Adam Mickiewicz po kądzieli
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam,
poszukuje informacji albo osób które interesowały się przodkami Adama Mickiewicza, ale od strony jego matki Barbary Majewskiej h. Starykoń:
Barbara__/Mateusz Majewski____/Michał Majewski_____/Kazimierz Majewski
_________\Anna Orzeszki______\Barbara Tupalska____\NN Korsak
Posiada ktoś metryki tych osób? Albo wywód rodziny Majewskich?
- staram się ustalić pokrewieństwo z moimi Majewskimi wywodzącymi się z tamtych okolic
Pozdrawiam,
Michał
poszukuje informacji albo osób które interesowały się przodkami Adama Mickiewicza, ale od strony jego matki Barbary Majewskiej h. Starykoń:
Barbara__/Mateusz Majewski____/Michał Majewski_____/Kazimierz Majewski
_________\Anna Orzeszki______\Barbara Tupalska____\NN Korsak
Posiada ktoś metryki tych osób? Albo wywód rodziny Majewskich?
- staram się ustalić pokrewieństwo z moimi Majewskimi wywodzącymi się z tamtych okolic
Pozdrawiam,
Michał
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Michale, wkraczasz na śliski teren. Istnieje dość popularna teoria, że matka Adama wywodzi swój ród z frankistów. Nie wiadomo do czego może doprowadzić dyskusja na ten temat. Tylko patrzeć, jak Ci zdejmą ten wątek z Forum!
Mnie dzisiaj spotkał ten los, ale ciągle nie wyjasniona jest sprawa, czy chodziło tu o względy medyczne, czy rasowe.
Krzysztof
Mnie dzisiaj spotkał ten los, ale ciągle nie wyjasniona jest sprawa, czy chodziło tu o względy medyczne, czy rasowe.
Krzysztof
Re: Adam Mickiewicz po kądzieli
WitamWojciechowicz_Krzysztof pisze:Michale, wkraczasz na śliski teren. Istnieje dość popularna teoria, że matka Adama wywodzi swój ród z frankistów. Nie wiadomo do czego może doprowadzić dyskusja na ten temat. Tylko patrzeć, jak Ci zdejmą ten wątek z Forum!
Krzysztof
Krzysztofie, nie wiem skąd bierzesz przekonanie o istnieniu popularnej opinii o frankistowskiej linii Majewskich od matki Mickiewicza. Z tą opinią już dawno rozprawili się badacze genealogii wieszcza Adama. Frankistowscy Majewscy zostali uszlachceni herbem Łabędź w r.1868. Tymczasem herb Majewskich matki Mickiewicza pochodzi z XV w.
Janusz Odrowąż-Pieniążek:
(…) frankiści, ludzie na ogół zamożni, przyjęli chrzest w roku 1759 we Lwowie, a frankistowscy Majewscy uszlachceni zostali w 1768 r. z herbem Łabędź. Co więc mogła mieć z nimi wspólnego córka ekonoma z Czombrowa, choćby była nawet i Majewska z domu, z drobnej szlachty innego całkiem herbu?
Pozdrawiam
ZTB
Jeżeli wywodziła by się z tej samej rodziny Majewskich herbu Starykoń, co Majewscy których badam to teoria z rodem frankistów odpada.
Nie chce poddawać dyskusji tego, jedynie zebrać fakty które wiadomo. W internecie znaleźć można dokładne daty, więc być może ktoś jakieś dokumenty posiada. Też ktoś podał przodków Barbary, skądś te informacje wypłynęły.
Jako że Adam był osobą sławną to pewnie ktoś poruszył ten temat, liczę się z tym że raczej większość przeszukiwała jego genealogie po potomkach, ale być może przodków też rozpracował w jakimś stopniu.
Pozdrawiam,
Michał
Nie chce poddawać dyskusji tego, jedynie zebrać fakty które wiadomo. W internecie znaleźć można dokładne daty, więc być może ktoś jakieś dokumenty posiada. Też ktoś podał przodków Barbary, skądś te informacje wypłynęły.
Jako że Adam był osobą sławną to pewnie ktoś poruszył ten temat, liczę się z tym że raczej większość przeszukiwała jego genealogie po potomkach, ale być może przodków też rozpracował w jakimś stopniu.
Pozdrawiam,
Michał
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Do ZTP:
Nie wiem, w jaki sposób z mojej wypowiedzi można było wyciągnąć wniosek, że opowiadam się za frankistowskim pochodzeniem matki Mickieiwcza. Jakie to zresztą ma znaczenie? Napisałem jedynie, że istnieje taka teoria, która może wypłynąć w dyskusji na temat matki naszego wieszcza. A jak widać z usunięcia mojego wątku, tematy takie na tym Forum są wysoce niepożądane. I tak należy rozumieć moją uwagę.
Pozdrawiam
Krzysztof
Nie wiem, w jaki sposób z mojej wypowiedzi można było wyciągnąć wniosek, że opowiadam się za frankistowskim pochodzeniem matki Mickieiwcza. Jakie to zresztą ma znaczenie? Napisałem jedynie, że istnieje taka teoria, która może wypłynąć w dyskusji na temat matki naszego wieszcza. A jak widać z usunięcia mojego wątku, tematy takie na tym Forum są wysoce niepożądane. I tak należy rozumieć moją uwagę.
Pozdrawiam
Krzysztof
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Temat ten jest przereklamowany. Pisał o tym prof. Janusz Odrowąż-Pieniążek. Polecam wszystkim książkę Jadwigi Maurer, "Z matki obcej..." : szkice o powiązaniach Mickiewicza ze światem Żydów (Londyn 1990).
Znacznie bardziej niz to rzekome pochodzenie matki wzbudza zainteresowanie związek Mickiewicza z Towianizmem i strona erotyczna zagadnienia (nieślubne dziecko wieszcza). Por. György Spiró, Mesjasze. Pozdrawiam TL
Znacznie bardziej niz to rzekome pochodzenie matki wzbudza zainteresowanie związek Mickiewicza z Towianizmem i strona erotyczna zagadnienia (nieślubne dziecko wieszcza). Por. György Spiró, Mesjasze. Pozdrawiam TL