Lida - caly powiat i okolice
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
jamiolkowski_jerzy

Wszystkim zainteresowanym regionem polecam książkę Justyny Straczuk "Cmentarz i stół". Znajdziemy w niej ciekawe informacje o obyczajowości i mentalności naszych krewnych z pogranicza, a także zdjęcia i - co ważne dla genealogów - nazwiska osób, z którymi Autorka przeprowadzała wywiady. Aktualnie książka w pdf jest dostępna na stronie Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
metryki z Lidy XVI i XVII wiek
Witam ,
na forum jestem zupełnie nowy , wiec pytanie może jest zupełnie nielogiczne.
Poszukuję informacji o przodkach zamieszkujących powiat Lida w końcu XVI i początku XVII wieku. Podobno dane metrykalne z Lidy znajdują się w archiwum w Wilnie ale czy też takie dawne??
Czy są inne dokumenty z tego okresu np. sądowe ?
pozdrawiam
Marek Borzymowski
Poszukuję informacji o przodkach zamieszkujących powiat Lida w końcu XVI i początku XVII wieku. Podobno dane metrykalne z Lidy znajdują się w archiwum w Wilnie ale czy też takie dawne??
pozdrawiam
Marek Borzymowski
-
przemko20161

Re: metryki z Lidy XVI i XVII wiek
Prosze podać o jakie nazwiska chodzi i wszystko co moze sie przydac do identyfikacjimarek_B pisze:Witam ,
pozdrawiam
Marek Borzymowski
misty69
- jarymi

Ja w okolicach Lidy - szukam ksiąg ślubów ze Słonima z 1937 roku
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Gdy wchodzę na tę stronę i próbuje otworzyć WYWIEZIONE DO ZSRR RODZINY WOJSKOWYCH (materiały nadesłał Ryszard Sys) otwierają się czyste kartki czy ktoś powie mi dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam - Gośka
@Gośka: To może być wina wyszukiwarki. Gdzieś już niedawno był podobny problem omawiany. U mnie pliki djvu nie wyświetlają się w Chrome. Można spróbować Internet Explorer - powinno zadziałać.
dzięki spróbuję
(ale ja mam właśnie w tej chwili Internet Explorer)
Pozdrawiam - Gośka