tabele likwidacyjne

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

tabele likwidacyjne

Post autor: marzanna62 »

Wybieram sie do AP Kielce aby przejrzec żrodla pozametrykalne. Bede miec ograniczony czas pobytu kilka godzin to specjalny wyjazd do archiwum chce sie dobrze przygotowac do wyjazdu.
Moj plan to nastepujace dokumenty:
1. Komisarz do spraw włoscianskich kilka takich dokumentow
2.Tabele likwidacyjne tez kilka takich dokumentow

Chcialabym cos wiedzej wiedziec o strukturze takich dokumentow mysle ze byl jakis schemat sporzadzania.
ad 1 Komisarz czy tam wszystkie miejscowosci ida wymieszane czy sa jakby zakladki teczki na poszczegolne miejscowosci

ad 2. Jaki jest uklad takiej tabeli porzadek wedlug nazwiska czy wg numeru domu? A moze jeszcze jakis inny klucz?

Bardzo prosze o jakies wskazowki od osób ktore przegladały takie dokumenty
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

tabele likwidacyjne

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Rok temu otrzymałem e-mailem z AP Kielce skany tabel likwidacyjnych Nasiechowic (9 stron) i tabel nadawczych (5 stron). To są różne tabele, z ilością przydzielonej ziemi, z numerami działek na mapie i różne pisma. Niestety nie otrzymałem mapy z numerami działek, więc napisałem ponownie i otrzymałem szkic terenowy, ale taki ogólny bez zaznaczonych działek.
Gdy wrócisz z Archiwum, to napisz czy oprócz tabel otrzymałaś mapę z numerami działek.
Pozdrawiam, Eugeniusz
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: tabele likwidacyjne

Post autor: marzanna62 »

Jakubas_Eugeniusz pisze:Rok temu otrzymałem e-mailem z AP Kielce skany tabel likwidacyjnych Nasiechowic (9 stron) i tabel nadawczych (5 stron). To są różne tabele, z ilością przydzielonej ziemi, z numerami działek na mapie i różne pisma. Niestety nie otrzymałem mapy z numerami działek, więc napisałem ponownie i otrzymałem szkic terenowy, ale taki ogólny bez zaznaczonych działek.
Gdy wrócisz z Archiwum, to napisz czy oprócz tabel otrzymałaś mapę z numerami działek.
Pozdrawiam, Eugeniusz
Byłam w AP Kielce. Niestety u mnie tez nie mam mapki. Warto jednak szukac tabel likwidacyjnych nie tylko w zezpole dla takich tabel ale rowniez w zespole Komisarz do spraw włoscianskich powiatu .... Niestety przynajmniej w przypadku moich powiatow nie ma dokladnego opisu zawartosci takiego zespolu. Bedac na miejscu przejrzalam dokladnie zawartosc zespolów "komisarz" i znalazlam w tym zespole równiez tabele likwidacyjna. I byla to tabela z duzo wieksza zawartoscia niz ta w zespole tabe. Z braku czasu nie moglam sie wczytac dokladnie robilam tylko zdjecia ale jest nazwiso z wyszegolnionymi pozycjami tego pola poaz tym jest obmiar ze wspolrzednymi geograficznymi dzialek ale nie udalo mi sie powiazc tego z nazwiskami za malo czasu. Poza tym w przypadku komisarza do spraw wloscianskich dla innego powiatu znalazlam teczke tyczko dla jednej wsi i byla bardzo gruba znalzlam tam kilka pism w ktorych moj przodek czasem sam czasem z innymi wloscianami pisal do tego komisarza. I na jednym z tych pism sa nawet prawdopodobnie podpisy włoscian choc w aktach metrykalnych jest zapis o niepismiennosci. Na razie mam tylko zdjecia bede przegladac dokladnie i sortowac. Reasumujac taki zespol komisarza do spraw wloscianskich moze byc skarbem co widac zachowala sie gruba teka dla jednej z moich wsi.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”