Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Annaniena

Sympatyk

Re: Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Post autor: Annaniena »

Witam
Podwerbny i Eustachy Afanasij i Konstancja Butkiewicz Swislocz na grodzienszczyznie.
Synowie
Konstanty z zona Olga w Drogach Żelaznych
Jan ?
Włodzimierz /
Zeszyty naukowe. Uniwersytetu Łódzkiego: Nauki ...
https://books.google.pl/books?id=dAkQAAAAIAAJ
1961 - ‎Widok krótkiego opisu - ‎Więcej wydań
Raport naczelnika zarządu żandarmerii powiatów białostockiego i bielskiego, majora Podwierbnego do gubernatora grodzieńskiego: tamże, k. 9 — 11. Raport gubernatora grodzieńskiego do generał-gubernatora guberni wileńskiej, ...

Ludmiła nauczycielka mieszkajaca Warszawa Leszno 1906-......?

Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Post autor: Mihabor »

jamiolkowski_jerzy pisze:Jeśli byłoby prawda ze Stefania była córka Józefa Konrada (2x pradziadka Zbigniewa Cybulskiego) to warto poczytac ten watek.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... c&p=305176
Kilka osób zabierających tam głos chyba może pomóc wyłowic Stefanię
Pozdrawiam
Mnie jednak nadal zastanawia że zajmujemy się tysiącami rodzin Cybulskich a nie szukamy chyba jedynej żyjącej wtedy w Polsce rodziny Podwerbnych
Witam Krzysztof.
Przepraszam, że nie podając wszystkie informacje na raz. Powodem jest bariera językowa. Trudno jest wyrazić swoje myśli w języku polskim.

Mikołaj urodził się w przybliżeniu 1826

Stefania urodziła się w przybliżeniu 1828

Ich syn Konstantyn urodził się w roku 1851-1853
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Annaniena pisze:Witam
Podwerbny i Eustachy Afanasij i Konstancja Butkiewicz Swislocz na grodzienszczyznie.
Synowie
Konstanty z zona Olga w Drogach Żelaznych
Jan ?
Włodzimierz /
Zeszyty naukowe. Uniwersytetu Łódzkiego: Nauki ...
https://books.google.pl/books?id=dAkQAAAAIAAJ
1961 - Widok krótkiego opisu - Więcej wydań
Raport naczelnika zarządu żandarmerii powiatów białostockiego i bielskiego, majora Podwierbnego do gubernatora grodzieńskiego: tamże, k. 9 — 11. Raport gubernatora grodzieńskiego do generał-gubernatora guberni wileńskiej, ...

Ludmiła nauczycielka mieszkajaca Warszawa Leszno 1906-......?

Pozdrawiam Anna
Witam Anna
Włodzimierz i Jan bracia Mikołaja. U nich była siostra, jej nazwy nie znam. Kim jest Ludmila nie wiem, ale kilka lat mieszkała pod jednym adresem z synem Mikołaja -Konstantynom.
Po przejściu na emeryturę Włodzimierz prosił o pozwolenie u tsarja (царь), żeby żyć w Kaliszu.
O Janie wiem tylko że studiował w Шляхетском instytucie, a następnie służył adiutantem pułku, którego nazwy nie znam. U wszystkich braci było drugie imię Афанасьевич, to jest ich ojcem był Afanasij Podwerbny. Myślę, że Евстачий to błąd, gdy pisali o metrykę śmierci Konstancji, takiej osoby nie było.
Mikołaj zmarł w 1867 roku . Został pochowany na cmentarzu Volsky . Wiem tylko o jednym z jego dzieckiem ze Stefanią – Constanty Podwerbny, naczelnik stacji Praga w Warszawie.
Informacja o Konstantynie sprzecznych :
W jednym z dokumentów urodził się w 1853 roku w Mohylewie. Według innych dokumentów urodził się w 1851 roku, ale nie wiadomo gdzie. I tam, i tam jest napisane, że ukończył warszawską gimnazjum.
W jednym z dokumentów miał dwoje dzieci, innych dokumentów miał pięcioro dzieci. Znam tylko dwóch jego synów - Alexandr (1885) i Eugeniusz (1874). W Warszawie w tym czasie jeszcze żyłi Zofia i Aurelia Podwerbna. Ale kim oni są, nie wiem.
Pozdrawiam
Annaniena

Sympatyk

Witam

Wszystko z czasem sie wyjaśni .
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 731&y=1316

http://books.googleusercontent.com/book ... cYYw1504gY
Изb Бѣлостока. Главный Смотприпель Провіантскихъ магазейновъ, л., Г, 9класса . . . . . -Подвербный - - - - - п.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Warakomski pisze:
Stefania nie musi być córką Stefana i siostrą Emilii, ale prawdopodobnie była z nimi spokrewniona. Stefan /ur. ok. 1792 r. w Kiernozi/ miał brata Karola / ur. ok. 1817 r./, również dzierżawca, a w 1850 r. dozorca Drogi Żelaznej/ żona Antonina Zielińska, ślub 1834 r./. W genetece są ich akty ślubu, ich rodzicami byli Franciszek i Marianna Raczyńska.

Jeżeli masz daty urodzenia dzieci Stefanii i Mikołaja, to to pomoże mniej więcej na określenie daty ślubu.
Krzysztof
Witam Krzysztof.
Przepraszam, że nie podając wszystkie informacje na raz. Powodem jest bariera językowa. Trudno jest wyrazić swoje myśli w języku polskim.

Mikołaj urodził się w przybliżeniu 1826

Stefania urodziła się w przybliżeniu 1828

Ich syn Konstantyn urodził się w roku 1851-1853

Pozdrawiam
Mihal
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Annaniena pisze:Witam

Wszystko z czasem sie wyjaśni .
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 731&y=1316

http://books.googleusercontent.com/book ... cYYw1504gY
Изb Бѣлостока. Главный Смотприпель Провіантскихъ магазейновъ, л., Г, 9класса . . . . . -Подвербный - - - - - п.

Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo.
Jest to ciekawa i ważna informacja dla mnie. Pierwszy link jest o moim bezpośrednim przodka Mikolae Podwerbnem. Teraz wiem, gdzie jest pochowany, ale nie wiem grobu i zachowała się czy ona. Drugi link jest na nieznanego mi człowieka. Proponuję, że ojciec Mikołaja. Niestety, w tym wpisie nie podano nazwy, wtedy by było wszystko jasne.
Mam pomysł. Myślę, że Mikołaj, również jak i jego brat Jan, uczył się w Instytut Szlachecki w Warszawie. Być może zachowały się w archiwum instytutu i jeśli chodzi o uczniów, to tam może być podana informacja o rodzicach i co robili. Tylko w ten sposób można dowiedzieć się, czy urzędnik Подвербный z Białegostoku ojcem Mikołaja.
Anna, napisałeś że Stefania jest córką Józefata Konrada. Ale ja nie rozumiem, dlaczego pani tak myśli. Wyjaśnij prosze

Pozdrawiam serdecznie
Mihal
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Dość słabe są przesłanki, że Stefania spokrewniona jest z rodziną Franciszka i Marianny Cybulskich, ale jakieś są. Do aktu ślubu córki Emilii Cybulskiej Szypowskiej dorzucić należy fakt, że M. Podwerbny w 1860 r. mieszkał na ul Widok 1574, a przy tej samej ulicy w 1854 r. mieszkała Cybulska Antonina emerytka, dom należał do Kolei Żelaznej. Czy to była żona Stefana d.d. Trzcińska?
http://www.przodkowie.com/warszawa/inde ... &view=item

Żona Karola Stanisława również Antonina zmarła w Oszkowicach, więc raczej to nie ona / w aktach ślubu córek mieszka w Piaskach/

Zupełnie odpada Jozefat Konrad ponieważ miał tylko 2 synów, Władysława i Stefana

Mikołaj Podwerbny w 1849 r. z dużym prawdopodobieństwem mieszkał i urzędował w Suwałkach. Był wówczas urzędnikiem biura Naczelnika Wojennego Guberni Augustowskiej. Suwałki były miejscem gdzie urzędował gubernator, były również siedzibą administracji cywilnej i wojskowej. W 1840 r. wybudowano tam cerkiew pw. Zaśnięcia Matki Boskiej / dzisiaj Kościół Gimnazjalny/, projektu znakomitego architekta Henryka Marconiego. W szukajwarchiwach.pl są księgi prawosławne z Suwałk od 1843 r. Może coś ciekawego tam znajdziesz. Możesz również w ramach nauki jęz. polskiego poczytać Dziennik Urzędowy Guberni Augustowskiej.
http://pbc.biaman.pl/dlibra/publication?id=16985

Musisz przejrzeć metryki prawosławne w szwa. / niestety brak indeksów/. Gdzie mogą być metryki z Kościoła N. Marii Panny na Nowym Mieście zupełnie nie wiem / tam zapewne metryka zgonu Stefanii/.
http://szukajwarchiwach.pl/search?q=Warszawa Prawosławne XTYPEro:zesp XSKANro:t&rpp=15&order=&page=1
Krzysztof
Annaniena

Sympatyk

Witam
Co do terenow jakie jeszcze trzeba sprawdzić to białostockie tam fabryką zarządzal też Podwerny,/
Władymir w Mohylewie
1865 Mogilev Gubernia Commemorative Book, image 151 {d842}
Source: Russian State Library
— 151 в. в. Начальникъ уѣзд&аго жандармскаго управленія, капйт. Владиміръ АФанйсьевичъ Подвербный. (Прав. исд,, въ долж. съ 24 Октября 1864 г.). Начіальникъ команды внут. стражи, прапор. Ня-колай Павловичъ Содовьевъ. (Прав. исп„ въ долж. съ ВО Апрѣля 1864 г*)- Полицейскій надзиратель г. Копыси, іосифъ Фад-деевичъ Жукевичъ-Стоща. (Гірав. мсп., въ долж …
kapitan, sierżant i major.

Potem w Grodnie .
Konstanty syn Mikolaja Imeratorki Uniwersytet w Moskwie 1931 r zeslany .

CYBULSKI Maciej, sekretarz JKM, starosta Piątkowski, poborca ziemi łęczyckiej, herbu Prawda, 1570.
Księgi podskarbińskie. Kim jest

Franciszek z Marianna z Raczyńskich w łeczyckim w parafii Piatek wieś Pęclawice posesor generosus tam mieszkali w 1806 -8 r.
Córka Marcjanna wyszla za Tańskiego z Wlostowic /(Drogi żelazne)
Te wszystkie miejscowosci w jednym rejonie.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

Synowie
Józefat Konrad syn Franciszka wiemy że ożenil się z wdowa Faustyną Wojnarowska z domu Żerońska która ma jedna córke i mieszkal w Zielniewie parafia Mazewo tam rodza mu się synowie Stefan 1832 r. i Włodzimierz 1831 r.
Przed 1830 gdzie był Jozefat ?
Czy jest wdocem żeniąc się z Faustyna .
Potem mieszka w Warszawie
Tam tez zamieszkal z żina jego syn Stefan.
Cybulski
Józefat
właściciel domu
1
Rynek Starego Miasta
59
K
Cybulski

Jozefat Konrad urzędnik pracuje w urzędzie aprowizacyjnym.

Stefan ożeniony Antonina Trzcińska w Droguszy
Emilia Cybulska urodzona 1826 r., w Borowkach parafii Oszkowice ślub w 1842 z Szypowskim Julianem
Seweryna Dorota ur, w Żeronicach 1841 roku chcrzestnymi są Antoni Cybulski i Emilia Cybulska z Żeronic .

1833 r.Antoni Ildefons Cyry
Cybulski
Stefan
Antonina
Trzcińska
Oszkowice
Drogusza
Cybulski Stefan - kapitan - 1 Strzelców Pieszych - Orłów – zeslany na Sybir uwolniony w sierpniu 1832 r.
Stefan w 1842 już nie zyl.
A sprawdzając te miejscowosci gdzie był posesorem nie urodzilo mu się dziecko płci żeńskiej.

Karol syn Franciszka .

59
Teodozja Antonina Te
Cybulska
Karol
Antonina
Zielińska
Oszkowice

1850
137
Izydor Roch
Cybulski
Karol
Antonina
Zielińska
Łowicz Kolegiata

Dozorca drogi żelaznej.
Tak więc Nazwiska Tański jak tez Szypowski z Cybulskimi i Podwerbnymi i kilka innych połączonych wiezami przez malżeństwa pojawiają się wokól kilku miejscowosci Komisji aprowizacyjnej jak tez Drogi żelaznej w Warszawie .
I dlatego Stefania z racji koneksji mogla być córka Józefata ale z pierwszego malżeństwa.
Jeszcze nad tym pracuję.
A znajac sytuację jaka wtedy była i dlaczego łatwo stawali się dzierżawcami posesorami majatków ziemskich możemy smialo mówić ze Józefat jako najstarszy mial dobre relacje z wladzami carskimi ..
Temat powstań z powodów rodzinnych i obejmujacy Mazowsze przerabialam dokladnie .
Też na Syberie trafilam ale i do Algieru.

Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Warakomski pisze:
Dziękuję. Po pierwsze, zmusiły mnie do zastanowienia się, od dokąd przyjechał Mikołaj. Wcześniej myślałem, że z Łomży. Po drugie, przyjechał do Warszawy w 1849, a jego syn urodził się w 1851-1853. Znaczy ze swoją przyszłą żoną Stefanie spotkał się już w Warszawie, bo mieszkał w pobliżu. A do tego nie były one znane. Więc wzięli ślub w Warszawie, najprawdopodobniej.
Jest tu wszystko, co zebrał na Mikołaja.

Pozdrawiam.
Annaniena

Sympatyk

Witam
Jan - Iwan , Włodzimierz w Grodnie 1866 odznaczeni
Orderem św, Andrzeja i św St. 2 stopnia więc w grodzieńskim trzeba szukac .
Wlodzimierz naczelnik Żandarmerii Mohylew potem Grodno obwodu bialostockiego.
Powoli czytam cyrlice ,
Я забыла русский язык.
I tak urzędy w Komisji aprowizacyjnej i Dróg Żelaznych железные дороги
присоединился Podwernych z Cybulskimi.
cdn.
Pozdrawiam Anna
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Ponawiam co już radziłem.Czy próbowałeś szukać zasoby rządowe w archiwach Petersburga? Moim zdaniem poprzez nie będzie najłatwiej uzyskać nowe informacje o Podwerbnych.
Warakomski

Sympatyk

Anno
Mało prawdopodobne, że Dworzaczek pisząc o ślubie Jozefata Konrada z Faustyną z Żerońską Wojnarowską pomylił się.
Teki Dworzaczka Niepruszewo)
1830.6/6. G. Józef Cebulski mł., z par. piątkowskiej, pos. wsi Włostowice w Kr. Pol. w p. łęczyc. x G. Faustyna z Zerońskich Wojnerowska wd., z m. Konina, on 34, ona 30

Również z nekrologu Jozefata Konrada wynika, że pozostawił jedynie synów.
http://ebuw.uw.edu.pl/Content/53521/directory.djvu

Stefan Cybulski / Cebulski żeni się z Antoniną Trzcińską w czerwcu 1818 r. Do Powstania Listopadowego pozostało ponad 10 lat, w tym czasie rodzą mu się 2 córki które odnaleźliśmy tj. Emilia ok. 1820 i Joanna Olimpia ok. 1826. Teoretycznie jest więc miejsce na inne dzieci, tym bardziej, że Antonina wychodząc za mąż miała tylko 17 lat. No ale to tylko teoria.

Michał
Przejrzałem gazety i dla uporządkowania na ich podstawie określiłem w jakich urzędach i jakim charakterze pełnił obowiązki.

-Urzędnik biura Naczelnika Wojennego Guberni Augustowskiej przed 1849 r.
-Główna Polowa Komisja Prowiantowa – mianowany w 1949 r.
-Urzędnik Biura Generała Intendenta Armii Czynnej – registrator kolegialny – 1850 r.
-Urzędnik w Kancelarii Komitetu Urządzającego –radca honorowy, urzędnik do pisma z przeznaczeniem do pomocy dziennikarzowi – 1864 r.

Nie wiem jak potraktować notatkę w Kurierze ze stycznia 1850 r. „Do Warszawy przyjechał Mikołaj Podwerbny urzędnik z Augustowa / chodzi o Gubernię Augustowską/”, ale wydaje mi się, że właśnie w styczniu 1850 r. podjął swoje obowiązki w Warszawie, również w tym czasie pojawia się w prasie Jan.
Krzysztof
Annaniena

Sympatyk

Witam panie Warakomski.
Stefan miał syna Antoniego ozenionego z Jarocka .

Antoni
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0

Powoli się wyjaśnia wszystko.
W roku 1815 posesorem zastawnym Borówka był Franciszek Cybulski sam zamieszkiwał gdzie indziej.Natomiast we dworze mieszkał ,z pewnością spokrewniony, Szymon Raczyński .

Herbarze czasem maja pomylki.
Akurat Zarembów , Szymona kasztelana sieradzkiego z Zarąb Kościelnych rozpracowywalam i dokumenty pokazaly co innnego.

Pozdrawiam Anna
Seweryna
Warakomski

Sympatyk

Do kolekcji o Podwerbnych i Cybulskiej. Ogłoszenie w Kurierze
Ofiary
„Na chleb dla głodnych pozbawionych pracy / do uznania wydziału ofiar Kuriera Warszawskiego/
Konstanty Podwerbny z rodziną zamiast wieńca na trumnę matki ś.p. Stefanji z Cybulskich Podwerbnej”
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... =&lp=1&QI=
Czy to już taki zwyczaj był, czy o coś innego chodzi, tego nie wiem.

Major Włodzimierz Podwerbny, powiatowy naczelnik Żandarmerii w Białymstoku Guberni Grodzieńskiej, odznaczony orderami za Wojnę Krymską 1853–1856 i Powstanie Styczniowe 1863-1864 i to co istotne w służbie od 1850 r. oraz to że wcześniej ukończył Gimnazjum Gubernialne w Łomży. To samo gimnazjum ukończył prawdopodobnie Mikołaj.
http://infobelarus.nlb.by/7n_4150cd/data/6/22.pdf
Krzysztof
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Był taki zwyczaj

pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”