Witam
Ala rozbieżność naszych ustaleń wynika z faktu iż mówimy o dwóch różnych miejscowościach ja o miejscowości Jedwabno niedaleko Szczytna a ty o Jedwabne koło Łomży. Tylko teraz , które jest właściwe, co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam Prusak
Robert
Akta śledztwa w sprawie zabójstwa XIXw Prusy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Bea

Ja sądzę, że jednak chodzi o Jedwabno w powiecie niborskim. Parafia ewangelicka znajdowała się w tymże Jedwabnie (na podstawie Słownika geograficznego...). A akta obecnie znajdują się w Lipsku lub u Mormonów (microfilmy).
Nie wiem, dlaczego chcesz szukać w parafii katolickiej, skoro jak sam twierdzisz, mowa o osobach o niemieckich vel pruskich korzeniach.
Ale macie słuszność, że jest kilka miejscowości o tej samej i podobnej nazwie. Ja znalazłam:
1. Jedwabne - miasto w województwie podlaskim, w powiecie łomżyńskim,
2. Jedwabno – wieś w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie toruńskim, w gminie Lubicz
3. Jedwabno – wieś w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie szczycieńskim, w gminie Jedwabno
Tyle, że pierwsze - wydaje mi się - że było wówczas w granicach Kongresówki, a drugie w tym czasie używało innej nazwy - jak nam wyjaśniła Monika. Więc najbardziej prawdopodobnym wydaje mi się być Jedwabno koło Szczytna.
Nie wiem, dlaczego chcesz szukać w parafii katolickiej, skoro jak sam twierdzisz, mowa o osobach o niemieckich vel pruskich korzeniach.
Ale macie słuszność, że jest kilka miejscowości o tej samej i podobnej nazwie. Ja znalazłam:
1. Jedwabne - miasto w województwie podlaskim, w powiecie łomżyńskim,
2. Jedwabno – wieś w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie toruńskim, w gminie Lubicz
3. Jedwabno – wieś w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie szczycieńskim, w gminie Jedwabno
Tyle, że pierwsze - wydaje mi się - że było wówczas w granicach Kongresówki, a drugie w tym czasie używało innej nazwy - jak nam wyjaśniła Monika. Więc najbardziej prawdopodobnym wydaje mi się być Jedwabno koło Szczytna.