Poszukuję Nazwisko Piżuch

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

BODZIO999

Poszukuję Nazwisko Piżuch

Post autor: BODZIO999 »

Nie bardzo wiem od czego zacząć , jestem tu nowy i poruszam się całkiem po omacku. Zrobiłem swoje Drzewo w góre jest OK , natomiast w
drugą stronę mam kłopot. Dzidek Piżuch Piotr urodził się w 1894r. we wsi Stoki Parafia Minoga koło Skały > Kraków >>babcia Bryła Karolina w Owczarach koło Krakowa więc byli z tych samych okolic . Pradziadek to Piżuch Wojciech ur.około 1870 też we wsi Stoki to wiem z opowieści mojej babci . Od roku szukam odpowiedzi na dwa pytania z kąd się tam wzieli , i pochodzenie nazwiska PIŻUCH . Był to okres Zaborów, Powstania Stycziowego i bitew pod Skałą , zastanawiam się czy moi pra.. są ludnością napływową z innych rejonów ziemi , czy byli rdzennymi mieszkańcami. Jak to zbadać ? :roll:
Może ktoś zdoła mi pomóc.
Dzięki PIŻUCH B
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Nazwisko Piżuch

Post autor: Młochowski_Jacek »

Wg Słownika prof. Rymuta nazwisko to nosiło w 2002 r. 132 osoby z czego 10M+10K w Krakowie +kolejne 20 w woj. krakowskim. Najwięcej osób o tym nazwisku mieszka w powiecie zawierciańskim (woj. katowickim) 25M+13K. W innych powiatach nie więcej niż po 1-10 osób
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Nazwisko Piżuch

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Drogi Jacku i... B aka Bodzio999?
Mój Boże, dlaczego zaczęła się moda na kodowanie swoich imion, każde niesie ze sobą swoje praźródło nazwy, charakteru, znaczenia, przecież ukochani rodzice nadawali imię ukochanemu dziecku nie bez przyczyny, no dobrze, spróbujmy B pomóc w etymologii nazwiska:
PIŻUCH, bardzo ciekawe i stare nazwisko w Polsce, jest wymienione w etymologii Prof. Rymuta, pochodzi od PIZIA, to od podstawy piz, piż-, por. pizia "vulva", piż "piżmo", inne bliskie nazwiska: Piżuk, Piżoń, Piżewski, itd.
Źródło: "Nazwiska Polaków Słownik etymologiczno-historyczny" K. Rymut, tom II, Kraków 2001, str. 247.
Dalsza głębsze badanie znaczenia nazwiska proponuję prowadzić z encyklopediami, w tym internetowymi, np. wikipedia podaje znaczenie "piżmo", "vulva", itd, i proszę zwrócić uwagę na wieloznaczność słów w jezyku staropolskim, to co dziś może być uznane za obscura, w dawnych czasach miało wiele znaczeń, odmian, określeń pozytwnych.
I jeszcze jedna rada dla B: praprzodków znajdziesz cierpliwie badając lokalne księgi parafialne, tamże w aktach metrykalnych podane są miejscowości skąd pochodzili rodzine danego przodka, stąd badamy kolejne lata w danej lub innej parafii, i tak dalej, aż w jak najdalsze wieki. A widzieć np. wpisy urodzenia przodka, wpisane własnoręcznie przez proboszcza/wikariusza/... danej parafii to wzruszenie ogromne, czego Ci życzę.
Serdeczności,
Tadeusz
http://www.narodowa.pl
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
BODZIO999

Nazwisko Piżuch

Dziękuje Panom za szybką odpowiedź .
Do Pana Tadeusza - nie wstydzę się majego imienia poprostu jakiś Bogdan już tu jest
a jakoś musiałem się zalogować i to przyszło i do głowy.
Pozdrawiam PIŻUCH BOGDAN :D
Kuśmierski-Jarosław

Sympatyk

Nazwisko Piżuch

Post autor: Kuśmierski-Jarosław »

Dzisiaj spotkałem się z nazwiskiem Piżuch ale we Francji możliwe ,że nazwisko przywędrowało z wojskiem Napoleona.
Jarek
BODZIO999

Nazwisko Piżuch

Do Jarka jeśli to jest Piżuch Grzegorz to raczej wyemigrował w latach 80-90 znam to kuzyn, :D jeśli ktoś inny to jestem ciekawy kto.
Dzięki za zainteresowanie
PIŻUCH BOGDAN :P
Kuśmierski-Jarosław

Sympatyk

Nazwisko Piżuch

Ten "mój" to szlachcic z XVII wieku z Paryża ale np. takie nazwisko Krysiak czysty Polak i nic złudniejszego bo pochodzi z Francji i przywędrował z wojskiem Napoleona.
Fakt ,że zmieniła się pisownia i wymowa ale "pradziad" ten sam.
Dlatego pozwoliłem sobie na przypuszczenia w poprzednim wejściu.
pozdrawiam
jarek
BODZIO999

Nazwisko Piżuch

Ciekawy ślad sprawdzę ten trop a może ?
pozdrawiam
bogdan
BODZIO999

Nazwisko Piżuch

Jarku
próbuje, kombinuje, szukam ale jestem jeszcze za słaby poruszam się trochę na oślep :oops:
proszę podziel się tym co wiesz lub powiedz gdzie szukać. :?:
pozdrawiam
bogdan
Kuśmierski-Jarosław

Sympatyk

Witam
Problem jest zawsze taki sam (widze zapamiętam ale nie zapisuję) bo to jest tylko ogół nic prywatnego.
Czesto mam takie przypadki i wtedy muszę zaczynać poszukiwania od podstaw.
Jest to czasochłonne w tym przypadku było to na dworze ksiecia...
Piżuch był napewno szlachcicem ale jaką funkcje sprawował...może był zaufanym ale nazwisko napewno padło.
Byłem blisko ale dostęp do materiałów okazał się zbyt trudny ponieważ minęło kilka dni od emisji w TV .
Próbowałem po kilku dniach znaleść tytuł ale i to skończyło się fiaskiem.
Może trzeba zwrócić sie z prośbą do francuskich genealogów z zapytaniem o nazwisko tam też sa nasi emigranci
pozdrawiam jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”