w okolicy dopiero od 1845r. Być może wtedy przybyła jakaś większa fala, związana z rozwojem Królewca, który stał się potem ich dużym ośrodkiem. Trop Pułtusk->Marjanka jest obiecujący: w widocznych na szybko w Genetece zapisach w podpułtuskich wsiach ich urodzenia (Isbrecht) są, i znikają po 1868r, mimo że księgi ewangelickie są tam dostępne dalej do 1885r. Ale najwcześniejszy dziś znany mi wpis do ksiąg w parafii w Mińsku jest z roku 1855, czyli wcześniej niż zaciąg z Pułtuska w 1868r, i z nazwiskiem pisanym Izbrecht, podobnie jak np. koło Nowego Dworu, gdzie występowały zresztą obydwie te odmiany. Tym nie mniej jestem wdzięczny, to bardzo cenna informacja!
Wojciech
Mirek80

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mirek80 »

Witam,

Wszystkie (z wyjątkiem najświeższego) numery Rocznika Mińsko-Mazowieckiego są dostępne w internecie:
http://mazowsze.hist.pl/19/Rocznik_Minsko_Mazowiecki/
Pozdrawiam,
Mirek
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Dziękuję! W sam raz lektura na weekend :)
Pozdrawiam,
Wojciech
andrzej_z

Sympatyk

Post autor: andrzej_z »

Dzień dobry, odświeżam ten wątek gdyż szukając swoich przodków po mieczu (nazwisko: Żak) dotarłem do Arynowa i Królewca, a także ogólnie okolic Mińska Mazowieckiego i nawet Węgrowa. Według zebranych przeze mnie danych pierwsi przodkowie z mojej linii przybyli do tych okolic w 1829 roku. Był to Józef Ż. i jego żona Józefa Kowalska. Ona i ich pierwsze dziecko urodzili się w Krasnymstawie na Lubelszczyźnie, ale już drugie dziecko urodziło w Mińsku i tutaj wiele osób z mojej rodziny mieszkało aż do II wojny. Jeden z synów Józefa (Seweryn) jest opisany jako kolonista w Arynowie. Niestety poza imionami rodziców Józefa (Szymon i Elżbieta) nie potrafię nic znaleźć, pomimo wielu godzin spędzonych nad dostępnymi publicznie dokumentami. Po prostu nie wiem skąd tu przyjechali. Może ktoś mi pomoże lub pokieruje? Byłbym bardzo wdzięczny bo chyba dotarłem do ściany :( Andrzej
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

Ja trochę interesowałem się z Tyborowa ale z lat międzywojennych .Moja babcia miała koleżankę nazywaliśmy ją w domu Lucia. Ona uciekła z dziećmi jak szedł front Radziecki. Jej mąż zginął na wschodzie jak go Niemcy przymusowo wcielili. Ja ją osobiście widziałem raz w 1970roku jako małe dziecko. Adres do niej póżniej zaginął. Nie pamiętam jej nazwiska.Zostało mi tylko zdjęcie jej z synem z Berlina Zachodniego z 1969 roku/ Pozdrawiam Tadeusz
andrzej_z

Sympatyk

Niestety w mojej rodzinie Tyborów w ogóle nie występuje, choć faktycznie jest bardzo blisko Mińska, podobnie jak Królewiec i Arynów, gdzie mieszkała moja rodzina. Tylko - patrząc na mapę - z drugiej strony Mińska. Niemniej - wielkie dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Nie czytalam calego watku ale moze w linku nizej znajdziesz jakies wskazowki gdzie szukac
kolonistow w okolocach Minska Mazowieckiego.
Przybyli w 1801 roku - Die Schwabensiedlungen bei Warschau. Od str. 68
Stara i Nowa Iwiczna, Lesznowola (tu byl urzad dla przybylych), Ludwigsburg i Schwiningen, ......
wiekszosc przybyla z Franken z miejscowosci Ilvesheim.
http://upstreamvistula.org/Documents/ABreyer_DtGaue.pdf
https://de.wikipedia.org/wiki/Franken_(Region)
https://de.wikipedia.org/wiki/Ilvesheim
wymienione miejscowosci:
Laski, von den Schwaben
Storchnest genannt, Ludwinow, genannt Krapenest, Opacz, Chyliczki-Hilitz, Gorzkiewki, Dziekanow..........

Pozdrawiam
Grazyna
Ostatnio zmieniony wt 18 sty 2022, 19:41 przez Grazyna_Gabi, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Witam,

W AGAD znajdują się zasoby archiwum domowego rodziny Jezierskich, właścicieli Mińska i okolic od 1807 do 1870 roku (później własność przejęła rodzina Doria Dernałowicz). I w tych zasobach zachowały się m.in. imienne tabele spisowe rozliczeń z dzierżawcami tamtejszych gospodarstw, i nieruchomości w mieście.
Ja mam fotokopie z lat 1858-1860 dotyczące wsi Marianka, i mogę udostępnić chętnym.

Pozdrawiam,
Wojciech
andrzej_z

Sympatyk

Ogromne dzięki za Wasze odpowiedzi - Grazyna_Gabi i Wojciech_Jędrasik :)

Z niemieckim u mnie dużo słabiej niż z angielskim, ale przejrzałem pobieżnie i są w tych dokumentach bardzo interesujące mnie rzeczy, muszę to sobie spokojnie przetłumaczyć.

Wiem, że późniejsze pokolenia mojej rodziny mieszkały również w Żyrardowie i Warszawie (gdzie ja się w końcu urodziłem). A teraz - o ironio- mieszkam 10 km od Lesznowoli :)

Natomiast materiały pp. Jezierskich nie są chyba dostępne online, więc wymagałyby chyba wizyty w czytelni... Niestety Marianka nie występuje w moich rodzinnych danych i z mapy wynika, że jest bliżej Tyborowa wspomnianego przez taadek61 niż Arynowa i Królewca, które są po drugiej stronie Mińska.

Niemniej - jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Szczerze mówiąc, dopiero po śmierci większości mojej rodziny zacząłem się interesować genealogią i ze strony mojego Taty nie ma już nikogo, z kim mógłbym o tym porozmawiać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”