Poszukuję parafii dla miejscowości Strzyżew, gmina Kampinos
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Poszukuję parafii dla miejscowości Strzyżew, gmina Kampinos
Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa orientuje się do której parafii należy Strzyżew (2 km od Żelazowej Woli)? Nie mogę znaleźć nigdzie tej informacji, ani Sochaczew, ani Kampinos :/
Z pozdrowieniami,
Natalia Gąsiorowska
Czy ktoś z Państwa orientuje się do której parafii należy Strzyżew (2 km od Żelazowej Woli)? Nie mogę znaleźć nigdzie tej informacji, ani Sochaczew, ani Kampinos :/
Z pozdrowieniami,
Natalia Gąsiorowska
-
Janina_Tomczyk

Re: Poszukuję parafii dla miejscowości Strzyżew, gmina Kampi
W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego tom 11 stron 487 jest opisana ta wieś w okolicy Sochaczewa i podana parafia w 1827 roku i późniejsza. Poszukaj dokładnie.piescik pisze:Dzień dobry,
Z pozdrowieniami,
Natalia Gąsiorowska
Pozdrawiam
Janina
Witam,
Podaje link do tego co napisała Janina:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ed3533cbc9698250
Pozdrawiam,
Wiesław_F
Podaje link do tego co napisała Janina:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ed3533cbc9698250
Pozdrawiam,
Wiesław_F
Bardzo dziękuję, w Słowniku podają, że parafia Zawady (a widzę, że powstał pod koniec lat 80 XIX wieku), wcześniej parafia Brochów. Gdzieś doczytałam, że Chopin miał chrzest w Brochowie, to by się zgadzało, bo Żelazowa Wola po sąsiedzku ze Strzyżewem.
- Joanna_Krzemińska

Witam,
mam skany aktów z parafii Brochów , stare akty są również z wielu wsi przyległych co oznacza, że należały one do parafii Brochów. Poszukuję danych z parafii Zawady.
mam skany aktów z parafii Brochów , stare akty są również z wielu wsi przyległych co oznacza, że należały one do parafii Brochów. Poszukuję danych z parafii Zawady.
Joanna
- Michał_Fronczak

Witam Pani Janino. Czy skany z parafii Brochów, które Pani posiada to są te same dostępne w sieci czy może są to kopie ksiąg będących w Parafii/AD Łowicz?
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
- Joanna_Krzemińska

Witam Panie Michale,
część tych skanów jest dostępna w sieci ale są też niezindeksowane. Z tego co mi wiadomo są to skany ksiąg z Kościoła w Brochowie.
Pozdrawiam
Joanna
część tych skanów jest dostępna w sieci ale są też niezindeksowane. Z tego co mi wiadomo są to skany ksiąg z Kościoła w Brochowie.
Pozdrawiam
Joanna
Joanna
Z tego co mi wiadomo, to Strzyżew , gdzieś do połowy XIX wieku podlegał pod Brochów.Później Zawady.Niestety księgi z par.Zawady najprawdopodobniej nie zachowały się.
Pani Joanno, z jakiego okresu ma Pani skany z parafii Brochów?
Dana
Jeśli nie może Pani odpowiedzieć wprost, to proszę na priv.
I jeszcze takie pytanie-jaki jest obecny proboszcz w tej parafii bo poprzedni był wyjątkowo nieprzystępny.
Pozdrawiam
Dana
Pani Joanno, z jakiego okresu ma Pani skany z parafii Brochów?
Dana
Jeśli nie może Pani odpowiedzieć wprost, to proszę na priv.
I jeszcze takie pytanie-jaki jest obecny proboszcz w tej parafii bo poprzedni był wyjątkowo nieprzystępny.
Pozdrawiam
Dana
Dziś obdzwoniłam USC i archiwa z okolic Sochaczewa - teoretycznie akta metrykalne z parafii Zawady sprzed 1914 roku powinny się znajdować w archiwum w Grodzisku Mazowieckim, ale nie mają tam nic, podobno zostały zniszczone podczas wojny, tak jak pisze Dana.
Pani Joanno, interesują mnie skany z Brochowa. Czy jest możliwość udostępnienia ich?
Serdecznie pozdrawiam,
Natalia
Pani Joanno, interesują mnie skany z Brochowa. Czy jest możliwość udostępnienia ich?
Serdecznie pozdrawiam,
Natalia