Metryki chrztu po łacinie 1729r

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam
Próbuję odszyfrować metryki chrztu z łaciny. W pierwszej metryce widzę ochrzczoną Teresę Anielę, ale rodziców nie widzę. Czyżby to wiązało się z chrztem osoby z judaizmu? Podobnie w drugim przypadku, jest ochrzczony wg mnie Stanisław Falkowski, ale co z rodzicami? Może ktoś biegły w tych zapisach pomógłby mi to rozszyfrować. Również taka sama sytuacja jest na kolejnym zdjęciu, widzę imię Urszula, ale z rodzicami to nie mogę się połapać. Dziękuję z góry.

http://images78.fotosik.pl/491/a635f279ff5907a1med.jpg

http://images77.fotosik.pl/491/6c9e77a3f929a9b6med.jpg
Ostatnio zmieniony sob 09 kwie 2016, 21:38 przez Albin_Kożuchowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Rzeczywiście, to w obu przypadkach konwertyci z judaizmu. Potwierdza to obecność znamienitych gości jako chrzestnych. I - jak często w takich przypadkach - nie odnotowano danych osobowych sprzed chrztu.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Więc jest pytanie, jakie nazwiska miały przechrzczone dzieci z pierwszej i trzeciej metryki, bo w drugim przypadku chyba Falkowski?
Pozdrawiam AlbinKoz.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

To jest początek 18 wieku. Teresa Aniela nie musiała mieć jeszcze nazwiska. W drugim akcie nazwisko Stanisława wygląda na "wymyślone" od wsi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”