Nazwisko szlacheckie ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Pietrek,
To nazwisko wystepuje wsrod rodow szlacheckich, ale samo nazwisko nie wskazuje na pochodzenie rodziny.
Aby sprawdzic czy rod byl szlachecki trzeba odnalesc metryki w przelomu XVIII i XIX wieku.
90% polskich nazwisk wystepuje jednoczesnie w rodach chlopskich, mieszczanskich i szlacheckich.
Pozdrawiam,
Bozenna
To nazwisko wystepuje wsrod rodow szlacheckich, ale samo nazwisko nie wskazuje na pochodzenie rodziny.
Aby sprawdzic czy rod byl szlachecki trzeba odnalesc metryki w przelomu XVIII i XIX wieku.
90% polskich nazwisk wystepuje jednoczesnie w rodach chlopskich, mieszczanskich i szlacheckich.
Pozdrawiam,
Bozenna
- tonffillka

Przepraszam że pisze tutaj ale szczerze mówiąc to nie wiem w jaki wątek wpisać moje pytanie - otóż w akcie urodzenia żony mojego prapradziadka - Marianny Cichockiej znajduje się zapis odnoszący się do jej ojca Andrzeja Cichowskiego jako że był on szlachcicem rolnym - co to oznacza? Jeszcze nigdy się nie spotkałam z taki określeniem. Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Małgosia
Pozdrawiam
Małgosia
Cichocki nazwisko szlacheckie, szlachcic rolny, bardzo prosta sprawa, drobna szlachta utrzymująca się z roli tzw, szlachta zagrodowa, majętni byli jak chłopi nie szlachta i tylko tym się odróżniali od chłopów że nosili białe rękawiczki: taka metaforatonffillka pisze:Marianny Cichockiej znajduje się zapis odnoszący się do jej ojca Andrzeja Cichowskiego jako że był on szlachcicem rolnym
Małgosia
-
Jerzyk_Kamil

- Kontakt:
Re: Jeżyk/Jerzyk -prośba o pomoc
Dobry wieczór, nazywam się Kamil Jerzyk.Orchidee77 pisze:Witam
Poszukuje jakichkolwiek informacji o szlachcie o nazwisku Jeżyk/Jerzyk (...)
Niestety na chwilę obecną nie dysponuję wiedzą o wielkopolskich korzeniach mimo pewnych przesłanek (co jednak nie wyklucza ich). Z tego co wiem korzenie mojej rodziny sięgają głównie Kujaw, Pomorza (+ Kaszuby) a także USA.
Zapiszę sobie Pani post i dam znać w razie jakiegoś tropu.
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Jeżyk/Jerzyk -prośba o pomoc
Pietrek 83, w tym roku rozmawiałem z kustoszem jednego z muzeów "szlacheckich". Powiedział, że jeżeli nawet teraz pojedzie się do wioski "szlacheckiej", to od razu widać różnicę. Na czym miałaby ona polegać, tego się nie dopytywałem. Mam tylko nadzieję, że jeżeli w kościele parafialnym takiej miejscowości "gniazdowej" ma miejsce ślub mieszany, to już się nie zakrywa obrazu Matki Boskiej "... co by Biedula na to nie patrzyła". 
Robert
Robert