Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
tobiaszboksik

-
gosia_21_33

carskie wojsko
dziękuję za informację o pułku.
carskie wojsko
Dzień dobry
Ponownie proszę o sprawdzenie nazwiska : Mitkowski Wojciech (winno być Miatkowski ) - zmarł w lazarecie pułku 26 marca 1847
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Ponownie proszę o sprawdzenie nazwiska : Mitkowski Wojciech (winno być Miatkowski ) - zmarł w lazarecie pułku 26 marca 1847
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Maryla Wojciechowska
Witam wszystkich
Poszukuję informacji o pra-dziadku w armii carskiej, ale nie mogą natrafić na jego ślad poza aktami metrykalnymi. Dziadek nazywał się Bernard(lub Bernhardt) von Trautvetter. Jego ojciec uzyskał szlachectwo w roku 1825 w Dreźnie, więc wcześniej powinien figurować jako Trautvetter, s. Friedricha Wilhelma i Betty(Elisabeth). Urodził się w Petersburgu. Przed rokiem 1844 znalazł się w Polsce i został huzarem w Pułku Ułanów Jego Cesarskiej Wysokości Następcy Tronu Rosyjskiego. W roku 1844 stacjonował w Lublinie, a potem w Warszawie. Chciałabym znaleźć jego metrykę i dan o przebiegu kariery zawodowej, ale nie wiem, gdzie szukać. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Małgorzata Miernik
Poszukuję informacji o pra-dziadku w armii carskiej, ale nie mogą natrafić na jego ślad poza aktami metrykalnymi. Dziadek nazywał się Bernard(lub Bernhardt) von Trautvetter. Jego ojciec uzyskał szlachectwo w roku 1825 w Dreźnie, więc wcześniej powinien figurować jako Trautvetter, s. Friedricha Wilhelma i Betty(Elisabeth). Urodził się w Petersburgu. Przed rokiem 1844 znalazł się w Polsce i został huzarem w Pułku Ułanów Jego Cesarskiej Wysokości Następcy Tronu Rosyjskiego. W roku 1844 stacjonował w Lublinie, a potem w Warszawie. Chciałabym znaleźć jego metrykę i dan o przebiegu kariery zawodowej, ale nie wiem, gdzie szukać. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Małgorzata Miernik
- Stradowski_Jacek

Witam Was!
Szukam osoby (mieszkańca Moskwy?), która podjęłaby się w moskiewskim archiwum wojskowym (Российский государственный военно-исторический архив в Москве) zamówienia kilku zbiorów akt o oficerach carskiej armii i zrobienia wypisów z tych akt.
Warunki do uzgodnienia. Proszę pisać na "PW".
Jacek
Szukam osoby (mieszkańca Moskwy?), która podjęłaby się w moskiewskim archiwum wojskowym (Российский государственный военно-исторический архив в Москве) zamówienia kilku zbiorów akt o oficerach carskiej armii i zrobienia wypisów z tych akt.
Jacek
Próbowałeś pisać w tym archiwum?stradów pisze:Witam Was!
Jacek
- Stradowski_Jacek

-------------------------Mihabor pisze:Próbowałeś pisać w tym archiwum?stradów pisze:Witam Was!
Jacek
Witaj Mihabor!
Nie pisałem jeszcze do РГВИА. Myślę, że osoba, która tam pójdzie w moim imieniu wykonałaby moje zlecenie szybciej i dokładniej. Dlatego szukam takiej osoby.
Mógłbyś mi kogoś polecić?
Jacek
-
Konrad_Konrad

Witam,
Mój pradziadek Józef Cader (ur. 1887 r.) był w wojsku, ale w jakim?
W rejestrze ludności z lat 50, otrzymałem takie dane:
- iż posiada stopień wojskowy: 12./szer.posp.rusz.
- ma numer, albo listy poborowej, albo czegoś takiego,
- P.K.U. Miechów,
Co to może oznaczać?
Proszę o kontakt, nawet Priv.
Gdzie mogę zdobyć więcej informacji?
Pozdrawiam,
Konrad
- P.K.U. Miechów,
Co to może oznaczać?
Pozdrawiam,
Konrad
Pozdrawiam Konrad
Szukam i posiadam informacje o: Cader, Król, Pączek, Gąsiorek, Piechota, Tumidalski.
Szukam i posiadam informacje o: Cader, Król, Pączek, Gąsiorek, Piechota, Tumidalski.
Gdzie są dostępne takie rejestry ludności ?Konrad_Konrad pisze:Witam,
- P.K.U. Miechów,
Co to może oznaczać?
Pozdrawiam,
Konrad
Monika
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
-
Konrad_Konrad

Loreii, taki rejestr znalazłem na bazie danych ELA, który był akurat kiedyś sporządzany dla miejscowości przeze mnie zainteresowanej. Jest obecnie przechowywany w ANK. Oni udostępnili mi potrzebujące informacje o mojej rodzinie i stąd mam takie dane.loreii pisze:Gdzie są dostępne takie rejestry ludności ?Konrad_Konrad pisze:Witam,
- P.K.U. Miechów,
Co to może oznaczać?
Pozdrawiam,
Konrad
-
Jamrozek_Anna

carskie wojsko
Witam serdecznie, potrzebuje pomocy w odnalezieniu jakichkolwiek informacji o pradziadku. Sprawa jest trudna... Nie znam daty ani miejsca urodzenia. Historia wygląda tak...Moj dziadek Stanisław Rudnicki urodził się w Stachowce powiat Sarny na Wołyniu w 1903r. Jego oryginalny akt urodzenia pozostał we Wiatce w Rosji gdzie ewakuowany byl wraz z rodzicami Julia Rudnicką i Andrzejem Rudnickim. Andrzej Rudnicki, którego osoba mnie tak bardzo interesuje służył podobno w Armii Carskiej i miał posiadłość w Griegoriewce. Tu wiedza o nim się kończy. Nic nie wiem o jego rodzinie, pochodzeniu...od 10 lat szukam....Probowalam kontaktować sie z różnymi osobami w Rosji, archiwami...rozmawiałam z ludźmi którzy wychowali się w Stachowce, nikt o nim nie słyszał...co dalej
...moj tata ma marzenie, by poznać historie życia swojego dziadka, którego nigdy nie widział. Proszę nie wysyłać mi linków do wszystkich Rudnickich do strony Wołyń
znam juz ich bardzo dobrze. Potrzeba bardziej zaawansowanych poszukiwań....proszę o wskazówki..
Anna
Anna
-
Tomalskabarbara
dziadek w armii carskiej
Mój dziadek słuzył w Armii Carskiej 10 lat.
Mieszkał w miejscowości Wola parafia Trutowo.
Bozejewicz Stanisław
Mieszkał w miejscowości Wola parafia Trutowo.
Bozejewicz Stanisław